Waterschap Groot Salland

Masterplan Zandwetering

13 oktober 2004

Het Masterplan Zandwetering is gereed. Momenteel wordt er gewerkt aan een Reactienota waarin alle inspraakreacties zijn verwerkt. Op basis hiervan wordt het Masterplan op een aantal onderdelen aangepast en kan daarna bestuurlijk worden vastgesteld.

De Zandwetering

De Zandwetering ontspringt aan de oostkant van de stad Deventer in het brongebied de Gooiermars. Vervolgens loopt de wetering langs de stad en buigt ter hoogte van Diepenveen af naar het noorden. In het gebied van de Zandwetering zullen de komende jaren verschillende ontwikkelingen plaatsvinden. Er zijn plannen voor stedelijke uitbreidingen, de aanleg van verkeersroutes en recreatieroutes en het waterschap wil het watersysteem op orde brengen en de waterkwaliteit verbeteren.

Het Masterplan

In 2002 zijn de gemeente Deventer en het waterschap gestart met het opstellen van een Masterplan voor het gebied van de Zandwetering binnen de gemeente Deventer. Het doel van het Masterplan is het realiseren van een aantrekkelijk en herkenbaar gebied waarin recreatie, duurzaam waterbeheer, natuur, landbouw en stedelijke functies naast elkaar een plek krijgen.

Het opstellen van het Masterplan is in een aantal stappen tot stand gekomen. Het interactieve proces met de burgers en agrariërs was een belangrijk onderdeel binnen het planproces. Tijdens een reeks van bewonersavonden is tijdens elke fase gesproken over de verschillende tussenproducten. Daarnaast hebben de bewoners voorstellen gedaan over de wijze waarop zij de toekomst van het gebied zien. De uitkomsten van de bewonersavonden zijn naast de ambities van de gemeente Deventer en het waterschap meegenomen in het ontwerp voor het Masterplan Zandwetering. Tijdens elke fase waren er ook overlegmomenten met betrokken organisaties, zoals provincie, Recreatieschap, DLG en Stichting IJssellandschap.

In het voorjaar van 2004 is het ontwerp Masterplan Zandwetering vastgesteld door de gemeente en het waterschap. Daarna heeft het Masterplan ter inzage gelegen en heeft een ieder kans gekregen om zijn mening te geven op het Masterplan.

Vervolg

In het Masterplan Zandwetering worden een aantal deelgebieden onderscheiden. Op basis van deze deelgebieden zal de komende jaren gewerkt worden aan een uitwerking van het Masterplan. Voor het eerste deelgebied Gooiermars is al een uitwerkingsplan gemaakt. Dit uitwerkingsplan is in overleg met de agrariërs en grondeigenaren in het gebied tot stand gekomen. Op 4 oktober hebben wethouder Adema van gemeente Deventer en dagelijks bestuurslid Wijffels van het waterschap de start gegeven voor de uitvoering.

De komende periode worden in de Gooiermars een aantal werkzaamheden uitgevoerd: het vergraven van de watergangen en percelen voor waterberging, de aanleg van helofytenfilters het creëren van natuurvriendelijke oevers, de aanleg van poelen voor de kamsalamander, het herstellen en versterken van houtwallen en de aanleg van een recreatieroute.

PURE

Het Masterplan Zandwetering maakt onderdeel uit van het project PURE (Planning for Urban Rural River Environments) dat valt onder het Interreg 3b programma. PURE is een samenwerkingsproject tussen de regio's Groningen, Deventer, North East (Engeland) en Götenborg (Zweden). Binnen het project wordt samengewerkt aan vraagstukken als:
* Hoe om te gaan met wateroverlast;

* Hoe water te gebruiken binnen de ruimtelijke ordening;
* Hoe om te gaan met de inrichting van overgangszones tussen stad en land;

* Hoe interactieve processen vorm te geven.

Vanuit Interreg is een budget beschikbaar gesteld voor planvorming en uitvoering van plannen.

Naast het Masterplan Zandwetering vallen ook de uitvoering van het eerste deel, de Gooiermars, en het opstellen van een Ontwikkelingsvisie voor de Zandwetering binnen de gemeenten Olst-Wijhe en Zwolle onder het project PURE.

Meer informatie over PURE is te vinden op www.purenorthsea.com