European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/115

Brussel, 10 oktober 2004

13222/04 (Presse 287)

VERKLARING VAN HET VOORZITTERSCHAP NAMENS DE EUROPESE UNIE TER GELEGENHEID VAN DE TWEEDE WERELDDAG TEGEN DE DOODSTRAF

Ter gelegenheid van de tweede Werelddag tegen de doodstraf herhaalt de EU dat zij zich reeds lang principieel tegen de doodstraf verzet.

De EU is van oordeel dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot de menselijke waardigheid en de voortschrijdende ontwikkeling van de mensenrechten. De Europese Unie vindt deze vorm van bestraffing wreed en onmenselijk. De doodstraf heeft geen extra afschrikkend effect en rechterlijke dwalingen kunnen nooit meer worden rechtgezet.

Daarom is de doodstraf in alle landen van de Europese Unie afgeschaft. De redenen om deze vorm van bestraffing af te schaffen, gelden echter voor ieder mens, waar ook ter wereld. De universele afschaffing van de doodstraf, zowel in vredestijd als in oorlogstijd, is derhalve een beleidsdoel waaraan alle EU-lidstaten sterk vasthouden.

De EU roept alle landen die de doodstraf nog niet hebben afgeschaft op om dat alsnog te doen, en om ondertussen een moratorium in te stellen als een eerste stap naar de afschaffing. De EU is ingenomen met de wereldwijde tendens om de doodstraf af te schaffen en met het feit dat de internationale gemeenschap bij de oprichting van internationale tribunalen en van het Internationaal Strafhof, die bevoegd zijn voor de bestraffing van de meest weerzinwekkende misdaden zoals genocide en misdrijven tegen de menselijkheid, de toepassing van de doodstraf heeft uitgesloten.

De EU verzoekt de landen die de doodstraf handhaven nadrukkelijk om de toepassing ervan geleidelijk te beperken en om de naleving te waarborgen van de minimumvoorwaarden die in internationale mensenrechteninstrumenten zijn opgenomen. De EU roept alle landen in het bijzonder op om de doodstraf niet toe te passen op minderjarige delinquenten of geesteszieken.

De EU prijst de organisaties van het maatschappelijk middenveld om het initiatief voor de organisatie van deze Werelddag tegen de doodstraf, die in 2003 voor het eerst heeft plaatsgevonden. De EU onderschrijft de doelstellingen van dit initiatief, namelijk het publiek debat over de doodstraf stimuleren, het verzet van het publiek tegen de doodstraf aanmoedigen en de landen die de doodstraf handhaven nadrukkelijk verzoeken om alle executies stop te zetten en de doodstraf alsnog af te schaffen. Het politieke engagement van de EU om de doodstraf wereldwijd af te schaffen, wordt financieel ondersteund via het Europees Initiatief voor de democratie en de mensenrechten.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces