Gemeente Tilburg

20-9-2004
KORTdag 14 oktober 2004
Dag in het teken van Kunst in de Openbare Ruimte

Op donderdag 14 oktober is het KORTdag in Tilburg. KORT (Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg) wordt onder de loep genomen. Onder de titel Het Leven is KORT kan het publiek deelnemen aan een minisymposium, verschillende fietstochten door de stad en een afsluitend debat.

Er wordt de laatste jaren veel geëxperimenteerd met kunst in openbare ruimte maar nog geen enkele gemeente heeft haar beleid daarop aangepast. Tilburg wel! Met het Kunstenplan Openbare Ruimte van Tilburg (KORT, 2001) is Tilburg een nieuwe weg ingeslagen. Dit betekent dat in onze stad niet enkel moderne kunstwerken op pleinen en in straten verschijnen. Ook een publicatie, een website, een reis of een evenement wordt als kunstvorm gezien. KORT staat niet voor het exclusieve werk van een kunstenaar maar pleit voor grotere betrokkenheid en participatie van burgers, bedrijven en instellingen in de stad. Zij kunnen ook ideeën aandragen en worden betrokken bij de uitvoering van kunstprojecten. Jaarlijks wordt op basis van geselecteerde kunstprojecten en kunstenaars een jaarprogramma samengesteld waarin de resultaten, lopende projecten en nieuwe projecten staan.

Discussie en evaluatie
Tilburg zorgt met deze nieuwe aanpak voor de integratie van kunst in het gemeentelijk beleid. Deze aanpak is nog zo experimenteel dat uitgangspunten, model en uitwerking ongewis zijn en open voor discussie. Het symposium en het debat zullen dan ook vooral dienen als een evaluatie, een momentopname van de uitgangspunten en voorlopige resultaten. Vragen die aan de orde komen zijn: hoeveel invloed mag je uitoefenen op het maken van kunst? Mag kunst 'nut' hebben? Kan een gemeente namens 'de belastingbetaler' eisen hoe de kunst eruit ziet? Kan KORT een antwoord bieden op deze vragen?
Tijdens het symposium van 13.00 uur tot 15.00 uur dat in samenwerking met Studium Generale georganiseerd is nemen deel: Jan Hoet (directeur MARTa, Herford Duitsland, oprichter S.M.A.K. Gent)), Wilbert van Herwijnen (oud wethouder van Cultuur gemeente Tilburg) en Arjo Klamer (hoogleraar Kunst&Cultuur, EUR, Rotterdam). Het minisymposium vindt plaats op de Universiteit van Tilburg.

Fietstochten
De 'KORT fietstochten' zijn samengesteld en worden begeleid door kunstenaars. Hoe kun je beter kennis maken met kunst dan per fiets (zeker in Tilburg). Verschillende kunstenaars hebben een persoonlijke route samengesteld, vertellen over KORTprojecten en geven hun kijk op Tilburg. Deelnemers kunnen op pad met Paul Bogaers, Anne Pillen en Wapke Feenstra.

In de Burgerhal van Stadskantoor I vindt als afsluiting van de dag om 20.00 uur een dynamisch Cambridgedebat plaats tussen publiek, kunstenaars, theoretici en beleidsmakers over het KORTbeleid en de functie van kunst in de publieke ruimte. Het debat wordt geleid door Richard Engelfriet. Deelnemers zijn onder andere: Ole Bouman, Jeroen Boomgaard, Jeanne van Heeswijk, Liesbeth Jans, Jan Wijle, Geert Mul, Jeroen Doornweerd, Rob Moonen, Bert Mulder, Els Aarts, Pieter Siebers en Ralf Bodelier.

De KORTdag is voor iedereen toegankelijk. Men kan zich aanmelden via de www.tilburg.nl/kort of door te bellen naar 013 464 7188 of te mailen naar atty.bax@tilburg.nl.