Twintigers eten nog altijd te weinig groenten en fruit, maar wel voldoende vet
Twintigers eten nog altijd veel te weinig groenten en fruit
Uit de vorig jaar gehouden voedselconsumptiepeiling blijkt dat er veel
gezondheidswinst te behalen is, wanneer onze voedingsgewoonten in lijn
zijn met de aanbevelingen.
We eten vooral te weinig groenten en fruit en vaak ook te veel
verzadigde vetzuren.
In het onderzoek zijn de voedingsgewoonten van 750 Nederlanders tussen
de 19-30 jaar gemeten.
Als we uitgaan van de aanbeveling om 150-200 gram groente te eten, dan
haalt slechts 2% deze hoeveelheid. Vrijwel geen van de ondervraagden
eet 200 gram groente.
Kijken we naar fruit, dan blijkt dat slechts 7-8% de aanbevolen 200
gram eet. Verder gebruikt ruim de helft een voeding met minder dan 35
energie% vet. De aanbeveling om minder dan 10 energie% verzadigde
vetzuren te eten wordt door slechts weinigen gehaald.
De onderzoekers van RIVM en TNO Voeding adviseren met ministerie van
VWS het huidige beleid te blijven richten op het stimuleren van de
groente- en fruitconsumptie en het verminderen van de hoeveelheid
verzadigde vetten in de voeding.
TNO