TUV

TÜV: Occasions soms levensgevaarlijk

Persbericht

Occasions soms levensgevaarlijk

Het is slecht gesteld met de staat van occasions. Dat concludeert het keuringsinstituut TÜV na analyse van de cijfers uit de periode 2002 - 2004. TÜV bekeek in totaal meer dan een miljoen tweedehandsjes op de meest voorkomende gebreken. Veel gebreken zijn voor de argeloze autokoper niet te zien, maar openbaren zich in het gebruik van de auto. Beun de Haas vaart er nog steeds wel bij. TÜV raadt consumenten aan altijd een keuring te laten uitvoeren bij een onafhankelijke instantie.

Verlichting is een heikel punt dat naar voren komt in de TÜV keuringen. Zelfs bij relatief jonge occasions (een tot drie jaar oud) is 8% van de verlichting niet in orde. 'Vooral de achterverlichting laat te wensen over. Ook aan de banden en de schokdempers mankeert nog al eens iets. Daarbij zijn niet alle gebreken met het blote oog te zien. Vooral de hoogte afstelling van koplampen laat regelmatig te wensen over', zegt directeur Helen Beekman van de TÜV. 'Officieel moet iedere automobilist een rondje om zijn auto lopen alvorens te vertrekken, maar wie doet dat nog? Daarbij zijn niet alle gebreken met het blote oog te zien zoals de afstelling van koplampen deze zijn vaak te hoog of te laag, de remlichten die niet werken of te zwak branden door een verkeerd gloeilampje.'

Erger zijn de gebreken aan de remmen die aan het licht komen. Beekman: 'Veel zie je dat remblokken wel vervangen zijn maar de remschijven niet, terwijl die ook al aan de minimale dikte zijn. In het ergste geval kan er bij een noodstop dan de schijf breken met alle gevolgen van dien.' Bij auto's van acht jaar oud heeft al 5% remproblemen.

Voor de argeloze koper zijn sommige schades niet te zien: 'Overgespoten delen wat voor de leek niet te zien is, maar wel voor de vaststelling van de verkoopprijs van invloed kan zijn. Soms zijn delen zo volgestopt met plamuur dat er na een paar maanden scheuren in de lak komen. Ook worden de schades vaak professioneel gerepareerd, wat geen negatieve invloed heeft op de verkoopprijs.'

Gebreken aan een occasionauto kunnen financieel gevolgen hebben én levensgevaarlijk zijn. De gebreken waar TÜV de meeste aandacht op wil vestigen om de koper over te waarschuwen; het rem- en uitlaatsysteem, de stuurrichting, het onderstel en het exterieur. Dit zijn allen onderdelen waar de koper geen zicht op heeft.

Om de auto in goede staat te houden geeft TÜV het advies om minimaal twee maal per jaar de auto te laten checken door een garage of dealer, ook als men iets vreemds of ongewoons aan de auto merkt is het van belang direct een dealer te bezoeken.

EINDE BERICHT