Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 14 oktober 2004

Geachte Redactie ,

Marktaandeel van intermediair op het gebied van Collectiviteiten groeit aanzienlijk

Het intermediair heeft significant terrein gewonnen in de markt voor Collectieve Ziektekostenverzekeringen, ten gunste van direct writers. De penetratiegraad van het intermediair groeit van 31% in 2003 naar 46% in 2004, terwijl de penetratiegraad van de direct writers daalt van 51% naar 41%. De banken spelen nog steeds een marginale rol in deze markt met een stabiele penetratiegraad van 4%. Er zijn uiteraard grote verschillen waargenomen binnen de onderzochte branches en werknemersklassen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Zorgverzekeringen onderzoek van Heliview research onder 800 organisaties in Nederland.

Collectieve Ziekenfondscontracten
Heliview heeft met ingang van dit jaar haar jaarlijkse onderzoek Collectieve Zorgverzekeringen uitgebreid met de module Collectieve Ziekenfondsmarkt. Dit marktsegment groeit explosief, aangezien de penetratiegraad van collectiviteiten in het Ziekenfonds in 1 jaar van 7% naar 15% gegroeid is. Gezien de matige bekendheid van de bedrijven met deze vorm van collectiviteiten wordt verwacht dat dit segment nog aanzienlijk zal groeien. Direct writers domineren deze markt (52% van alle contracten), echter is onze verwachting dat het intermediair ook hier een veel grotere rol in kan spelen. De banken spelen in deze markt een veel grotere rol dan in de ziektekostenmarkt.

De collectieve ziekenfondsmarkt heeft in principe alle trekken van een 'push markt'. Twee derde van alle contracten wordt na direct, fysiek contact tussen het bedrijf en een verzekeringsmedewerker afgesloten. De meest invloedrijke 'adviseurs/beslissers' binnen de bedrijven zijn de medewerkers zelf; het is interessant te vermelden dat hun vrijheid (binnen de kaders van het contract natuurlijk) veel groter is dan bij de ziektekostencontracten. Er zijn uiteraard grote verschillen waargenomen binnen de onderzochte branches en werknemersklassen.

Kruisbestuiving tussen de 2 collectiviteiten
Al met al dienen de aanbieders (zowel verzekeraars als het intermediair) aanzienlijk verbetering aan te brengen in hun marktbenaderingstrategie en executie. Een belangrijke indicatie hiervoor is het percentage kruisbestuiving tussen de 2 collectiviteiten: ongeveer 100 vestigingen in onze steekproef hebben zowel een collectief ziektekosten-, alsook een collectief ziekenfondscontract.

Echter, niet meer dan 24 van deze 100 vestigingen hebben beide contracten bij dezelfde verzekeraar afgesloten. Een kruisbestuivingpercentage dus van niet eens 25%. Dit betreft trouwens zowel direct writers als intermediaire maatschappijen.

Overheid - Werkgevers = 1 - 0
Op het gebied van de financiering van het basis-zorgstelsel is de hoogte van de werkgeversbijdrage één van de dispuutpunten tussen de overheid én de werkgevers. Het onderzoek evenals de trendanalyse van de afgelopen 5 jaar toont onomstotelijk aan dat de 50% bijdrage van de werkgevers aan de premie van de basisverzekering een juiste afspiegeling van de werkelijkheid is.

Gemiddeld wordt dus 52% van alle premies door de werkgevers vergoed. Dit percentage is de laatste 5 jaar stabiel gebleven. De werkgevers blijven dus tenminste 50% van de premies betalen onafhankelijk van hoog- of laagconjunctuur, gunstig (voor hen) of ongunstig arbeidsklimaat én onafhankelijk van alle doorgevoerde premiestijgingen in deze 5 jaar! Trouwens geeft nog steeds 4% van alle contracteigenaren aan alle premies zelf te betalen.

De rol van internet
De rol van internet is trouwens groeiend en zal naar verwachting na de introductie van het basiszorgstelsel doorslaggevend kunnen worden. Vorig jaar gaf minder dan 10% van de respondenten aan hun hele kooptraject via internet af te handelen. Hetzelfde percentage zal bij het afsluiten van de volgende polis 42% worden, indien de verzekeraars daadwerkelijk deze mogelijkheid aanbieden. Er bestaat zelfs een groep (13% in onze steekproef) die het koopproces via een online veiling wenst af te handelen.