Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 12 oktober 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Intrekking jaarstandvergunning 2004 (2004/13131)
Een van de jaarstandvergunninghouders heeft tot op heden nog geen gebruik gemaakt van zijn standplaatsvergunning voor 2004 voor een standplaats bij het Makadocenter te Nieuwegein. Het standplaatsenbeleid van de gemeente Nieuwegein staat een eerlijke verdeling van het beperkt aantal standplaatsen voor. Instandhouding van de betreffende jaarvergunning is in strijd met dit beleid.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Systematiek Rechtmatigheidcontrole voor Wwb, loaw, loaz en Bbz (2004/11539) In deze nota stellen we voor een nieuwe systematiek van rechtmatigheidcontrole in te voeren. Deze systematiek genaamd Controle Op Maat willen we invoeren voor Wwb. Ioaw en loaz en Bbz. Het Controle op maat systeem gaat uit van de mogelijkheid om controlecapaciteit efficiënt in te zetten. Intensief controleren daar waar een hoog risico op fraude vermoed wordt en minder bij lage risico's .

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Principeverzoek om vrijstelling voor aanleg visvijver in park Oudegein (2004/11827) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen om een locatie in het park Oudegein te mogen gebruiken om daar gelegenheid te geven tot het tegen betaling vissen op forel. Daarnaast wil aanvrager een nabij gelegen sportveld gebruiken om beach sporten mogelijk te maken en wil hij een sportkantine exploiteren. Eerstgenoemde activiteit (visvijver) is in strijd met het bestemmingsplan, maar het college is in principe bereid daarvoor een vrijstellingsprocedure op te starten. Commerciële exploitatie van een sportkantine en van het sportveld is niet gewenst, zodat het college hieraan geen medewerking verleent. Om de procedure daadwerkelijk op te starten dient aanvrager de plannen uit te werken en een formele bouwaanvraag in te dienen. De aanvrager heeft al eerder een verzoek voor de aanleg van een visvijver in park Oudegein ingediend. Die is toen afgewezen omdat het een andere locatie betrof met een andere bestemming en de activiteiten in strijd waren met de beleidsnota "sein op groen". De nieuwe aanvraag betreft een locatie nabij de korfbalvereniging, waarbij het eventueel wel mogelijk is gelegenheid te geven tot het tegen betaling vissen op forel.

Verlenging termijn tot vaststelling bestemmingsplannen Het Klooster (2004/13499) Omdat de Raad van State op 3 december 2003 haar goedkeuring heeft onthouden aan bestemmingsplan bedrijvenpark Het Klooster 2002, is de gemeenteraad verplicht binnen een jaar nieuwe bestemmingsplannen vast te stellen. Aangezien eerst de resultaten van het actualiseringstraject van de milieueffectrapportage moesten worden afgewacht en geïmplementeerd (afgerond met een positief toetsingsadvies van de Commissie voor de m.e.r. op 19 augustus 2004), is het planningstechnisch gezien niet haalbaar de raad voor 3 december 2004 nieuwe plannen te laten vaststellen. Volgens de planning kan deze vaststelling in het voorjaar van 2005 plaatsvinden. De Wet op de Ruimtelijke Ordening geeft Gedeputeerde Staten de bevoegdheid om de termijn van één jaar, op verzoek van het college, met een half jaar te verlengen. Het college heeft besloten hiervan gebruik te maken.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Dwangsom voor eigenaar kledingwinkel aan Oude Sluis (2004/13136) Het college legt de eigenaar van de kledingwinkel "De Oude Sluys" aan de Oude Sluis 11 te Nieuwegein, vier lasten onder dwangsom op wegens achtereenvolgens het overtreden van twee voorschriften van het Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer, één voorschrift van de Regeling lekdichtheidsvoorschriften Koelinstallaties 1997 en één voorschrift van de Bouwverordening. In strijd met deze voorschriften zijn er geen mobiele blusapparaten in de winkel aanwezig, is de stookinstallatie niet gekeurd, is er geen instructiekaart bij de koelinstallatie aanwezig en brandden de vluchtwegaanduidingen in de winkel niet. De lasten worden bepaald op respectievelijk ¤ 200,--, ¤ 1.000,--, en 2 x ¤ 200,-, per week, tot een maximum van ¤ 1.000,--, ¤ 5.000,--, ¤ 1.000,--, en ¤ 1.000,--. De eigenaar heeft zes weken de tijd om aan de voorschriften te voldoen. Voldoet hij hierna nog niet aan de voorschriften dan moet hij per overtreding aan de gemeente respectievelijk ¤ 200,--, ¤ 1.000,--, en twee keer ¤ 200,--, betalen.

Milieuvergunning voor autoschadebedrijf aan Hildo Kropstraat (2004/13130) Het college heeft besloten een milieuvergunning te verlenen voor een autoschadebedrijf, genaamd Fariya, gevestigd in pand Hildo Kropstraat 27 te Nieuwegein. De definitieve vergunning ligt vanaf 13 oktober 2004 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 23 november 2004 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht teven de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was.

Aanvulling ontheffing Flora- en faunawet voor bedrijvenpark Het Klooster (2204/13505) In januari 2004 heeft de Minister van LNV ontheffing verleend van de Flora- en faunawet om de ontwikkeling van bedrijvenpark Het Klooster mogelijk te maken. Inmiddels heeft Bureau Waardenburg in opdracht van de gemeente een aanvullende inventarisatie gedaan. Conclusie is dat de soortenlijst, waarvoor ontheffing is verleend, niet compleet is en dat er een aanvullende ontheffing nodig is. De aanvullende ontheffing wordt in twee fasen aangevraagd. Reden hiervoor is dat de start van de uitvoeringswerkzaamheden voor de eerste deelgebieden, grofweg gelegen tussen de nieuwe aansluiting op de rijksweg A27 en de Vuilcop, al in december 2004 gepland staat en hiervoor dus op zeer korte termijn een aanvullende ontheffing noodzakelijk is. De resultaten van de aanvullende onderzoeken en rapportage van de overige deelgebieden worden in de loop van het vierde kwartaal van 2004 verwacht. Indien nodig wordt hiervoor een aparte aanvullende ontheffing gevraagd.

Energievoorziening bedrijvenpark Het Klooster (2004/13493) Gelijktijdig met het bouwrijp maken van bedrijvenpark het Klooster moet de energie-infrastructuur worden aangelegd. Om de ambities voor Het Klooster op dit gebied te realiseren, moet de gemeente hiervoor op tijd afspraken maken met nutsbedrijven en marktpartijen. Als eerste worden nu afspraken gemaakt over de energievoorziening:
· Het college wil de elektriciteit laten aanleggen door de regionale net beheerder Eneco, gezien de bestaande leidingen in het gebied.
· Bedrijven, die zich als eerste vestigen worden aangesloten op het bestaande net omdat deze leidingen er al liggen en dit daarmee de goedkoopste optie. Het college wil deze bedrijven (deels) financieel compenseren voor de aansluitkosten als de lengte van de aansluiting meer dan 25 meter is. Hiervoor wordt een regeling opgesteld.
· Er wordt in geen aardgasnet aangelegd voor bedrijven, die mogelijk procesgas nodig hebben. Procesgas is aardgas dat nodig is voor het productieproces. Wel wordt een bedrag van ¤ 500.000,-- gereserveerd als bijdrage in de aansluitkosten voor deze bedrijven, die bij voorkeur worden geclusterd in één deelgebied om de kosten te beperken.
· Om de doelstellingen op het gebied van CO2-reductie zoveel mogelijk te realiseren wordt de energievoorziening (warmte/koude) meervoudig onderhands aanbesteed. Hierdoor worden marktpartijen uitgedaagd om met duurzame maar tevens betaalbare oplossingen te komen. Daarbij wordt een CO2-reductie van minimaal 10 % nagestreefd, onder de voorwaarde dat bedrijven niet meer betalen dan bij een conventionele energievoorziening. De eventuele bijdrage van de gemeente hierbij is afhankelijk van de financiële ruimte in de grondexploitatie. De gemeente neemt pas later een definitief besluit over een mogelijke bijdrage op basis van de aanbiedingen uit de markt.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaarschriften over fietssuggestiestrook deels gegrond en deels ongegrond verklaard (2004/10811) Het college heeft besloten de bezwaarschriften tegen het intrekkingsbesluit van 6 juli 2004, waarbij de fietsstrook aan de woningzijde van de IJsselsteinseweg werd omgezet in een fietssuggestiestrook, gedeeltelijk gegrond en gedeeltelijk ongegrond te verklaren. De bezwaren zijn gegrond voor zover zij betreffen het weggedeelte dat is gelegen tussen de Roerdomplaan en de Stormvogel. De bezwaren zijn ongegrond voor zover zij betreffen het weggedeelte vanaf de Stormvogel tot het punt waar de weg overgaat in fietspad. De bezwaren hebben voornamelijk betrekking op het feit dat door de omzetting van de fietsstrook in een fietssuggestiestrook het parkeerverbod op deze strook komt te vervallen. Tot de omzetting was besloten, op verzoek van bewoners van het gedeelte van de IJsselsteinseweg dat is gelegen tussen de Stormvogel en de overgang naar fietspad, wegens gebrek aan parkeerplaatsen. Op het gedeelte tussen de Roerdomplaan en de Stormvogel kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door geparkeerde auto's, mede door de aanwezige verkeersdrempels en het grotere verkeersaanbod. Op dit weggedeelte bestaat geen parkeerprobleem. Op grond hiervan is besloten om voor de twee weggedeelten verschillende fietsstroken in te voeren. De fietsstrook, inclusief parkeerverbod, op het gedeelte gelegen tussen de Roerdomplaan en de Stormvogel en de fietssuggestiestrook, zonder parkeerverbod, voor het gedeelte tussen de Stormvogel en de overgang naar fietspad.

