Time : 3:19:29 PM
Date : Thursday, October 14, 2004
Sender Name: Cera

Sociaal en maatschappelijk engagement van ingenieursstudenten bekroond - drie ingenieurs ontvangen de Cera Award 2004

Leuven, 14/10/2004 - Drie pas afgestudeerde industrieel ingenieurs worden op 14 oktober omwille van hun sociaal engagement beloond met de Cera Award 2004. De laureaten zijn Chun Sum To en Bert Van der Jonckheyd (Hogeschool Gent) en Jo Van den Bossche (Erasmushogeschool Brussel). Deze studenten werden door een onafhankelijke jury geëvalueerd en hebben één ding gemeen: hun technische kennis, hun grote creativiteit en hun sociaal engagement brachten een oplossing voor een technologisch probleem binnen een sociale organisatie.

Vanuit sociaal, maatschappelijk en economisch oogpunt zijn de ontwikkeling van nieuwe technologische toepassingen en verbetering van bestaande technieken een zegen. Bedrijven kunnen investeren en implementeren deze technologische vernieuwing. Sociale organisaties worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen maar beschikken vaak niet over de knowhow en de middelen om technologische vernieuwingen in hun organisatie door te voeren. Cera wil daar iets aan doen. Daarom creëerde het een hefboom: de Cera Award.

De doelstellingen van de Cera Award zijn veelzijdig. Enerzijds krijgen social-profitorganisaties de kans om een moeilijke technologische hindernis te nemen. Anderzijds wil de Award ingenieursstudenten en hun hogescholen de kans geven meer voeling te ontwikkelen met maatschappelijke en sociale problemen. Tenslotte biedt de Cera Award bedrijven de kans om afgestudeerde industrieel ingenieurs met een professionele en maatschappelijke meerwaarde in dienst te nemen.

Bruggen slaan

De Cera Award brengt technologie, social profit en bedrijfswereld dichter bij elkaar. In een eerste fase worden
social-profitorganisaties aangemoedigd om hun technologische vraagstukken en uitdagingen te formuleren. Vervolgens buigen de verschillende hogescholen zich over de technische aspecten van de vele uitdagingen. De haalbare dossiers worden als eindwerk opengesteld voor alle industrieel ingenieursstudenten in Vlaanderen. Ingenieursstudenten die tijdens hun afstudeeropdracht bereid zijn om hun technisch talent te koppelen aan inzet voor een concreet project in een social-profitorganisatie, maken vervolgens kans op de Cera Award.

Opleidingscheque en sterke troef op de arbeidmarkt

De sociale organisaties beschikken na afloop van het project over een duurzame oplossing voor hun technisch obstakel. Zonder dit project zouden ze niet tot die oplossing zijn gekomen, omwille van de hoge kostprijs van de commerciële bureaus.

Maar ook de student bouwt zijn vaardigheden uit. Een project realiseren in de social-profitsector vergt immers heel wat kennis en kwaliteiten. Bovendien bewezen de betrokken studenten dat ze meer dan alleen op technisch vlak uit de voeten kunnen. De studenten schaafden aan hun communicatieve vaardigheden en werden door hun werkomgeving geprikkeld om met een open en dynamische geest het technologische probleem in de sociale sector aan te pakken.

Van de ingenieursstudenten werd een volledig engagement verwacht. Ze dienden voorafgaand op hun project stage te lopen bij de betrokken organisatie. Van september 2003 tot juni 2004 onderzochten de studenten vervolgens alle facetten, werkten ze voorstellen uit en realiseerden ze het project. De studenten beschreven de technische uitwerking als eindwerk en studeerden met het project af.

De studenten die met zijn/haar eindwerk in een
social-profitorganisatie in het academiejaar 2003-2004 afstudeerde en erin slaagde het project met gunstig gevolg voor de Cera Award-jury in september 2004 te verdedigen, kreeg de Cera Award. Een geslaagd eindwerk was een voorwaarde, een sterke sociale betrokkenheid alsook goede communicatieve vaardigheden waren de belangrijkste bijkomende evaluatiecriteria.

