Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

EU Tevreden met resultaat CITES-Conferentie


14 oktober 2004 -
De grootschalige handel in ivoor wordt niet hervat. Dat is één van de uitkomsten van de 13de CITES-conferentie over de handel in beschermde planten en dieren. De conferentie is vandaag na twee weken intensief overleg afgesloten in de Thaise hoofdstad Bangkok. Daar bogen vertegenwoordigers van meer dan 150 staten over ruim 50 voorstellen aangaande de handel in bedreigde soorten. Daaronder waren de Afrikaanse olifant, de dwergvinvis, de grote witte haai, de Napoleonvis, de saiga-antilope, de tropische boomsoort Ramin en vele andere soorten. Ook werden belangrijke beslissingen genomen over de uitvoering van de Conventie inzake de handel in bedreigde plant- en diersoorten (CITES), inclusief betere samenwerking met partijen bij andere milieuconventies zoals het Biodiversiteitsverdrag.

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit roemde de voortreffelijke samenwerking binnen de EU-delegatie. 'We zaten over alle onderwerpen op dezelfde lijn. Daardoor kon de EU een leidende rol spelen. We hebben ook bemiddeld over onderwerpen als de Afrikaanse olifant, de Afrikaanse leeuw en ramin.'

Ook EU-milieucommissaris Margot Wallström is tevreden. 'De besluiten die in Bangkok zijn genomen vormen een belangrijke bijdrage aan het Millenniumdoel om het verlies aan biodiversiteit in 2010 in belangrijke mate verminderd te hebben,' aldus Wallström.

Mariene soorten
Het Thaise voorstel de Irrawaddy-dolfijn beter te beschermen werd gesteund door de EU en een groot aantal andere landen. De handel in levende exemplaren vormt een grote bedreiging voor deze soort.

De deelnemende landen werden het ook eens over de regulering van de handel in Napoleonvis, een zeldzame en kwetsbare vis die in koraalriffen leeft. In Azië wordt deze vis als delicatesse verkocht. Overeenstemming was er ook over handelsbeperkingen aangaande de grote witte haai, waarvan de kaken en tanden populair zijn, en de Europese zee- of steendadel, een mosselsoort die door de EU al zwaar beschermd word.

De EU is tevreden over de beslissing de beschermingsgraad van de dwergvinvis niet te verminderen; zodoende wordt het werk van de Internationale Walviscommissie niet beïnvloed.

Afrikaanse olifant
Tijdens de vorige CITES-conferentie was besloten dat elke beslissing om de ivoorhandel te hervatten moet worden getoetst op de gevolgen die dat heeft op het aantal illegaal gedode dieren. In Bangkok zijn geen voorstellen over de hervatting van grootschalige ivoorhandel aangenomen. Wel keurde een driekwart meerderheid een voorstel van Namibië goed om kleinschalige handel in ivoor toe te staan van olifanten die een natuurlijke dood gestorven zijn. Deze handel blijft beperkt tot Namibië zelf; toeristen met een geldig certificaat mogen ivoren artefacten ook uitvoeren. De conferentie keurde tevens een voorstel van de 'olifantenstaten' goed om Zuid-Afrika en Namibië - landen met een goede staat van dienst waar het om bescherming gaat - een beperkte handel in leer- en haarproducten toe te staan. Ook zal uitvoering worden gegeven aan een actieplan tegen de illegale handel in ivoor.

Afrikaanse leeuw
Kenia heeft na overleg met staten uit de regio een voorstel ingetrokken om de handelsbeperkingen met betrekking tot de Afrikaanse leeuw aan te scherpen. De EU speelde een belangrijke rol in deze onderhandelingen. De Unie steunt het voorstel een aantal regionale workshops over leeuwenmanagement te organiseren om de diverse bedreigingen van de soort tegemoet te treden.

Apen
De EU heeft tijdens de conferentie gepleit voor gezamenlijke, gecoördineerde actie om ernstig bedreigde grote apensoorten beter te beschermen. De deelnemende landen steunden een aantal van de voorgestelde acties en handhavingsmaatregelen om de neergang van deze dieren een halt toe te roepen.

Ramin
Als belangrijke importeur van de tropische houtsoort Ramin steunde de EU een voorstel om illegale houtkap tegen te gaan door de handel in deze soort aan strenge regels te onderwerpen. Na intensief debat met de producerende landen werd het voorstel bij acclamatie aangenomen.

Saiga-antilope
Op dringend verzoek van de EU heeft de CITES-conferentie een aantal maatregelen genomen ter bescherming van de saiga-antilope. De populatie van deze Centraal-Aziatische soort loopt hard achteruit, ondanks het feit dat de handel sinds 1995 aan strikte beperkingen onderhevig is.

Orchideeën
De conferentie heeft voorstellen van Thailand en Zwitserland aangenomen om de handel in gekweekte hybride orchideeën te vergemakkelijken. Deze maatregel zal bijdragen aan de bescherming van wilde orchideeën en de handel in gekweekte specimina bevorderen.