Ingezonden persbericht


Morgen om 16.00 uur wordt de tentoonstelling Indisch Portret geopend in het Tropenmuseum. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden door mij een e-mail te sturen (a.brolsma@kit.nl) of te bellen naar 020-568 8418. Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken, aarzelt u dan niet om contact met mij op te nemen. Vriendelijke groeten,
Anna Brolsma

Indisch portret

Charles Sayers (1901-1943), schilder en verzamelaar

Tropenmuseum, Parkzaal, 15 oktober 2004 tot en met 30 januari 2005

Dit najaar presenteert het Tropenmuseum een tentoonstelling gewijd aan het leven en werk van Charles Sayers (1901-1943). De schilder Sayers, geboren op Java en geschoold in Nederland, maakte zijn belangrijkste werken tijdens zijn verblijf in Indonesië in de jaren twintig en dertig. Zijn traditionele opleiding aan de kunstacademie, gecombineerd met een fascinatie voor de Indische vormentaal en cultuur geven Sayers werken dikwijls een intrigerende uitstraling. De expositie omvat meer dan veertig schilderijen en is te zien van 15 oktober 2004 tot en met 30 januari 2005.Bij KIT Publishers verschijnt een rijk geïllustreerde schildersbiografie.

Ondanks de korte duur van zijn leven en artistieke loopbaan heeft Sayers een indrukwekkend en zeer gevarieerd oeuvre achtergelaten. Die variatie, een weerspiegeling van de veelzijdigheid van Sayers persoonlijkheid en levenswandel, draagt bij aan het feit dat hij wel pionier van de Indische schilderkunst genoemd wordt. De combinatie van zijn academische opleiding in Amsterdam en Parijs en zijn fascinatie voor de vormentaal van de Indische cultuur, liggen ten grondslag aan Sayers kenmerkende schilderstijl. Bron van inspiratie waren onder meer de voorwerpen uit zijn verzameling etnografica. Enkele van deze objecten, afkomstig van Bali, Java en Sumatra, zijn op de expositie te zien. Zij maken tegenwoordig deel uit van de collectie van het Tropenmuseum, hetgeen ook geldt voor veel van de getoonde schilderijen.

Charles Sayers werd geboren op Java, maar werd op elfjarige leeftijd naar Nederland gestuurd voor zijn opleiding. Na studies aan de Amsterdamse Rijksacademie en aan de Académie des Beaux Arts te Parijs keert hij in 1927 terug naar Indië en vestigt zich op Bali. Zijn banden met Parijs en de wereld van moderne kunst aldaar blijven hecht, ondanks de grote afstand. De prestigieuze Galerie Bernheim Jeune te Parijs, die eerder ook Van Gogh, Cézanne, Matisse en Van Dongen toonde, exposeert in december 1928 zijn werk. Ook wordt hij een veelgevraagd muralist: hij maakt onder andere wandschilderingen voor de grote Koloniale Wereldtentoonstelling te Parijs (1931) en voor het Nederlandsch-Indische paviljoen op de Golden Gate expositie in San Francisco (1939). Wanneer de Duitsers Nederland bezetten, moet Sayers in militaire dienst. Na de inval van Japan in Indië wordt de kunstenaar gevangen genomen en ingezet bij de Birma-spoorlijn als dwangarbeider. Ondervoed en ziek overlijdt hij op 15 november 1943 te Thambyanzajat, Myanmar (Birma).

Bij KIT Publishers verschijnt een rijk geïllustreerde schildersbiografie onder de titel Charles Sayers. Pioneer Painter in the Dutch East Indies . Auteur van het boek is Koos van Brakel, Hoofd Collecties van het Tropenmuseum en samensteller van de tentoonstelling. Het boek is voor ¬ 27,50 verkrijgbaar in het Tropenmuseum en bij de erkende boekhandel.

ISBN 90 6832 187 0 * Engelstalig * paperback * 160 p. * 120 full colour illustraties * 24 x 29,5 cm


---



Ingezonden persbericht