Chun Sum To, Bert Van der Jonckheyd (beiden Hogeschool Gent) en Jo Van den Bossche (Erasmushogeschool Brussel) slaagden in al deze opdrachten en worden op 14 oktober beloond met een Cera Award 2004. De Award is voor de afgestudeerde industrieel ingenieurs een sterke troef op hun CV. Met de steun van de Vlaamse Ingenieurskamer wordt iedere winnaar bovendien beloond met een opleidingscheque van 500 euro. Ook de hogescholen worden financieel beloond voor hun inspanningen en engagement. Een korte beschrijving van de bekroonde projecten vindt u op de volgende bladzijde.

Menselijk kapitaal voor het bedrijfsleven

Tenslotte wint ook het bedrijfsleven bij dit project. Afgestudeerde Cera Award-winnaars zijn een belangrijke troef voor een professionele organisatie. Meer dan ooit is immers duidelijk dat het welslagen van een onderneming vooral afhankelijk is van het menselijk kapitaal. Bedrijven met een gefundeerd ondernemerschap spenderen dan ook heel wat aandacht aan het opbouwen en behouden van hun waardevolle professionals.

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen kunnen in hun zoektocht naar talentvolle ingenieurs de Cera Award als één van de selectiecriteria bij aanwerving hanteren. De Cera Award geeft het maatschappelijk engagement weer van de afgestudeerde. Deze ingenieurs kunnen net daarom de steunpunten worden voor de continuïteit van een bestaand stakeholder management in het bedrijf.

Tenslotte kunnen industrieel ingenieurs, met een Cera Award op zak, omwille van hun sociaal-maatschappelijke capaciteiten helpen om het stakeholder management in de bedrijfscultuur te integreren.

Uitreiking
De uitreiking van de Cera Awards 2004 zal gebeuren op 14 oktober 2004 om 20u00 in salons Waerboom in Groot-Bijgaarden.

De overhandiging gebeurt door de heer Matthieu Vanhove van Cera en de heer Wim de Wit, erevoorzitter van de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK).

Partners
De Cera Award is een project van Cera. Cera ondersteunt maatschappelijke projecten die voldoen aan de reële noden van haar vennoten en de gemeenschap. Cera werkt voor dit project samen met alle Vlaamse hogescholen die een opleiding Industrieel ingenieur aanbieden. De specialisaties verschillen van school tot school. Ook in Wallonië heeft Cera een gelijkaardig project lopen.

De Cera Award kan sinds 2000 rekenen op de steun van de Vlaamse Ingenieurskamer vzw. Daarmee heeft de Award een stevig draagvlak.

Bekroonde studenten
De drie afgestudeerde industrieel ingenieurs die werden bekroond met de Cera Award leverden het voorbije academiejaar (2003-2004) een eindwerk af in drie sociale organisaties.

De winnaars en hun projecten:


- Chun Sum To uit Aalst (met speciale vermelding van de jury) Hogeschool:Hogeschool Gent
Social-profitorganisatie: Handicap & Ambulante begeleiding - Brabantse Dienst voor Thuisbegeleiding vzw
Project: Opzetten en uitbouwen van een applicatie voor gegevensuitwisseling


- Jo Van den Bossche uit Wolvertem
Hogeschool:Erasmushogeschool Brussel
Social-profitorganisatie: De Klink vzw
Project: Studie en ontwikkeling van een eenvoudige handwas- en toiletinstallatie voor mentaal gehandicapten


- Bert Van der Jonckheyd uit Wuustwezel
Hogeschool:Hogeschool Gent
Social-profitorganisatie: Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Delta Project: Studie, ontwikkeling en implementatie van een netwerk en website met intuïtief updatepaneel

Voor meer informatie omtrent dit persbericht kan u steeds contact opnemen met:

Hilde Talloen - Coördinator communicatie Cera
T: 016/27.96.79 - hilde.talloen@cera.be

Steven Roeland - Link Inc (Communicatie-adviesbureau voor de Cera Award)
T: 03/232 93 42 - steven.roeland@linkinc.be

Voor meer informatie kan u steeds terecht op de website http://award.cera.be

URL: http://award.cera.be http://www.cera.be