Gemeente Brielle


afbeelding: Persberichten

Rapport opgraving Langestraat-Kerkstraat verschenen (13-10-2004)

Rapport opgraving Langestraat-Kerkstraat verschenen In mei-juni 2002 heeft het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) in opdracht van de gemeente Brielle een opgraving uitgevoerd voorafgaande aan de bouw van een appartementencomplex aan de Coppelstockstraat. Het onderzoeksterrein bevindt zich tussen Langestraat, Maarland-Zuidzijde, Kerkstraat en Coppelstockstraat. De uitwerking van het archeologisch onderzoek is nu afgerond en de resultaten zijn onlangs gepubliceerd in de serie BOORrapporten.

Met een kleine expositie in het Historisch Museum van Brielle en door enthousiasmerende rondleidingen voor leerlingen van de basisscholen in Brielle is eerder al verslag gedaan van de voorlopige onderzoeksresultaten. Een unieke vondst van de opgraving is een 15de-eeuws etui met vijf (gedeeltelijk) beschreven wastafeltjes.

Resultaten
Bij de opgraving in Brielle zijn afwateringssloten en aardewerk aangetroffen uit de Romeinse tijd, die erop wijzen dat Brielle in die tijd al bewoning kende. Na de Romeinse tijd wordt het gebied pas aan het einde van de 14de eeuw weer in gebruik genomen. De inrichtingswerkzaamheden hangen waarschijnlijk samen met de aanleg in 1394 van een, direkt ten noordwesten van onderzoeksterrein gelegen spuikom (de latere Verloren-Kost) voor de Maarlandse haven. In de 15de eeuw worden houten huizen gebouwd aan de Kerkstraat, waarvan de resten bij de opgraving zijn onderzocht. De huizen waren zon 11 meter lang en 4,5/5 meter breed. Op de achtererven werden talrijke waterputten aangetroffen, die opgebouwd waren uit één of meerdere houten tonnen. De waterputten werden, nadat ze buiten gebruik waren gesteld, als afvalput gebruikt. Bij het onderzoek zijn dan ook veel vondsten geborgen uit de putten.

Rond het midden van de 16de eeuw worden de houten huizen vervangen door steenbouw. De vervanging van houtbouw door steenbouw hangt mogelijk samen met een grote stadsbrand in dit deel van Brielle in 1548. Ook de funderingen van stenen huizen, en de daarbij behorende afvalputten, uit de 17de eeuw en later zijn onderzocht. De vondsten wijzen uit dat er destijds in dit deel van Brielle toen sprake was van betrekkelijk armoedige huishoudens.

Bijzondere vondst: etui met beschreven wastafeltjes Tijdens de opgraving werd op de hoek van de Kerkstraat en het Maarland-Zuidzijde een zeer grote bakstenen beerput aangetroffen met talrijke vondsten uit het midden van de 15de eeuw. Het gaat daarbij onder andere om kookgerei, pispotten, een bronzen kandelaar, een houten tol.

Een bijzondere vondst uit de beerput betreft een leren etui met vijf wastafeltjes, die deels beschreven zijn. De tekst heeft (deels) betrekking op de handel in haring. Op de plankjes worden ook namen genoemd, die deels te relateren zijn aan Brielse kooplieden. De vondst vormt een tastbaar bewijs van het feit dat Brielle in de 15de eeuw de haringstad van de Lage Landen was.


************************************
Inlichtingen:
Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) De heer A. Carmiggelt
Ceintuurbaan 213b
3051 KC Rotterdam
Tel.: 010-4777053