Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

Onderzoek over internationalisering van het hoger onderwijs

Studeren in buitenland: Financiën, voorlichting en bureaucratie grootste obstakels

Utrecht, 15 oktober 2004 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) presenteert vandaag een onderzoek over internationalisering van het hoger onderwijs. Het rapport is een inventarisatie van mobiliteitsobstakels onder 185 studenten. De belangrijkste conclusie is dat veel studenten naar het buitenland willen, maar worden beperkt door financiën, slechte voorlichting en bureaucratie. De studenten die wél een deel van hun studie in het buitenland volgden, hebben overwegend positieve ervaringen.

In het rapport is een belangrijk deel ingeruimd voor de persoonlijke ervaringen die zijn verbonden aan mobiliteit. Studenten blijken vooral het buitenland op te zoeken voor de culturele of sociale ervaring in een ander land. Ze zijn bereid opofferingen te doen in de vorm van studievertraging, financiën, en tijdrovende en onlogische bureaucratie. Toch zouden studenten baat hebben bij extra hulp op deze punten, aangezien ze een doorslaggevende rol spelen bij twijfelende thuisblijvers. Het is belangrijk dat studenten beter op de hoogte zijn van mogelijkheden en consequenties van een periode studeren in het buitenland. Goede voorlichting is hierbij essentieel. Wanneer meer hulp en voorlichting worden geboden, zullen méér studenten een deel van hun studie in het buitenland volgen.

Groot obstakel blijft ook het feit dat de Nederlandse studiefinanciering niet is mee te nemen naar het buitenland. De Nederlandse overheid wil dit niet mogelijk maken, omdat ze problemen signaleert in het Europese recht. De nationale regelgeving blijft daarmee achter bij de landen om ons heen. LSVb-voorzitter Kim Toering: 'Nederland wil geen risico's nemen om de mobiliteitsdoelstellingen waar te maken. Voor meer mobiliteit is progressievere regelgeving nodig. Kijk maar naar het buitenland.'