Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
14 september 2004 UB/K/2004/69540
nr. 2030421230
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid De Wit 15 oktober 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid De Wit (SP) over gezonde werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard zonder dat zij op de hoogte van de situatie worden gebracht.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. De Geus)

2

Nr. 2030421230

Vragen van het lid De Wit (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over gezonde werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard zonder dat zij op de hoogte van de situatie worden gebracht. (Ingezonden 13 september 2004)


1.
Wat is uw opvatting over het bericht dat jaarlijks duizenden gezonde werknemers (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden verklaard zonder dat zij daarvan in kennis worden gesteld? 1)

Antwoord 1
De vraag heeft betrekking op de arbeidsgehandicapte-status op aanvraag (en niet op de arbeidsgehandicapte-status van rechtswege). Voor deze situatie geldt een aanvraagprocedure met een daarvoor bestemd aanvraagformulier, waarin de werkgever onder andere aan dient te geven dat de betreffende werknemer akkoord is met de voorgenomen arbeidsgehandicapte-status. Volgens het krantenbericht zijn werknemers bij het betreffende bedrijf als arbeidsgehandicapten in de zin van de Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten (Wet REA) aangemerkt, zonder dat daarvoor uitdrukkelijk om hun medewerking of toestemming is gevraagd. Dit is gebeurd doordat de werkgever aanvragen heeft gedaan aan het UWV om financiële tegemoetkomingen en daarop heeft vermeld dat de werknemer hiermee bekend is en er mee instemt. Het UWV heeft op basis van de gegevens van de werkgever vervolgens de werknemers als arbeidsgehandicapte aangemerkt en tegemoetkomingen vastgesteld. Ik acht deze gang van zaken bij de betreffende werkgever niet gewenst en niet in overeenstemming met de Wet REA.


2
Kunt u bevestigen dat 10 tot 20% van de arbeidsgehandicapt verklaarde werknemers niet op de hoogte is van zijn/haar status? Zo neen, wat is het juiste percentage?

Antwoord 2
Deze inschatting berust op ervaringsgegevens van UWV. Om welk percentage het hier gaat is niet bekend.


3
Voor hoeveel werknemers hebben werkgevers de afgelopen jaren een korting op de premie Algemeen werkloosheidsfondsen (AWF) en Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) gekregen op grond van een vastgestelde arbeidshandicap?

Antwoord 3
Werkgevers kunnen maximaal 1 jaar premiekorting ontvangen wanneer zij een werknemer die arbeidsgehandicapt wordt in dienst houden op de eigen (al dan niet aan de arbeidshandicap aangepaste) of andere werkplek. Voor een arbeidsgehandicapte die door een werkgever nieuw in dienst wordt genomen kan de premiekorting maximaal 3 jaar worden verleend. Over het premiejaar 2002 en 2003 (peildatum 1 oktober 2003) zijn 27.000 aanvragen voor premiekorting ingediend, waarvan er 8.500 zijn afgewezen.

3


4
Controleert het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of een arbeidshandicap van een werknemer conform het Arbeidsgehandicaptenbesluit is vastgesteld? Hoe vindt die controle plaats? En wat zijn de bevindingen?

Antwoord 4
Volgens artikel 3 van de Wet REA geschiedt de vaststelling van de status "arbeidsgehandicapte" onder meer door UWV.
Als het gaat om een werknemer voor wie de werkgever een loondoorbetalingsverplichting kent, doet UWV dat na daarover geadviseerd te zijn door de arbodienst van de werkgever. In dat advies moet de arbodienst aangeven of de werknemer arbeidsgehandicapt is en of deze met toepassing van een voorziening de eigen arbeid kan blijven verrichten of bij dezelfde werkgever, al dan niet met toepassing van een voorziening, in een andere functie arbeid kan verrichten (art 3, lid
1, sub a van de Wet REA).
Voor de bevindingen verwijs ik u naar het antwoord op vraag 3.


5
Wat zijn de gevolgen voor de deskundige (bedrijfsarts, verzekeringsarts, psycholoog, arbeidsdeskundige en anderen) die ten onrechte een arbeidshandicap heeft vastgesteld en/of geen toestemming van de werknemer voor de vaststelling heeft gekregen?

Antwoord 5
Bij een aanvraag om een voorziening staat op het formulier aan UWV uitdrukkelijk vermeld, dat de cliënt op de hoogte is van het oordeel dat sprake is van een arbeidshandicap. De deskundige die bewust niet is nagegaan of de werknemer akkoord is, is nalatig. Zijn werkgever (arbodienst e.d.) kan hierop door de werknemer of de werkgever van de cliënt worden aangesproken (plichtsverzuim), terwijl in bepaalde gevallen ook een klacht kan worden ingediend bij de desbetreffende beroepsorganisatie of tuchtcollege conform de wet BIG. Overigens is met UWV afgesproken dat nog dit jaar een nieuwe procedure in werking treedt waarbij het formulier zowel door de werkgever als door de werknemer wordt ondertekend.


6
Kan een werkgever zonder tussenkomst van een deskundige een werknemer als arbeidsgehandicapt bij het UWV aanmelden?

Antwoord 6
Nee. Hij kan dit alleen doen door middel van het indienen van een aanvraag vaststelling arbeidshandicap of een aanvraag premiekorting. In alle gevallen moet aangegeven worden of door de arbodienst van de werkgever een medisch-arbeidskundige beoordeling is uitgevoerd. Zo niet dan doet UWV zo nodig zelf onderzoek.

4

Worden onterecht verleende premiekortingen teruggevorderd? Zo ja, in hoeveel gevallen is dat gebeurd? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 7
In geval een toegekende premiekorting niet terecht blijkt te zijn wordt een nieuwe beslissing genomen, wordt de korting in het premievaststellingssysteem gecorrigeerd/herrekend en vindt terugvordering resp. verrekening plaats. Een premiekorting is niet terecht verleend indien de werknemer ten onrechte als arbeidsgehandicapte is aangemerkt.
Tot op heden zijn bij UWV geen gevallen bekend waarbij onverschuldig betaalde premiekorting is teruggevorderd waarin dit het geval is.


1) Algemeen Dagblad, 3 september jl., "Gezond personeel ziek verklaard".