Ingezonden persbericht
(10 september 2004 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)
P E R S B E R I C H T
Voedsel genoeg en toch zoveel honger...
Eindhoven, 10 september 2004 - In het kader van Wereldvoedseldag
- 16 oktober - worden overal in Nederland Wereldmaaltijden
georganiseerd. De Wereldmaaltijd brengt tot uiting dat de
aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle
wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te
zetten. Een Wereldmaaltijd vult de maag op een verantwoorde
manier, maakt de tongen los, leidt tot een groter bewustzijn
van het wereldvoedselvraagstuk, en geeft aanleiding tot
bezinning op het eigen consumptiegedrag
Tijdens Wereldvoedseldag wordt aandacht en gevraagd voor de
ngelijke verdeling van voedsel in de wereld. Ieders inzet wordt
gevraagd om honger de wereld uit te helpen. Wereldvoedseldag is
een uitstekende aanleiding voor het organiseren van een Wereldmaaltijd.
Bij een Wereldmaaltijd eet een persoon niet meer voedsel dan
beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling. In het
kader van Wereldvoedseldag 2004 worden deze Wereldmaaltijden op tal
van plekken in Nederland georganiseerd, ondermeer in Dordrecht,
Nijmegen, Enschede, Den Haag, Oisterwijk en Stoutenburg.
Voedsel genoeg voor iedereen
Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal voorstelt
zal zich verbazen: het is een ruime, smakelijke en voedzame
maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)
heeft op basis van de huidige voedselproductie wereldwijd uitgerekend
hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. En dat
is erg veel: bijna 2,4 kg!
Per wereldbewoner zijn de volgende hoeveelheden voedsel per dag
beschikbaar:
267 gram tarwe, 273 gram rijst, 275 gram mais, 60 gram gerst,
95 gram overige granen, 135 gram aardappelen, 164 gram wortel-
en knolgewassen, 27 gram peulvruchten, 288 gram groenten,
204 gram fruit, 254 gram ruwe suiker, 258 gram melk, 60 gram vis
en 49 gram (keuken)olie. (bron: FAO)
De FAO schat in dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het
dubbele van de huidige wereldbevolking. In het Wereldmaaltijd-concept
wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten
uit eigen regio en importingredienten zoveel mogelijk te betrekken
via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max
Havelaar- keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.
Het Wereldmaaltijd-concept
Het idee voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 bedacht door Omslag,
Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, daarbij geinspireerd door
materiaal van Stichting WereldDelen. Samen met zijn directe buren
(de Zusters van Liefde en Emmaus-Eindhoven) organiseerde Omslag
verschillende Wereldmaaltijden voor grote groepen. Sinds de
introductie van de Wereldmaaltijd worden overal in het land en d
oor iedereen Wereldmaaltijden georganiseerd: door Franciscaanse
en andere religieuze groeperingen, milieu- en
solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen, leerlingen
van een horecaopleiding, de gemeente Eindhoven, het provinciehuis
in 's-Hertogenbosch en enkele restaurants. Vrijwel overal
overheerst de verbazing over de grote hoeveelheid smakelijk eten
die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt.
In 2003 vervaardigde Omslag in samenwerking met Stichting
WereldDelen een praktisch informatiepakket. Dit bevat uitvoerige
achtergronden, feiten en cijfers, menusuggesties, een poster en
een informatieve placemat. Ook biedt het pakket suggesties voor
bewust consumeren met oog voor het milieu en rechtvaardige
Noord- Zuid verhoudingen, en een handig draaiboek voor het
organiseren van een Wereldmaaltijd. Tenslotte bevat het pakket
inspirerende teksten die gebruikt kunnen worden bij de bezinning.
Aankondigingen van Wereldmaaltijden vindt u op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm
Via deze site is ook uitvoerige achtergrondinformatie over de
Wereldmaaltijd beschikbaar, evenals verschillende verslagen van
Wereldmaaltijden en enkele uitgewerkte recepten.
Het Wereldmaaltijd-informatiepakket kost 7,50 euro, inclusief
porto en is te bestellen via giro 753665, t.n.v. Omslag in Eindhoven,
o.v.v. 'Wereldmaaltijd'.
-------------------------
BIJLAGE: Bittere paradoxen!
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)
stelt: ,,800 miljoen mensen in de wereld zijn ondervoed en bijna
twee miljard mensen hebben voedingsproblemen. Hoewel er genoeg
voedsel in de wereld wordt geproduceerd om iedereen te voorzien,
hebben grote groepen mensen geen toegang tot voldoende (en kwalitatief
goed) voedsel. Deze cijfers kunnen in de toekomst vergroten als we
nu geen actie ondernemen en onszelf ten doel stellen
voedselzekerheid te bewerkstelligen voor iedereen''.
De FAO noemt als belangrijkste oorzaken: handelsstructuren,
conflicten, oorlog, aids, armoede, politiek wanbeleid en gebrekkige
infrastructuur en transport. Concreet komen de cijfers van de FAO e
rop neer dat er dagelijks25.000 doden vallen door ondervoeding.
Onlangs presenteerde het Nederlandse Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een eerste rapport over de
voedselconsumptie in Nederland en de gevolgen daarvan voor de
gezondheid op lange termijn. Het RIVM concludeert: ,,Twintigduizend
doden jaarlijks en twee jaar korter leven door ongezonde voeding''.
Verder stelt het RIVM: ,,Veel Nederlandsers eten teveel en verkeerd.
Gemiddeld over alle Nederlanders genomen leven we nu 2 jaar
korter omdat we niet gevarieerd genoeg eten en meer dan nodig is.
(...) Tien procent van de volwassen Nederlanders heeft ernstig
overgewicht. De komende tijd neemt dat toe tot 15%. Bij kinderen
is een soortgelijke stijging te zien. Ook de ongunstige samenstelling
van onze voeding leidt tot omvangrijk gezondheidsverlies. Als
ongezonde voedingsgewoonten (weinig vis, groenten en fruit en
veel verzadigd- en transvet) in combinatie met overgewicht
voorkomt zal dit de levensverwachting op individueel niveau met een
veelvoud van 2 jaar bekorten.''
Wie de conclusies van deze twee gezaghebbende organisaties naast
elkaar legt ziet een bittere paradox: hier eten veel mensen teveel
en verkeerd, terwijl elders op de wereld miljarden mensen te
weinig eten. In beide situaties - zowel in overvloed als bij
schaarste - leidt dat tot een korte levensverwachting, en zelfs
tot de dood: 20.000 doden per jaar in Nederland - 25.000 doden
per dag elders opde wereld...
Deze realiteit is extra wrang omdat er wereldwijd voldoende voedsel
wordt geproduceerd om iedere wereldburger elke dag een volwaardige
maaltijd voor te zetten.
-------
Noten voor de pers
- Voor algemene informatie over de Wereldmaaltijd kunt u terecht
bij Omslag, 040-2910295. Contactpersoon: Marta Resink.
Hier kunt u ook een (recensie)exemplaar van het informatiepakket
aanvragen
- Achtergronden over de Wereldmaaltijd en verslagen vindt u op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm
- Ook veel informatie over de Wereldmaaltijd op
http:/www.werelddelen.nl
- Het RIVM-rapport is beschikbaar via http://www.rivm.nl
- De site van het FAO-Comite Nederland is:
http://www.wereldvoedselsite.nl
(einde persbericht)
-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling