Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aon Consulting Eurometer: grote verschillen in ziekteuitkeringen binnen EU

Nederland neemt in Europa unieke positie in

ROTTERDAM, 14 oktober 2004 De hoogte van de uitkering die zieke werknemers krijgen, loopt in Europa sterk uiteen. In vier van de 25 EU-landen gaan zieke werknemers er 30% of meer op achteruit. In Nederland, Denemarken, Ierland, Italië en Luxemburg krijgen zieke werknemers het meest: het salaris wordt volledig doorbetaald. Bovendien is Nederland het enige Europese land waar de werkgever alleen opdraait voor de ziekteuitkering van werknemers. In alle andere Europese landen springt de overheid wel bij. Dit blijkt uit de nieuwste uitgave van de Aon Consulting Eurometer die vandaag is verschenen.

Niet alleen de hoogte van de uitkering bij ziekte van de werknemer verschilt, ook de kosten voor de werkgever lopen uiteen. In enkele landen, waaronder Tsjechië, Estland, Slowakije en Portugal, betalen de werkgevers in het geheel geen salaris uit bij ziekte. In Nederland betaalt de werkgever vaak het volledige salaris door tijdens het eerste jaar van verzuim en is er geen aanspraak op sociale verzekeringen. Hiermee neemt Nederland in Europa een unieke positie in. In geen enkel ander land betaalt de werkgever als enige de uitkering van zieke werknemers.

In de meeste landen geldt een ziektewetregeling die door de overheid via sociale verzekeringen wordt gefinancierd en die de werkgever aanvult. Zieke werknemers krijgen in het algemeen te maken met een inkomstenderving van 15 tot 30%. In landen zoals Frankrijk, Portugal en Slowakije worden zieke werknemers geconfronteerd met een inkomstendaling van zelfs meer dan 30%. Nederlandse bedrijven met vestigingen en werknemers in landen waar de werkgever een aanvulling geeft op de overheidsuitkering, dienen te onderzoeken of deze aanvulling het verzuimrisico verhoogt en of deze financiële middelen niet beter kunnen worden besteed aan een goed preventie- en reïntegratiebeleid , zegt Joep Gülpen, directielid van Aon Consulting.

Ook zouden werkgevers de financiële risico s die in de EU-landen onderling verschillen eens tegen het licht moeten houden. Werkgevers in Denemarken, Ierland, Luxemburg, Malta, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dragen bij ziekte voor 40 tot 100% bij in het inkomen van hun personeel. Ziekteverzuim resulteert vaak in productieverliezen, wat het negatieve effect verdubbelt. Werkgevers in deze landen moeten overwegen om speciale programma s in te voeren waarmee zij hun personeel helpen om hun werkzaamheden zo snel mogelijk te hervatten , aldus Gülpen.

Een tabel en grafiek zijn beschikbaar op www.aon.nl/eurometer.

Over de Aon Consulting Eurometer

De Aon Consulting Eurometer is een publicatie van Aon Consulting die drie tot vier maal per jaar verschijnt. In de Eurometer wordt aandacht besteed aan onderwerpen die verband houden met zaken als arbeidsomstandigheden en personeelsregelingen. De Aon Consulting Eurometer maakt een vergelijking van de situatie binnen de verschillende EU-lidstaten mogelijk. In elke uitgave wordt een onderwerp behandeld en in grafiek- of tabelvorm toegelicht.

Omdat de regels en voorwaarden voor wat betreft inkomen bij ziekte tussen Europese lidstaten veel verschillen, heeft Aon de uitkering berekend voor een gemiddelde mannelijke kantoormedewerker die zes maanden ziek is als gevolg van een ongeval dat geen verband houdt met zijn werkzaamheden. Bij de berekening is ervan uitgegaan dat de werkgever de gebruikelijke vergoedingen uitbetaalt die landelijk van kracht zijn. Zie ook www.aon.nl/eurometer.

Over Aon Consulting

Aon Consulting is het op twee na grootste adviesbureau ter wereld op het gebied van employee benefits en is in bijna 100 landen vertegenwoordigd op het terrein van lokale advies- en verzekeringsdiensten. Aon Consulting adviseert cliënten inzake de praktische vormgeving en de invoering van personeelsregelingen als bedrijfspensioenen, ziektekosten-, ongevallen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Aon Consulting maakt deel uit van Aon Corporation (www.aon.com), dat behoort tot de marktleiders op het gebied van risicobeheer, verzekeringen en herverzekeringen, HR- en managementadvies, en specialistische verzekeringsdiensten. De onderneming biedt werk aan ongeveer 52.000 medewerkers die opereren vanuit 600 vestigingen in ruim 120 landen.