Gemeente Tilburg

14-10-2004
Nieuwe wet dwingt tot verandering
Tilburgse organisaties pakken Jeugdzorg op

De Jeugdzorg in Tilburg gaat ingrijpend veranderen. Deze noodgedwongen veranderingen zijn het gevolg van de nieuwe wet op de Jeugdzorg die per 1-1- 2005 wordt ingevoerd. De consequenties van de nieuwe wet zijn groot. Minder mensen, minder geld en meer regie voor de gemeente.

Bureau Jeugdzorg mag zich niet meer bezighouden met opvoedingsondersteuning en vormen van lichte hulp. Ook gemeentelijke taken, die door bureau Jeugdzorg werden uitgevoerd - zoals de coördinatie van buurtnetwerken jeugdzorg, het Jongereninformatiepunt en de uitvoering van het Marietje Kesselsproject - moeten bij andere organisaties worden ondergebracht.

Sluitende keten

Samen met de betrokken partners heeft Tilburg het afgelopen jaar bekeken hoe de taken het best kunnen worden opgevangen en overgedragen. Dit heeft geresulteerd in de nota: een sluitende jeugdketen, die afgelopen dinsdag 12 oktober 2004 in het college is vastgesteld. Tilburg is een van de eerste gemeenten die, vooruitlopend op de nieuwe wet, met een nieuw organisatieplaatje komt. In goed overleg met de partners in de stad is overeengekomen welke organisaties de taken van Bureau Jeugdzorg in Tilburg gaan overnemen en hoe een en ander gefinancierd zal worden.

Zorg dichtbij gezin

Primaire doelstelling van de Tilburgse opzet is dat de zorg dichterbij bij de gezinnen wordt gebracht. Belangrijk instrument daarbij is de inzet van gezinscoaches. Hiermee geeft Tilburg gehoor aan de oproep van de commissie Fijnaut om actiever hulp te bieden aan ouders en kinderen met problemen.
De gezinscoaches ondersteunen het gezin tijdelijk bij het zoeken naar de juiste vorm van hulp. Zij komen in dienst bij het IMW (Instituut voor Maatschappelijk Werk) en worden ingezet vanuit het Veiligheidshuis of vanuit de buurtnetwerken jeugdhulpverlening.

Financiën

De gemeente investeert vanaf 2005 234.000 extra in de gezinscoach. Vanaf 2007, als de provinciale bijdrage wegvalt, zal de gemeente minimaal 350.000 extra investeren in de jeugdzorgtaken. Bijzonder is het feit dat de provincie nog 2 jaar geld investeert in de lichte hulpverlening en opvoedingsondersteuning ( 225.000 per jaar). Daarna moeten de instellingen en de gemeente zelf zorgen voor de financiering van de activiteiten. De instellingen zelf, Thebe, GGD en het IMW zullen door ombuigingen in hun huidige taken ook een deel van de benodigde middelen opbrengen.

Wie doet wat

In de nieuwe opzet wordt het IMW verantwoordelijk voor lichte hulp aan jongeren en aan gezinnen en voor het geven van sociale vaardigheidstrainingen aan kinderen en jongeren. Thebe neemt de spreekuren voor ouders met kinderen ouder dan 4 jaar over van bureau Jeugdzorg en zal ook meer bekendheid geven aan de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een opvoedspreekuur.
Voor zwaardere problematiek kunnen ouders en jongeren nog steeds terecht bij Bureau Jeugdzorg. Deze organisatie is er om te indiceren voor zwaardere vormen van jeugdzorg zoals intensieve gezinsbegeleiding, opvang en behandeling na school, behandeling door de jeugd GGZ of tijdelijke opvang buiten het gezin.