Nieuwe wet voor diervoer binnenkort in werking
12 oktober 2004 -
De Kaderwet Diervoeders treedt op 18 oktober in werking. Vandaag heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de betrokkenen daarover per brief geïnformeerd. De wet biedt een nieuw kader voor het stellen van regels voor diervoer en implementeert enkele Europese verordeningen voor veilig diervoeder. Begin dit jaar is één onderdeel van de Kaderwet al in werking getreden: de mogelijkheid voor de minister om zelf maatregelen te treffen bij diervoederincidenten, zoals het uit de handel nemen van producten.
Veilig diervoer ligt aan de basis van veilig voedsel. Om die reden bepaalt de Kaderwet dat de verantwoordelijkheid voor het stellen van regels over diervoer bij de overheid ligt. Ook het houden van toezicht is een taak van de overheid. Als gevolg daarvan verschuiven deze taken van het Productschap Diervoeders naar het ministerie van LNV. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Algemene Inspectiedienst (AID) worden belast met toezicht en handhaving.
De VWA en de AID zullen vooralsnog intensief toezicht uitoefenen op de naleving van de diervoederregelgeving. Een jaar na inwerkingtreding van de wet zal worden bekeken hoe invulling kan worden gegeven aan de mogelijkheid om bij het toezicht rekening te houden met deelname aan een erkend bedrijfscontrolesysteem. Daarbij zullen de tot dan opgedane ervaringen met toezicht een belangrijke rol spelen.
De diervoederbedrijven moeten uiterlijk 17 oktober 2005 een nieuwe erkenning en/of registratie aanvragen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Voor een erkenning voor gebruik van bepaalde dierlijke eiwitten in diervoeders geldt echter een overgangstermijn van 6 maanden. Een nieuwe erkenning hiervoor dient voor 18 april 2004 aangevraagd te worden.
Onregelmatigheden in diervoeder of andere problemen in de diervoedersector moeten voortaan verplicht gemeld worden bij de VWA.
Informatie over het beleid en de wet- en regelgeving is verkrijgbaar bij het LNV-loket (0800-2233322) en op de website
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit