VMDB

Nieuwe dreiging medicijnafhankelijke patiënt

P E R S B E R I C H T


Utrecht, 14 oktober 2004 - De Vereniging van Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) heeft de Vaste commissie Volksgezondheid gevraagd niet akkoord te gaan met de vergoedingslimiet die minister Hoogervorst overweegt in te stellen als onderhandelingen met apothekers niets opleveren. Na de eigen bijdrage zou hierdoor de koopkracht van medicijnafhankelijke patiënten nog verder dalen.

Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid overweegt de vergoedingslimieten van medicijnen met 40% te verlagen als de onderhandelingen met apothekers, om de kortingen terug te geven die zij van de farmaceutische industrie krijgen, niets opleveren. Dit zou betekenen dat zorgverzekeraars 40% minder vergoeden en patiënten
-naast de eigen bijdrage- moeten bijbetalen voor dure geneesmiddelen. Mensen die dit niet kunnen, moeten overschakelen op een goedkoper medicijn dat nog wel volledig wordt vergoed.

Dit is een regelrechte ramp voor mensen met een manisch-depressieve stoornis (MDS), zegt voorzitter Marijke Bakhuysen van de VMDB. Van de 250.000 mensen met MDS is een groot deel voor de rest van hun leven aangewezen op medicijnen. Het duurt lang voordat een werkzame medicijncombinatie is gevonden. Dat verschilt enorm per persoon. Daardoor kunnen mensen met MDS niet overstappen op iets anders. Niet naar een goedkoper medicijn, zoals de minister wil, maar ook niet naar een duurder.

Volgens de VMDB worden de beoogde besparingen ruimschoots tenietgedaan als het zo ver komt. Bakhuysen: Mensen met MDS die noodgedwongen slechter werkende medicijnen gebruiken, krijgen vaker een manisch-depressieve periode die ook nog eens langer duurt door die mindere medicijnen. Meer ziekteverzuim dus, maar ook meer psychiaterbezoek, psychoses en opnames. Maar veel erger is het extra leed dat deze mensen en hun naastbetrokkenen wordt aangedaan.

Door de aard van hun ziekte komen veel mensen met MDS in de WAO. Een eigen bijdrage van 250 euro betekent vaak voor hen een koopkrachtdaling van 2,7%. Met iedere 100 euro extra voor het niet vergoeden van te dure medicijnen komt daar ruim één procent bij. Dat kan oplopen tot meer dan tien procent, aldus Bakhuysen. Overigens kan ik de minister op een briefje geven dat er meer mensen in de WAO zullen belanden, namelijk degenen die het nu dankzij de juiste medicatie wel redden, maar straks niet meer.

Einde bericht.

Voor nadere informatie:
Mw. Marijke Bakhuysen, voorzitter, telefoon 023-532 22 82 Dhr. Marthy Leermans, vice-voorzitter en pr, telefoon 073-614 44 90

15 okt 04 10:20