SP Tilburg
Tilburg, 13 oktober 2004
SP wil spoedberaad over TKS
Vandaag vraagt de SP fractie in een brief aan alle raadsleden en cultuur-wethouder Hugo Backx om een extra bijeenkomst van de commissie Maatschappij en alle mensen 'uit het veld'. Reden hiervoor is de toenemende onduidelijkheid en onzekerheid over het Tilburgse cultuurbeleid in nasleep van het faillissement van de TKS.
In tal van gemeentelijke publicaties worden diverse initiatieven aangekaart en nieuwe nota's in het vooruitzicht gesteld. Ondertussen starten betrokken particulieren activiteiten om het opengevallen terrein op te vullen. Maar niemand weet nog precies waar men aan toe is, en de gemeenteraad misschien nog wel het minst.
In juli kondigde het college aan een Fonds Culturele Vernieuwing in te stellen, en zo staat het ook in de begroting. Daar is echter verder niets geregeld over de vulling daarvan, hoe groot dat fonds (of bestemingsreserve) dan moet worden en wat daaruit betaald gaat worden. Verder is er sprake van een nieuwe cultuurnota, terwijl de inkt van de vorige amper droog is. Van die nota is sinds de zomer echter niets meer vernomen. Ook over het Duvelhok als locatie en over het functioneren van de kunstuitleen bestaat nog grote onduidelijkheid.
De SP fractie is van mening dat op dit moment allerlei besluiten genomen (lijken te) worden die van groot belang zijn voor de toekomst van het Tilburgse cultuurbeleid en dat de gemeenteraad derhalve over deze kaderstellingen zou moeten debateren. Dat kan niet wachten tot de volgende reguliere vergadering van de raadscommissie op 22 november. Vandaag stelt de fractie dan ook voor om volgende week vrijdag hierover een extra bijeenkomst te beleggen.
Bijlage: brief aan raadsleden en wethouder
www.tilburg.sp.nl
---- --
Aan: de leden van de Gemeenteraad van Tilburg en wethouder Backx
Betreft: noodzaak van en verzoek tot extra commissievergadering over stand van zaken w.b. afwikkeling én herpakken taken TKS
Tilburg, 13 oktober 2004
Beste mensen,
Vorige week maandag heeft de SP fractie in de rondvraag, aan het eind van de commissie- vergadering Maatschappij, aan de raad/commissie voorgesteld op korte termijn een discussie te voeren (met de commissie, de wethouder en betrokkenen) over de stand en gang van zaken (de voortgang, het doel en de te bewandelen wegen, dus): over het vervolg na de TKS.
Het was al laat, iedereen wou naar huis en had er, enigszins logisch, zijn hoofd niet meer bij, maar de zaak is wel dringend, dus vandaar een nieuw verzoek middels deze brief om hierover een extra commissievergadering op korte termijn, bijvoorbeeld vrijdag 22 oktober.
Om aan te geven hoe noodzakelijk een door ons bedoelde discussie is, zet ik hieronder een aantal feiten en daaruit (mogelijk) volgende consequenties op een rijtje.
Het is aan u om te bezien of ook u vindt dat e.e.a. noopt tot de gevraagde discussie.
Ik zal u daarover bellen, om te bezien of het (volgens het commissiestatuut art. 9,2) benodigde aantal leden (1/3) gehaald wordt om de commissie maatschappij bij elkaar te roepen.
Er circuleren in ieder geval 3 notities/Collegebesluiten en/of (onderliggende) ambtelijke stukken:
a. 13 juli 2004: Fonds Culturele vernieuwing Tilburg;
b. 27 juli 2004: Plan van aanpak behoud culturele functies voormalige TKS, met een persbericht hierover: Gemeente wil De Vorst aankomen voor behoud theaterfunctie;
c. 13 oktober 2004: Gemeente koopt theater De Vorst (persbericht) -
na de berichtgeving hierover van hedenmiddag heb ik deze brief aangepast aan deze kersverse ontwikkeling, maar dat neemt niets weg van de kern van ons verhaal.
