Ingezonden persbericht
Maandag 18 en 25 oktober
SIM
(Systematische Innovatiemethodologie)
Twee avonden over het inventief omgaan met (ontwerp)probleemoplossingen
Het doel van deze avonden is om de eigen specifieke (ontwerp)situatie te kunnen identificeren, zodat deze kan worden vergeleken met (andere) industrieën en instituten die voor een vergelijkbaar vraagstuk succesvolle oplossingen hebben gevonden. Het gaat er om hoe je dit succes - in de vorm van een alternatief- weer kan toepassen in het (ontwerp)vraagstuk waar je zelf mee bezig bent. De twee avonden kunnen onafhankelijk van elkaar worden gevolgd, maar het is uiteraard effectiever om er beide avonden bij te zijn!
Maandag 18 oktober
Inventieve probleemoplossing I
door Gijs Bakker
Deze avond zal een algemene inleiding zijn op de geschiedenis van TRIZ (Theory of Inventive Problemsolving). Daarbij kom je te weten hoe Altshuller, na zijn verbanning door Stalin, in ballingschap aan een studie begon en daarbij, na zijn onderzoek van 2,5 miljoen octrooien, innovatieve strategieën en opvallende succesverhalen door alle industrieën heen, ontdekte dat er voor alle problemen slechts 40 oplossingsmogelijkheden zijn. Bij TRIZ gaat het echter niet alleen om het (versneld) ontwikkelen van tools , maar tevens om een filosofie die zich niet uitsluitend tot de techniek beperkt. Er wordt ook toegelicht hoe deze theorie gepositioneerd moet worden, zodanig dat je deze succesvol kan gebruiken binnen je eigen specifieke studiesituatie.
Maandag 25 oktober
Inventieve probleemoplossing II (Cases)
door Gijs Bakker
TRIZ (Theory of Inventive Problemsolving), zal tijdens deze avond aan de hand van casussen worden toegelicht. Voorbeelden zoals die van de zelfreinigende Levi s 501 spijkerbroek, de ultrasonore wasmachine en de Adidas interactieve sportschoen zullen worden uitgelicht. Besproken wordt hoe dit soort productontwikkeling tot stand is gekomen en wat, naar verwachting, de volgende generatie producten zal zijn. Er bestaat de mogelijkheid om van tevoren een eigen case in te brengen (mail tijdig aan m.vredeling@tbm.tudelft.nl). Deze zal dan tijdens deze avond middels de TRIZ-methode worden behandeld, zodat het learning by doing zo optimaal mogelijk zal zijn. Deze sessie zal een interactief en interdisciplinair karakter hebben; er bestaat gelegenheid om creatief mee te werken aan de oplossing van elkaars vraagstukken.
Gijs Bakker is sinds zes jaar besmet met het TRIZ-virus. Door middel van de TRIZ-systematiek zijn bij zijn laatste werkgever Boon Edam, waar hij verantwoordelijk was voor de new business, radicale innovaties geïntroduceerd. Sinds drie jaar werkt Gijs Bakker binnen CREAX (www.creax.com) ook met andere bedrijven als Sara Lee, BMW, Bekaert, Philips en Decathlon en voorts met vele MKB-bedrijven, om hen te helpen bij het (versnellen van) van toekomstige product-innovaties.
Studium Generale: Systematische Innovatiemethodologie
door Gijs Bakker
Maandag 18 & 25 oktober 2004, 20.15 uur
Entree gratis.
195b6fd.gif
Burgwal 45-49, 2601 DC Delft
Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft
Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl
www.sg.tudelft.nl