Verkiezing beste idee wijkbudgetten
Datum uitgave: 01-06-2004
Onderwerp: woonomgeving
Wanneer bekend is welke ideeën verder uitgewerkt mogen worden, wordt er een verkiezingsavond georganiseerd. Net als bij politieke verkiezingen zullen de indieners hun idee in de kijker moeten gaan spelen bij hun mede-wijkbewoners. Oftewel, een heuse promotiecampagne starten rondom hun idee om te proberen zoveel mogelijk mensen in de aanloop naar de verkiezingen te overtuigen van het nut en noodzaak van hun idee. Hoe zij dit aanpakken is aan hen.
In oktober 2004 wordt er zowel in Assendorp als Zwolle Zuid een verkiezingsavond georganiseerd. Op deze avond kiezen de bewoners het idee (of de ideeën) die in 2005 uitgevoerd gaan worden. De wijkbewoners die een idee hebben ingezonden, presenteren deze aan de overige wijkbewoners. Hierna volgt een stemprocedure. Het aanwezige publiek mag meestemmen. Deze stemmen bepalen eenderde van de uitslag. Ook de idee-inbrengers hebben stemrecht. Hun stemmen bepalen voor tweederde de uitslag. Vanzelfsprekend mogen wijkbewoners geen stem uitbrengen op hun eigen ingebrachte idee. Het tellen van de stemmen levert een rangorde op van ideeën. Het aantal ideeën dat uitgevoerd kan worden, hangt af van de kosten van de gekozen plannen. De data van de verkiezingsavonden zijn inmiddels bekend:
woensdag 13 oktober 2004 Verkiezingsavond Geren, Gerenlanden, Ittersumerlanden (wijkcentrum SIO)
woensdag 27 oktober 2004 Verkiezingsavond Assendorp (Dominicanenklooster)
Handen uit de mouwen!
Kort na de verkiezingsavond is er een bijeenkomst van het GBT met alle 'winnaars'. Het GBT wijst dan aan elk gekozen idee een contactpersoon toe. Doorgaans zullen dit de professionals zijn op wiens beleids- of werkterrein het idee betrekking heeft. De idee-inbrengers ontvangen een taakopdracht om een plan van aanpak op te stellen voor de uitvoering van hun idee. Het plan van aanpak moet een begroting bevatten en er moet duidelijk uit blijken dat er draagvlak voor is in de buurt. Nadat de projectplannen door het GBT en de betreffende contactpersonen zijn bekeken, wordt het budget over de gekozen projecten verdeeld. Na goedkeuring van alle projectplannen stelt het GBT samen met de wijkbewoners een intentieverklaring op. Deze verklaring kan gezien worden als een inspanningsverplichting over en weer. Met de ondertekening van de intentieverklaring worden de bewoners officieel tot opdrachtgevers van hun idee benoemd. Dat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van hun plan (in 2005) en het beheer van het toegekende budget. Verder houden zij hun mede-wijkbewoners op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom hun project. Dit kan via het wijkplatform. De voorbereiding op de uitvoering vindt plaats binnen zes weken na ondertekening van de intentieverklaring. Na dit officiële gedeelte kunnen de idee-bedenkers letterlijk hun handen uit de mouwen steken, want dan kunnen zij aan de slag met de uitvoering van hun idee. Daarbij staan ze er niet alleen voor, maar kan men rekenen op steun rekenen van professionals uit de wijk.
Bron: Gemeente Zwolle
Gemeente Zwolle