Politie Limburg-Zuid

P E R S B E R I C H T

Bike-team politie nu ook voor Sittard-Geleen

Vanaf vandaag heeft de politie van het district Sittard de beschikking over een eigen bike team. Daarmee is Sittard-Geleen na Maastricht en Heerlen de derde stad in de regio met een eigen bike team. Vanmiddag vond de officiële presentatie plaats op de wielerbaan van sportcentrum Glanerbrook in Geleen. Daar werden de speciale fietsen door burgemeester Wim Dijkstra van Sittard-Geleen en districtschef Rob Hutschemaekers van de politie Sittard aan de twaalf leden van het bike team uitgereikt. Hierna volgde een korte demonstratie aan pers, publiek en genodigden van de vaardigheden die de leden van het bike team hebben geleerd in een speciaal voor hun werkzaamheden samengestelde opleiding

Volledige uitrusting.

De "bikes" die gebruikt worden, zijn zogenaamde "all suspension bikes". Dit betekent dat de fiets niet alleen bestemd is voor gebruik op normale wegen, maar ook geschikt is voor het nemen van hindernissen, zoals trappen en drempels. Uniek is het schakelsysteem, dat vanuit volledige stilstand bediend kan worden. Het grote voordeel hiervan is dat een agent met een lage versnelling kan beginnen om vervolgens moeiteloos op te schakelen naar een hogere versnelling.

De fietskleding die gedragen wordt is voor ieder weertype geschikt. Ook tijdens strenge vorst voldoet deze kleding, zodat ook dan op de fiets kan worden gesurveilleerd. Kleding en fietsen zijn voorzien van politielogo's Hierdoor kan het publiek de "politiebikers" direct herkennen als zijnde politieambtenaren.

Het werkterrein

Het Bike-Team Sittard-Geleen beperkt zich voornamelijk tot het centrum van de stadsdelen Sittard en Geleen. Juist op dat soort locaties bewijzen bike teams hun meerwaarde. Ook in Maastricht en Heerlen zijn de bike teams met name te vinden in het centrum en in de aangrenzende wijken. De politiebikers handelen meldingen van het Regionaal Meldcentrum Politie af en houden tevens toezicht op de openbare orde. De diensttijden van het bike team beperken zich niet alleen tot kantooruren. Ook in de avond of tijdens de nachtelijke uren patrouilleren zij geregeld op hun tweewielers.

Grotere pakkans

De smalle straten en de op veel plaatsen aanwezige paaltjes, maken de nieuwe tweewieler een uiterst geschikt middel om te surveilleren in de diverse binnensteden. Een groot voordeel van het fietsen is dat de politie hiermee nog sneller en wendbaarder wordt. Ook komen de politiebikers eenvoudig op plaatsen, waar de politie voorheen niet of nauwelijks kon surveilleren.

Multifunctioneel

Tijdens de opleiding en trainingen wordt specifiek geoefend in het zo optimaal mogelijk gebruiken van de speciale fiets. De tweewieler wordt niet alleen als vervoermiddel gebruikt, maar bijvoorbeeld ook als afschermmiddel of zelfs als wapen. Daarmee bewijst de fiets zijn multifunctionele meerwaarde voor de agent.

Een ander voordeel is dat mensen op straat de politiebiker direct herkennen als een politieagent. Hierdoor is hij of zij sneller aanspreekbaar voor het publiek dan bijvoorbeeld de agent die in een politieauto door de stad rijdt. De ervaring leert dan ook dat er aanzienlijk meer communicatie plaatsvindt met het publiek. Bovendien ziet en hoort een agent meer op zijn fiets dan wanneer hij in een patrouilleauto zit. Een reden te meer voor leden van de diverse bike teams om zoveel mogelijk op straat te zijn.

De gemeente als co-financier
De politie Limburg-Zuid en de gemeente Sittard-Geleen financieren de aanschaf van de persoonlijke uitrusting voor de 12 leden van het bike team. De subsidie van de gemeente is een incentive (aanmoedigingspremie). In het beleidsprogramma van de gemeente gaat de voorkeur uit naar de vorm van incentives om projecten te stimuleren. Door dit incentive wordt de politie in staat gesteld boven haar reguliere inspanningen extra resultaten te boeken. Daarnaast wordt door politiecapaciteit middels een politie bike team gedeeltelijk op een andere wijze in te zetten gefocust op de sociale veiligheidsprioriteiten van de gemeente Sittard-Geleen waaronder de leefbaarheid in de stadscentra en afname van de criminaliteit waaronder dieftal van fiets, diefstal uit auto, vernieling, graffiti en wildplakken.

Mede gezien de ervaringen in de gemeenten Maastricht en Heerlen biedt het opzetten van een 18-mens sterk bike team de meeste waarborgen voor een slagvaardige en effectieve aanvulling op de reeds bestaande surveillances. Bij de voorstellen beleidsprioriteiten 2005 is de uitbreiding van het bike-team van 12 naar 18 personen opgenomen. Uitbreiding vindt eerst plaatst na vaststelling beleidsprioriteiten 2005. Indien deze uitbreiding binnen de geaccordeerde beleidsprioriteiten valt zal op basis van een evaluatie een voorstel worden gedaan waarbij de gemeente Sittard-Geleen de uitbreiding van het bike team in 2005 wederom co-financiert.

Wijze van inzetten
Op grond van een analyse van hotspots en tijdstippen zal bepaald worden op welke dagen en tijdstippen in ieder geval leden van het bike team worden ingezet op de speerpunten. De tijdstippen voor inzet kunnen voor beide basiseenheden verschillen. Van deze standaardinzet kan afgeweken worden in geval incidentpatronen, hotspots en fenomenen of een calamiteit daartoe aanleiding geven. In deze gevallen is inzet van het bike team stadsbreed onafhankelijk van de geografische grenzen van basiseenheden en wijkteams. Voorbeelden van vaste tijdstippen voor inzet zijn de weekmarkten, koopavonden, uitgaansavonden (vrijdag en zaterdag) en evenementen in de centra. Naast de vaste inzet kan een bike team of een gedeelte daarvan tevens worden ingezet ten behoeve van andere projecten in andere delen van de gemeente Sittard-Geleen. Indien in een ander stadsdeel c.q. wijk een probleem op het gebied van sociale veiligheid ontstaat, waarbij de aard van de problematiek en de omgeving waar het plaatsvindt daartoe aanleiding geven, kan door de chef van de basiseenheid besloten worden de aanpak van die problemen te ondersteunen door inzet van het bike team.

Evenementen
Binnen de gemeente Sittard-Geleen worden jaarlijks diverse grote evenementen georganiseerd, onder andere de St. Joep jaarmarkt, het bloemencorso Limbricht, Oude Ambachten in Einighausen, de Paasmarkt in Born en de grote Kermis en de Loveparade in Geleen. Kenmerkend voor deze evenementen is onder andere de grote negatieve invloed op de bereikbaarheid van het evenemententerrein en de directe omgeving. Inzet van het bike team bij deze evenementen heeft een grote meerwaarde.

Sittard-Geleen, 15 oktober 2004

Voor meer info:

Politie district Sittard:
W.H.J. van Kleef, communicatieadviseur
Tel. 043 - 4006620

Gemeente Sittard-Geleen:
P. Ramakers, accountmanager Stad/Bedrijven
Tel. 046 - 4778046


---- --