Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 13 oktober 2004

Gezamenlijk persbericht van Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, Stichting De Noordzee, De Waddenvereniging, Stichting Reinwater, Women in Europe for a Common Future
EU-wet chemische stoffen gunstig voor milieu en bedrijfsleven

De voorgestelde Europese regelgeving over gezondheids- en milieugevolgen van chemische stoffen heeft allerlei economische voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven, terwijl de kosten gering zijn. Milieuorganisaties*) zijn zeer verheugd over deze uitkomst van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De regelgeving houdt in dat producenten, importeurs en gebruikers moeten aantonen dat de chemische stoffen geen gevaar zijn voor de gezondheid en het milieu.

In de industrie worden tienduizenden stoffen gemaakt voor vrijwel alle producten die in huishoudens, bedrijven en kantoren worden gebruikt. Andere chemische stoffen zijn tussenproducten in de fabricage of komen voor als onbedoelde vervuiling in een eindproduct. Van het allergrootste deel van de stoffen zijn de effecten op mens en milieu onbekend. Van een aantal is bekend dat zij schadelijk zijn.

Het is dan ook goed dat het bedrijfsleven verplicht wordt om de schadelijkheid van de stoffen te onderzoeken en bekend te maken, zoals de Europese Commissie voorstelt. Het voorstel, bekend onder de naam REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie van Chemicaliën), ondervond tot nu toe veel weerstand van de chemische industrie, die hoge kosten en belemmeringen van de bedrijfsvoering vreesde.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de (grotendeels tijdelijke) kosten voor het Nederlandse bedrijfsleven meevallen: 71 miljoen euro per jaar, dat is minder dan een kwart procent van de jaaromzet van de chemische industrie. De voordelen voor het bedrijfsleven zijn aanzienlijk. Transparantie en eerlijke concurrentie binnen Europa verbeteren. Door de kennis over chemische stoffen kunnen bedrijven betere keuzes maken. En het imago van de bedrijfstak verbetert.

Belangrijker nog zijn de maatschappelijke voordelen, aldus de milieuorganisaties. De Europese Commissie berekende dat in Europa de gezondheidsschade door chemische stoffen ca. vijftig miljard euro over dertig jaar bedraagt. De belangen van gezondheid, natuur en milieu behoren een volwaardige plaats te hebben in het beleid voor chemische stoffen. REACH is daarvoor een goed instrument, aldus Mireille Kinket van Natuur en Milieu. Bart van Opzeeland (Greenpeace) voegt daaraan toe Nu de spookverhalen over enorme banenverliezen en economische malaise zijn weerlegd door dit onderzoek, wordt het tijd om ervoor te zorgen dat REACH mens en milieu daadwerkelijk gaat beschermen.


*) Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, Stichting De Noordzee, De Waddenvereniging, Stichting Reinwater, WECF (Women in Europe for a Common Future)

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel. 0302331328: Edgar Kampers, Marijke Brunt. Greenpeace: Bart van Opzeeland, tel. 06-53478693