VELIN

Aantal bijna-ongevallen met pijpleidingen kan lager

PERSBERICHT

Aantal bijna-ongevallen met pijpleidingen kan lager

Tilburg 14 oktober 2004

Het aantal bijna-ongevallen met grote pijpleidingen kan in Nederland fors omlaag. Uit een recente inventarisatie blijkt dat het overgrote deel van die incidenten het gevolg is van graven, heien, ploegen of drainageactiviteiten. Bij meer dan de helft van deze incidenten door externe inbreuken heeft de veroorzaker niet vooraf geïnformeerd naar mogelijk aanwezige kabels of leidingen. Leidingeigenaren starten een informatiecampagne om hierin verandering te brengen.

De Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland, VELIN, heeft het aantal incidenten met pijpleidingen over de afgelopen vijf jaren geïnventariseerd. In een diepteanalyse is van het grootste aantal incidenten ook de oorzaak achterhaald. Bij VELIN zijn alle eigenaren en beheerders aangesloten van pijpleidingen voor het langeafstandstransport van gassen, aardolie en chemicaliën. Daarvan liggen er in Nederland 17.000 kilometer, 12.000 kilometer voor gas en 5.000 kilometer voor gevaarlijke vloeistoffen. Eigenaren van distributieleidingen en kabels maken geen deel uit van VELIN. De verkregen cijfers hebben dan ook geen betrekking op kleinere pijpleidingen die worden beheerd door energiebedrijven.

Uit de inventarisatie blijkt, dat Nederland in de jaren 1999 tot en met 2003 slechts een beperkt aantal pijpleidingongevallen heeft gekend. Sinds 1999 deed zich één ongeval voor waarbij milieuschade optrad. Gemiddeld vier keer per jaar deed zich een voorval voor waarbij sprake was van geringe uitstroom van gas of gevaarlijke vloeistoffen. In al deze gevallen bleef de schade beperkt. Ongevallen waarbij doden of gewonden te betreuren zijn hebben zich in Nederland al jaren niet vóórgedaan. Tóch ziet VELIN reden voor waakzaamheid. De afgelopen vijf jaar werden bijna vijftig bijna-ongevallen per jaar geregistreerd. VELIN verwacht dat bij een verbeterde registratie door leidingeigenaren zal blijken dat het aantal bijna-ongevallen in werkelijkheid hoger ligt.

Leidingeigenaren maken zich zorgen over dit betrekkelijk grote aantal bijna-ongevallen. Alleen door lering te trekken uit deze narrow escapes kan het risico van échte ongevallen verder worden beperkt. VELIN start dan ook met een samenhangend pakket van acties om het aantal incidenten met pijpleidingen aanzienlijk te verminderen.

De acties zijn vooral gericht op het terugdringen van het aantal incidenten dat het gevolg is van externe inbreuken. Deze oorzaak is goed voor meer dan 90% van het geregistreerde totale aantal incidenten. In de helft van die gevallen heeft de 'grondroerder' zich niet vooraf geïnformeerd. Daarom gaat VELIN de voorlichting verbeteren aan eigenaren en gebruikers van grond waarin pijpleidingen liggen én aan grondroerders. Dat gebeurt in samenwerking met de betrokken brancheorganisaties, zoals die in de wegenbouw, de bouw, in land- en tuinbouw en van drainagebedrijven. Met die voorlichting wil VELIN bereiken dat iedere grondroerder zich vooraf informeert over mogelijk aanwezige ondergrondse kabels en leidingen. Nederland heeft daarvoor één loket, het Kabel- en Leidingen Informatiecentrum (KLIC). Weliswaar is er een wettelijke regeling in de maak die grondroerders verplicht zich te melden, maar ook dan vindt VELIN een vergroting van haar voorlichtingsinspanningen noodzakelijk.

Ook in de gevallen waarin graafactiviteiten wél vooraf zijn aangemeld gaat het wel eens mis. Uit de door VELIN gehouden diepteanalyse blijkt, dat 'onvoorzichtig handelen' en 'gebrekkige communicatie' samen goed zijn voor nog eens 30% van de bijna-ongevallen ten gevolge van externe inbreuken. Het gaat hierbij om rakelingse missers omdat niet zorgvuldig is vóórgegraven, of omdat activiteiten worden uitgevoerd op een andere plek of op een ander tijdstip dan met de leidingeigenaar is afgesproken. VELIN wil samen met de betrokken brancheorganisaties praktisch toepasbare graafprotocollen opstellen om ook deze incidentenoorzaken terug te brengen.

Gebleken is dat de registratie van incidenten door pijpleidingeigenaren nog kan verbeteren. VELIN heeft hiervoor een registratiemodel ontwikkeld aan de hand waarvan de gezamenlijke registratie en analyse van pijpleidingincidenten jaarlijks zal worden herhaald.