Ingezonden persbericht
Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG)
Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam (KIT)
P E R S B E R I C H T
VAN BRAIN DRAIN NAAR BRAIN GAIN IN DE INTERNATIONALE GEZONDHEIDSZORG
Congres NVTG/KIT over kennis als exportmiddel
Amsterdam, 27 september 2004
Ontwikkelingslanden kampen met een groot tekort aan hoogopgeleide gezondheidswerkers.
En degenen die er zijn vertrekken vaak omdat ze elders meer kunnen verdienen. Het opvullen van de open plekken met Nederlandse artsen en verpleegkundigen blijft een noodoplossing.
Capaciteitsopbouw is eigenlijk het enige structurele alternatief. Over die uitdaging gaat het congres: "Brain Gain in de internationale gezondheidszorg" van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) en het KIT op woensdag 13 oktober a.s .
Datum: 13 oktober 2004; lokatie: KIT, Mauritskade 63, Amsterdam; tijd 9.00 -17.00 uur.
In het huidige ontwikkelingsbeleid komt de nadruk steeds meer te liggen op kennisoverdracht en capaciteitsopbouw in ontwikkelingslanden zelf. Daarmee breekt ook in de medische ontwikkelingssamenwerking een nieuwe fase aan. NVTG en KIT bieden met het congres 'Brain Gain in de internationale gezondheidszorg' een overzicht van de randvoorwaarden voor kennisoverdracht en capaciteitsopbouw in de tropen. De rol van onderwijs als motivator voor ontwikkeling staat daarbij centraal. Wat zijn succesvolle instrumenten bij kennisoverdracht in het Zuiden? En wat zijn de gevolgen hiervan voor het onderwijs op het terrein van de internationale gezondheidszorg? En hoe zit het met de gevaren van brain drain?
Op het congres houden internationale sprekers de (on)mogelijkheden van capaciteitsopbouw en kennisoverdracht - vanuit een Europees en een Afrikaans perspectief - tegen het licht.
Direct betrokkenen en deskundigen op het terrein van human resources dragen bouwstenen aan voor beter doordacht beleid in de medische ontwikkelingssamenwerking. Ervaringen uit onder andere Malawi, Kenia, Botswana, Tanzania geven kleur en invulling aan de theoretische concepten en zetten aan tot het inventariseren van best practices. Tenslotte komen de gevolgen van bovengenoemde ontwikkelingen voor het Nederlandse en Europese onderwijsveld in internationale gezondheidszorg aan de orde.
Deelnemers zijn beleidsmakers, afgevaardigden van ontwikkelingsorganisaties, NVTG-leden en andere professionals, onderzoekers en studenten in de internationale gezondheidszorg.
Programma
Capaciteitsopbouw als centraal element in de medische ontwikkelingssamenwerking. Daarover gaan de thematische inleidingen in het eerste deel van het ochtendprogramma. Het tweede deel omvat master classes deskundigen uit het onderwijsveld en ontwikkelingssamenwerking zich samen met de deelnemers buigen over de praktische implicaties van kennisoverdracht, capaciteitsopbouw en onderwijs in de tropen. Vragen die aan de orden komen: wat komt er kijken bij de start van een opleiding tot huisarts in Kenia? En welke valkuilen kende het capaciteitsopbouw programma in Malawi?
Het middagprogramma begint met de uitreiking van de prijs voor het beste twinning project.
Vervolgens belichten Anthony Nsiah-Asare en Govert van Heusden, vanuit respectievelijk Afrikaanse en Europese invalshoek de Nederlandse bijdrage aan kennisoverdracht en capaciteitsopbouw.
Dr. Anthony Nsiah-Asare, directeur van het Komfo Anokye Teaching Hospital in Ghana en Dhr. Govert van Heusden, academisch coördinator van het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
Ter afsluiting is er een Hyde park corner, met aansluitend een forumdiscussie onder leiding van oud-minister van ontwikkelingssamenwerking Piet Bukman, waarin de uitdagingen uit de titel worden gespiegeld aan de realiteit vanuit de wereld van het medisch onderwijs, ontwikkelingsorganisaties en kenniscentra.