In deze stukken of besluiten staan, vaak tussen de regels door, allerhande aannames en voornemens, waarover discussie met de raad/commissie ons inziens wenselijk is, zoals:
ad. a: hierin wordt onder meer gewag gemaakt van:
. een nieuwe gemeentelijke cultuurnota (dit najaar, voor de komende 4 jaar ...);
. het nieuwe fonds voegt de TKS gelden van 1,4 miljoen samen met enkele andere tot nu toe zelfstandige (Atelierbeleid, Ika, enz.) en mogelijk met nieuwe potjes
(actieplan cultuurbereik, Beeldende Kunst);
. het nieuwe fonds wordt ook gebruikt voor nieuw en ander beleid (in Centrum, Veemarktkwartier en Spoorzone);
ad. b: hierin lezen we passages over:
. het streven naar vernieuwing van het culturele aanbod (middels genoemd fonds);
. onzekerheid over Duvelhok als locatie en over het functioneren van de Kunstuitleen;
. nieuwe uitgangspunten voor cursussen (laagdrempelig, breed) en tentoonstellingen (nomadisch, met educatie en aanvullend op andere initiatieven/instellingen);
ad. c: een programma van eisen t.a.v. het theater (zoals ook al omschreven in a.) en een
subsidiebudget van E 4 ton (incl. huur).
Dit zijn allemaal keuzes of besluiten, waarover de raad (nog) geen mening heeft kunnen uitspreken, een beloofde tussenrapportage voor 1 oktober is kennelijk niet gelukt, de wethouder belooft in de commissievergadering van 5 juli 2004 tussentijdse informatie en om alles op alles te zetten om diverse herstarten in januari2005 mogelijk te maken. De eerlijkheid gebiedt te vermelden, dat de wethouder bij de genoemde rondvraag van de SP op 4.10 geen probleem had met een extra commissievergadering.
De enige zekerheid die de raad - en alle betrokken kunstenaars/oude instellingen - hebben is, dat er keuzes gemaakt zijn of gaan worden die echt (nieuw) kaderstellend zijn, en dat de planning is om er op 22 november over te spreken, maar zonder (nieuwe) cultuurnota (?)(en: is die noodzakelijk, gewenst, als startnotitie klaar ?).
Wat dan intussen in de begroting voor 2005 al afgeregeld is laat zich voorlopig raden, want over de bestemmingsreserve is in het betreffende lijstje (beleidsbegroting pag. 26) en bij nieuw beleid nog niets geregeld.
Naast deze beleidsvormende bewegingen zijn er allerlei particuliere initiatieven en berichten in de pers - daarover en over de noodzaak dat er snel wat moet gebeuren wil niet alles mislopen (Wat dat betreft is de aankoop van de Vorst in ieder geval iets).
Uit al deze berichten kan men in ieder geval concluderen dat het enerzijds dringen wordt rondom de Duvelhok-erfenis van de TKS: oud-wethouder Van Gurp doet onderzoek, twee kunstenaarsinitiatieven willen al meteen het cursuswerk gaan doen, en de muziekschool (nu Factorium) heeft zich nu ook gemeld - maar anderzijds weten de theatermakers niet waar ze aan toe zijn, wanneer ze wat voor een nieuwe organisatie kunnen gaan opstarten, of alle ontslagen mensen dan nog beschikbaar zijn, hoe de verhouding met de horeca geregeld gaat worden, hoe lang (en waarheen) ze moeten uitwijken en wanneer ze echt kunnen starten, enz.
In het kader van het dualisme maar ook normaal gesproken zou het goed zijn als in een commissievergadering de volksvertegenwoordiging hun zorgen hoort, deelt en daarna op snel en duidelijk beleid aandringt.
Tenslotte zijn er hiernaast nog allerlei onrustbarende randperikelen:
. de IDbaan van Argument en daarmee hun voortbestaan staat op de tocht,
. het aanbod aan leden van de kunstuitleen is erg pijnlijk: zij zijn minstens voor de helft hun opgebouwd spaargeld kwijt - kan dat niet anders ?
. de positie van de onderhuurders in Vorst.
Zowel genoemde onzekerheid en onrust, de noodzaak om tempo te maken, als het (nieuw) kader stellend karakter van genoemde Collegebesluiten en voornemens is voor de SP fractie aanleiding om aan de rest van de commissie maatschappij - zoals boven gezegd - voor te stellen, hierover volgende week met het College en belangstellenden uit het veld in een extra vergadering van de commissie Maatschappij de koppen (niet te hard) bij elkaar te steken. Ik hoor graag van u of u dit voorstel, zoals nodig is volgens het Commissiestatuut, wilt steunen.
Met welgemeende groet,
Paul Huijgen, mede namens Johan van den Hout en Bart van de Camp
---- --