Gemeente Amsterdam

'Europa moet meer tussen de oren komen'

15 oktober 2004 - Corine Lindhout

Het college van B&W heeft in de notitie `Europa: nieuwe aandacht, nieuwe kansen' het belang van de invloed van Europa op drie aandachtsgebieden onderschreven.

Aanleiding voor deze notitie is de discussie in de gemeenteraad op 25 februari jl. Toen is geconcludeerd dat de diensten en bedrijven van de gemeente Amsterdam te weinig sturen in Europese activiteiten. Er wordt veel informatie verzameld en doorgegeven, maar wat de diensten en bedrijven er vervolgens mee doen wordt nog niet vanuit één centraal punt gevolgd. Daarnaast is het niet helder op welke Europese dossiers extra inzet vanuit Amsterdam wenselijk en noodzakelijk is. Ook de onduidelijke verdeling van verantwoordelijkheden is een punt van aandacht. In deze notitie onderschrijft het college het belang van de invloed van Europa op de drie bovengenoemde aandachtsgebieden.

De wethouder Economische Zaken Frits Huffnagel: "Nederland is één van de grondleggers geweest van de Europese Unie. Het is belangrijk dat er één gezamenlijke markt ontstaat, zodat de economische concurrentie van Europa versterkt kan worden. Als een van de `dragers' van Europa wil Nederland, en dus ook Amsterdam, de basiswaarden van de Europese Unie uitstralen. Europa zit nog te weinig tussen de oren van bestuurders en ambtenaren."

De gemeente Amsterdam heeft met Europa te maken als het gaat om wet- en regelgeving, het verwerven van fondsen en beleidsbeïnvloeding.

Het is belangrijk dat Amsterdam zich aan de Europese regels houdt. Het Europese Hof heeft bepaald dat decentrale overheden in bepaalde situaties voorrang moeten geven aan Europese regelgeving boven de nationale wetgeving. Europese regels kunnen daarmee een directe werking hebben. Daarom vraagt de Europese wet- en regelgeving om een gemeente die (pro)actief en oplettend reageert. Het efficiënt en effectief volgen van Europese wet- en regelgeving is dan ook belangrijk.

Amsterdam wil optimaal gebruik maken van Europese fondsen. Uit een inventarisatie blijkt dat veel Amsterdamse diensten en bedrijven actief zijn in Europees verband. Op dit moment is er sprake van individuele subsidieaanvragen van de diensten, bedrijven en stadsdelen zelf. Daarbij is er onvoldoende sprake van benutting van elkaars expertise, waardoor het wiel vaak opnieuw wordt uitgevonden. Het college heeft daarom besloten tot het oprichten van een Expertisepunt Europese Subsidies. Dit Expertisepunt zal kennis hebben van alle Europese subsidieprogramma's en deze kennis proactief uitzetten binnen de relevante gemeentelijke onderdelen.

Tot slot moet Amsterdam zorgen voor een efficiënte lobby op voor haar belangrijke dossiers. Amsterdam werkt in Brussel nauw samen met Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze samenwerking wordt voortgezet en daarnaast zal de gemeente haar aandacht richten op specifieke Amsterdamse wensen en onderwerpen.

De notitie komt op 11 november in de Raadscommissie voor de Financiën en Economische Zaken aan de orde, waarna de notitie op 15 december in de gemeenteraad wordt behandeld.

Pb-167

© Gemeente Amsterdam