Verkoop grond derde fase Nieuw Vreeswijk (2004/13139) Het college heeft besloten de bouwgrond voor de woningen van de derde fase Nieuw Vreeswijk te verkopen aan de VOF Vreeswijk Noord. Daarvoor is een koopovereenkomst opgesteld en een grondprijs bepaald aan de hand van de in de Raamovereenkomst Nieuw Vreeswijk gemaakte afspraken. De koopsom past binnen de grondexploitatie van het betreffende gebied.

Besluitenlijst bouw- en sloopvergunningen(2004/13502) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en. sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College neemt kennis van eerste Controle-overleg (2004/11180) Op 22 september jl. heeft de eerste vergadering van het Controle-overleg plaatsgehad. Dit overleg bereidt de controle-opdracht aan de accountant voor, formuleert de uitgangspunten voor de jaarlijks uit te voeren controles en adviseert de raad hierover. Deze nieuwe overlegvorm is nodig in verband met de dualisering en de inwerkingtreding van het Besluit Accountantscontrole, waardoor van een nieuwe vorm van accountantscontrole sprake is. Het college heeft kennis genomen van

· het verslag van het eerste Controle-overleg en de vervolgacties;
· de onderwerpen van de interim-controle 2004;
· de nieuwe vorm van de accountantscontrole;
· de rol van het controle-overleg.

College doet voorstel regeling Kinderopvang (2004/13503) Met ingang van 1 januari 2005 komt er een nieuwe wet voor de kinderopvang. De Wet kinderopvang regelt onder meer de financiering van de kinderopvang. Uitgangpunt is dat kinderopvang de verantwoordelijkheid is van zowel ouders, als werkgevers en overheid. Voor al deze betrokkenen gaan er zaken veranderen. Ouders die werken en voor hun kinderen zorgen, kunnen van het Rijk een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang krijgen. Daarnaast kunnen hun werkgevers besluiten tot een werkgeversbijdrage. Het college stelt nu voor dat de gemeente als werkgever 1/6 deel van de kosten van kinderopvang betaalt. Als de werkgever van de partner niet bijdraagt in de kosten van kinderopvang, wil het college dat de gemeente als werkgever maximaal 1/3 deel van de kosten van kinderopvang betaalt. Over dit voorstel is overleg geweest met de Ondernemingsraad (OR). Het college legt het voorstel nog aan de OR voor, voor een formeel akkoord. Ook stuurt het college het voorstel nog naar het Georganiseerd Overleg voor advies.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 14-10-2004