Bve Raad



Bve Raad verbijsterd over onbegrip voor problemen bij roc's

Persbericht Bve Raad 14-10-2004

Woensdag 13 oktober hebben de Vaste Kamercommissies Onderwijs en Justitie overleg gevoerd met staatsecretaris Rutte over 'de positie van ROC's in relatie tot financiering inbugering'. Dit overleg is wat betreft de antwoorden en reacties van de staatsecretaris zeer teleurstellend verlopen.

Vandaag, 14 oktober, heeft Margo Vliegenthart, voorzitter van de Bve Raad een 'brief op poten' aan staatssecretaris Rutte gestuurd om het ongenoegen van de sector over te brengen. Zij nodigt hem tevens uit om met 'eigen ogen en oren' kennis te nemen van de achtergronden van de maatregelen die de ROC's noodgedwongen zullen moeten nemen. Dit betreft onder meer het opheffen in 2005 van minimaal 1000 arbeidsplaatsen en het daarmee gepaard gaande ontslag van 1500 a 2000 (deeltijd)medewerkers.

De Bilt, 14 oktober 2004
Onderwerp: Gevolgen bezuinigingen inburgering

Geachte heer Rutte,

Naar aanleiding van het verloop van het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over de gevolgen voor de ROCs van een aantal beleidsmaatregelen van de rijksoverheid moet mij van het hart dat ik verbijsterd ben door de wijze waarop de problemen en de ontslagen bij ROCs worden gebagatelliseerd.
Die bezuinigingen van 77 mln op de begroting voor Vreemdelingenzaken en Integratie (die rechtstreeks doorwerken ook naar het beroepsonderwijs, mede door de molensteen van de wachtgeldverplichtingen) hebben forse gevolgen. Door het niet expliciet erkennen van de overheidsverantwoordelijkheid voor die beleidsmaatregelen, stelt u dat er ook feitelijk geen gevolg hoeft te worden gegeven aan de verplichtingen van de rijksoverheid op basis van het wachtgeldconvenant de jaren tellen. Wij achten dat onbestaanbaar. Uw stelling in het debat dat de bezuinigingen op het inburgeringsbudget van voldoende flankerend beleid zijn voorzien is nergens op gebaseerd. Er is geen flankerend beleid. De (tijdelijke) compensatie van de rijksbezuiniging in 2004 door gemeenten met behulp van hun reserves was noodzakelijk om wettelijk verplichte inburgeringstrajecten voor nieuwkomers te kunnen blijven financieren en was in het geheel niet bedoeld of bestemd voor flankerend beleid of anderszins.

Zoals reeds eerder door de Bve Raad en de VNG aan u en uw collega van V en I is geschreven, staan de instellingen op dit moment in een onmogelijke bestuurlijke spagaat.
De gemeenten en de instellingen beschikken nog steeds niet over feitelijk inzicht in de educatiebudgetten noch over feitelijk inzicht in het inburgeringsbudget zoals dat per 1 januari ter beschikking komt.
Wel heeft men kennis kunnen nemen van de begroting V en I waarin een bezuiniging van 77 mln staat verwerkt per 1 januari as. Zoals is toegelicht zijn deze bezuinigingen gekoppeld aan instroombeperkende maatregelen die het kabinet voornemens is te treffen, maar waarvoor het wetgevingsproces of nog maar onlangs is aangevangen of nog zelfs niet is gestart.
Het is meer dan evident, dat dit ingrijpende maatregelen van overheidsbeleid zijn, zoals bedoeld in het convenant De Jaren tellen.

Daarnaast is er sprake van afschaffen van de gedwongen winkelnering en de verdere voorbereiding van het nieuwe stelsel voor inburgering. Ook dit zijn ingrijpende wijzigingen in het stelsel met potentieel vergaande gevolgen. In dat kader zijn door de werkgroepen knelpunten geïnventariseerd, maar zijn er nog geen oplossingen voorhanden, laat staan bestuurlijk geaccordeerd.

De Colleges van Bestuur van de instellingen kunnen niet anders dan anticiperen op de gevolgen van het beleid zoals aangekondigd in de beleidsstukken, maar zoals gezegd feitelijke informatie van de zijde van de departementen is nog niet beschikbaar. De termijnen voor behoorlijk bestuur zijn hier in vergaande mate overschreden.

Het feit dat u twijfel zaait aan de noodzaak van de ingrijpende maatregelen door de instellingsbesturen als gevolg van het overheidsbeleid, maakt dat naast alle onduidelijkheid die er al bestaat over het overheidsbeleid, u ook nog eens het bestuurlijke handelen van de instellingen ernstig bemoeilijkt.

In het debat hebt u gezegd dat u de komende week op bezoek zou gaan in Amsterdam. Het ROC van Amsterdam wist dat nog niet, maar is zeer graag bereid u te ontvangen. Aangezien u in het kamerdebat aangaf niet te geloven dat het aangekondigde verlies van 1000 ftes een reëel beeld zou zijn en u heeft gesteld dat u ons om opheldering zou gaan vragen, zijn wij graag bereid met behulp van een concrete onderbouwing vanuit de praktijk van een aantal scholen dit te onderbouwen. Wij doen u hierbij het voorstel om rond uw werkbezoek aan het ROC van Amsterdam een gesprek te arrangeren waarbij een aantal collegevoorzitters een toelichting kunnen geven en waarbij wij inzicht zullen verschaffen over de 1000 Ftes zodat er een wat breder beeld ontstaat dan alleen Amsterdam en er met u van gedachten gewisseld kan worden over de situatie zoals die zich lijkt te ontwikkelen.

Aangezien de vaste commissie voor Onderwijs vandaag besloten heeft na het herfstreces nog een hoorzitting of rondtafelgesprek over deze problematiek te organiseren en het kamerdebat daarna vervolgd zal worden lijkt het ons gewenst dat dit gesprek de komende week gevoerd zal worden.

In afwachting van uw reactie verblijf ik,

Hoogachtend,

A.M. Vliegenthart
Voorzitter Bve Raad

i.a.a.: VKC Min OCW

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen van Eijk, persvoorlichter van de Bve Raad
telefoon: (030) 22 19 811 of 06 - 204 207 36, e-mail: jp.vaneijk@bveraad.nl.

brief_bveraad_rutte_inburgering14-10-2004.doc