Gemeente Twenterand


Gemeente Twenterand krijgt Ambulancepost in Vroomshoop; de bouw is gaande

Woensdag 13 oktober om 09.00 uur heeft de heer J. Pierik, directeur Ambulance Oost, het koopcontract voor een ambulancepost te Vroomshoop getekend bij notariskantoor Temmink en Linde te Vroomshoop. Samen met de zorgverzekeraars, wethouder A. Koops van 't Jagt en de provincie Overijssel heeft hij vanaf begin 2003 gelobbyd bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) om in Twenterand een ambulancepost te mogen vestigen. Daarnaast hebben de inwoners van Twenterand middels acties aandacht voor dit probleem gevraagd. In de Rijksbegroting 2004 werd extra geld (18 miljoen) uitgetrokken voor versterking van de ambulancezorg, ook in Twente. Toen in juli overeenstemming werd bereikt tussen zorgverzekeraars en Ambulance Oost over het vereiste budget voor Vroomshoop, waren - dankzij goede samenwerking met de gemeente -alle voorbereidende werkzaamheden al verricht en kon direct met de bouw worden gestart.

Eind negentiger jaren moest de ambulancepost in Den Ham sluiten. Hierdoor was Twenterand voor de inzet van een ambulance aangewezen op Almelo Noord. Mede doordat het gebied ten noorden van Vroomshoop (wat ligt in het verzorgingsgebied van de ambulancedienst IJssel-Vecht) niet binnen de maximaal toegestane aanrijtijd van 15 minuten bereikbaar was heeft het ministerie van VWS extra geld voor een ambulancepost in Vroomshoop beschikbaar gesteld.

Door de goede samenwerking tussen de gemeente Twenterand en Ambulance Oost kunnen de inwoners van Twenterand vanaf januari weer rekenen op een ambulance in de directe nabijheid. De nieuwe ambulancepost wordt gevestigd op de beneden-verdieping van een bedrijfsunit aan de Aziëlaan 2 op het industrieterrein Vroomshoop Oost. In december zal de post geleidelijk starten en vanaf januari volledig draaien. Er is dan één ambulance aanwezig van 8 uur 's morgens tot 11 uur 's avonds. Op basis van het nu beschikbare extra geld van de minister zou een avondbezetting niet mogelijk zijn geweest. Maar als de provincie toestemming geeft voor het doorschuiven van de subsidie die niet meer nodig is voor Tubbergen (wordt vanaf januari 2004 volledig betaald uit het extra geld van de minister) kan de eerste anderhalf jaar ook een ambulance worden gestationeerd in de avonduren.