TIEMAN NEDERLAND

Probleemloos rond obstakels door niewe blindengeleidestok

Probleemloos rond obstakels door
nieuwe blindengeleidestok met sonar

Introductie tijdens de Internationale Dag van de Witte Stok

Hoogvliet, 11 oktober 2004 Visueel gehandicapte mensen moesten tot dusver vertrouwen op een blindengeleidehond of witte taststok. Dankzij de nieuwe met sonar uitgeruste UltraCane kunnen zij voortaan de objecten in hun omgeving veel eenvoudiger signaleren. Door middel van vibrerende knoppen op het handvat, creëert de gebruiker intuïtief een mentaal beeld van zijn omgeving. Op de Internationale Dag van de Witte Stok, 15 oktober a.s., wordt deze revolutionaire nieuwe vinding in Nederland geïntroduceerd.

Sonar
Het unieke van de nieuwe UltraCane geleidestok is dat het voorzien is van een echolocatie mechanisme. Met behulp van een sonar wordt de directe omgeving continu afgetast op objecten. Deze techniek is rechtstreeks afgekeken van de vleermuis, die immers ook een sonar gebruikt om te navigeren. Gebruikers kunnen daardoor objecten binnen een straal van 3 meter waarnemen, ook op hoofdhoogte. Door middel van een aantal knoppen op het handvat krijgt de gebruiker feedback. Op deze wijze wordt het een stuk eenvoudiger om probleemloos rond obstakels te lopen.

De UltraCane is gebaseerd op een normale geleidestok en kan in alle weersomstandigheden gebruikt worden. Het heeft dus geen last van regen of wind.

Het product wordt op de Nederlandse markt gebracht door Tieman, wereldwijd de grootste specialist op het gebied van ondersteunende apparatuur voor blinden en slechtzienden.

Mentaal beeld
De informatie die de sonar oplevert, wordt omgezet in vibraties van vier knoppen op het handvat. De gebruiker voelt dus de objecten in zijn omgeving. De UltraCane maakt daarbij gebruik van een aangeboren neiging van de hersenen. Op basis van beschikbare zintuigen creëert deze namelijk intuïtief een mentaal beeld van de omgeving. Uit testen bleek dat sommige gebruikers zelfs vormen van objecten en het postuur van mensen in hun omgeving konden afleiden uit de vibraties van de UltraCane.

Christy Crespin zei er het volgende over: Toen ik de Batcane (prototype van de UltraCane) testte, verbaasde ik me over wat ik leerde over mijn omgeving. Ik merkte verlaagde plafonds op, autos, bomen, bushaltes en lantaarnpalen. Het gaf bewegwijzering aan, en hoewel ik deze natuurlijk niet kon lezen, kreeg ik daardoor wel aanwijzingen over waar ik was, of wanneer ik ergens moest afslaan.

De reactie van Alexandra Bradstreet die ook meewerkte aan de testen: Wanneer ik de UltraCane gebruikte, dachten mensen dat ik niet echt blind was. Ik wist namelijk precies waar voorwerpen in mijn
omgeving lagen. Ook kon ik zonder al te veel hulp prima mijn weg vinden, zelfs in een onbekende omgeving. Ik verbaasde mijzelf regelmatig![

------------------------------