Gemeente Groningen

vrijdag 15 oktober:
Extra investeringen in cultuur Groningen

B&W van Groningen hebben de cultuurnota In het oog, in het hart vastgesteld. In de nota staat hoe het college in de periode 2005 - 2008 de positie van Groningen als het culturele hart van het Noorden wil uitbouwen. De culturele instellingen in Groningen ontvangen in totaal ruim 850.000 extra. De cultuurnota bevat ook voorstellen ( 200.000) om de kansen voor jonge kunstenaars te vergroten: Groningse Nieuwe. Voor de Grote Markt worden plannen uitgewerkt voor een Huis van Informatie en Geschiedenis.

Voor achterstallig onderhoud en investeringen krijgen de Stadsschouwburg en De Oosterpoort incidenteel 2 miljoen en structureel 525.000, oplopend naar 925.000 in 2007.

Na het uitbrengen van de concept-cultuurnota in juni van dit jaar, hebben belanghebbenden en betrokkenen de gelegenheid gehad om tijdens de inspraakperiode hun mening over het voorgestane cultuurbeleid kenbaar te maken. Ook zijn in de tussentijd de cultuurnota's van de provincie Groningen en het rijk verschenen en is er een Noordelijk Cultuurconvenant gesloten. Door dat convenant krijgen NNO, Grand Theatre, Pavlov Media, Noorderlicht en Noorderzon 395.000 extra. Daarbij komt dat het rijk voor de Groningse inspanningen op het gebied van de beeldende kunst extra rijksgeld beschikbaar heeft gesteld. Het gaat om een bedrag van 473.000 per jaar.

Al deze gebeurtenissen hebben geleid tot bijstelling van de eerdere concept-nota. Belangrijke wijzigingen zijn verlenging van de subsidie voor YetSet en AllStars, nieuwe ondersteuningsmogelijkheden voor amateurs en opdrachten voor Groningse Nieuwe in 2005. Ook trekt het College jaarlijks 150.000 uit voor nieuwe ateliers.

Verder blijven op hoofdlijnen de eerdere keuzes van het College overeind. Groningen bezit een sterke positie op het gebied van cultuur in het Noorden. Het College wil die positie verder uitbouwen. Trefwoorden daarbij zijn eigenzinnigheid, kunst van hoge kwaliteit en kansen voor jonge kunstenaars. Drie thema's zijn de komende vier jaar leidraad voor het cultuurbeleid: versterken van de culturele infrastructuur, versterken van de deelname van Stadjers aan cultuur en oog voor nieuw talent.

Hieronder per thema een opsomming van de belangrijkste acties en investeringen.

versterken van de culturele infrastructuur

- Voor de Grote Markt worden plannen uitgewerkt voor een Huis van Informatie en Geschiedenis. Bibliotheek en Groninger Museum bieden hier samen met andere partners een gevarieerde programmering die aantrekkelijk is voor de stadjers en een breed publiek van elders naar de stad zal trekken.

- De Stadsschouwburg en De Oosterpoort krijgen naast twee keer een incidentele bijdrage van 1 miljoen euro in 2005 en 2006 met ingang van 2005 525.000 structureel voor (achterstallig) onderhoud en investeringen. Die bijdrage loopt op naar 925.000 structureel in 2007.

- De gemeente reserveert jaarlijks in totaal 150.000 voor nieuwe ateliers.

- Het Centrum Beeldende Kunst krijgt middelen voor de documentatie- en informatiefunctie en een zomergalerie.

versterken van de deelname

- Subsidies voor activiteiten voor jongeren: YetSet, AllStars, Jonge Harten Festival, New Attraction en Grover Pop.

- Er komen nieuwe budgetten voor compensatie van verenigingen voor huurstijgingen bij de grote gemeentelijke podia ( 25.000) en voor een kwaliteitsimpuls in de amateursector ( 20.000).
- In 2005 is er 110.000 en in 2006 100.000 beschikbaar voor investeringen in amateur(repetitie)ruimtes. Het budget van 2004 is bestemd voor verbeteringen van de huisvesting van Kolder & Ko en het Viadukt.

- De gemeente wil de beeldende kunst beter zichtbaar maken. Dat gebeurt via educatie, een podiumfunctie en promotie-activiteiten, zoals een galeriefolder en een website.

Oog voor nieuw talent

- De komende jaren zijn er vier budgetten beschikbaar voor bewezen individueel talent: het Hendrik de Vries-stipendium, het George Verberg-stipendium, de studiebeurs uit het Andrea Elkenbrachtfonds en de (nieuwe) compositieopdracht hedendaagse muziek.
- In het kader van Groningse Nieuwe geeft het college in 2005 opdrachten aan de volgende instellingen: Noord Nederlands Conservatorium ( 33.000), Noorder Muziek Centrum ( 20.000), Prime lab ( 20.000), Images ( 33.000) en het Productiehuis Popcultuur ( 50.000).
- Jonge kunstenaars krijgen de kans ervaring op te doen met kleinere kunstopdrachten. Het CBK voert dat kleinschalig opdrachtenbeleid ( 50.000) uit.