Persbericht Universiteit Utrecht
Faculteit Rechtsgeleerdheid
7 oktober 2004
Pleidooi voor basisverzekering bij langdurige zorgverantwoordelijkheid
Arbeidsparticipatie staat momenteel hoog op de politieke agenda. Tegelijkertijd is er sprake van een toenemende vergrijzing. Dit heeft gevolgen voor een aanzienlijk deel van de bevolking, dat zorgtaken moet zien te combineren met betaald werk met alle - financiële - gevolgen vandien. Onderzoekster Fouzia Driouichi pleit daarom voor de invoering van een zorgverzekering met een basisdekking die te vergelijken is met de AOW-regeling. Driouichi promoveert op 13 oktober aan de faculteit Rechtsgeleerdheid.
Inkomensderving als gevolg van zorgverantwoordelijkheid is vooralsnog voornamelijk een private aangelegenheid, waarbij de gemiddelde werknemer op nogal wat belemmeringen stuit bij een optimale afstemming tussen arbeid en zorg. Een bruikbaar alternatief ziet Driouichi in het zogenaamde 'driepijlermodel', dat in de huidige arbeid- en zorgdiscussie als een van de voornaamste middelen wordt beschouwd om het probleem van inkomensderving bij langdurige zorg op te vangen.
Zorg
Het driepijlermodel is in het recente verleden door verschillende politieke partijen, waaronder het CDA, als dé oplossing gepropageerd. Ook heeft het in de wetenschap navolging gevonden. Een essentieel kenmerk van dit model is dat daarin ook een niet klassiek sociaal risico als zorg (tegenover werkloosheid, ouderdom en ziekte) onder bepaalde voorwaarden kan worden beschermd door een combinatie van aanspraken uit drie bronnen, oftewel pijlers.
Drie pijlers
De eerste pijler staat voor verplichte regelingen voor alle burgers die een basisdekking geven voor een bepaald risico. De tweede pijler bestaat uit een mengvorm van sparen en verzekeren. De derde pijler is opgebouwd uit spaar- en verzekeringsvormen, waartoe iedere burger individueel kan besluiten. Het driepijlermodel is te vergelijken met het huidige pensioenstelsel, waarbij de eerste pijler vergeleken kan worden met de AOW, de tweede met de bedrijfspensioenen en de derde pijler met de individuele pensioenregelingen.
Voordelen
Zorg wordt binnen dit model niet alleen als een individuele verantwoordelijkheid beschouwd, maar kan door meerdere partijen (sociale partners plus overheid) worden gedragen. Daarmee wordt onderkend dat verschillende partijen belang hebben bij een goede afstemming tussen arbeid en zorgtaken. Een ander belangrijk voordeel van dit model is dat het een minimumvoorziening biedt aan lagere inkomensklassen en alleenstaanden. Dit zijn immers de twee categorieën, die nu veelal problemen ondervinden bij de financiële overbrugging van de zorgperiode.
Woensdag 13 oktober 2004 om 16.15 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie 'Inkomensbescherming bij zorgverantwoordelijkheid. Sociale zekerheid van een zorgend werknemer gedurende transities van arbeid naar zorg'
Mr. Fouzia Driouichi, faculteit Rechtsgeleerdheid
Voorlichter Erzsó Alföldy (030) 253 4797,
Het proefschrift wordt uitgegeven bij BJU, Den Haag, (070)-330 7036,
Universiteit van Utrecht