Persbericht, 13-10-2004
Vetconsumptie jongvolwassenen goed, consumptie groenten en fruit veel te
laag
De groenten- en fruitconsumptie bij 19 tot 30 jarigen is veel te laag.
Slechts 2% van de ondervraagden haalt de aanbevolen hoeveelheid van
150-200 gram groenten per dag en slechts 7% eet 200 gram fruit per
dag. De gemiddelde consumptie van zowel groenten als fruit is 100 gram
per dag. Ook de inname aan verzadigd vet blijft te hoog. Wel kiezen de
ondervraagden vaker voor magere en halfvolle producten. Hierdoor heeft
ruim de helft van de 19 tot 30 jarigen in Nederland een vetinname die
voldoet aan de aanbeveling. De inname van transvetzuren nadert de
aanbevolen hoeveelheid door de verlaging van het transvetzuurgehalte
in verschillende producten.
Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de voedselconsumptiepeiling
2003 onder jongvolwassenen dat vandaag door directeur-generaal Hans de
Goeij van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
in ontvangst is genomen. De peiling werd uitgevoerd door het RIVM,
TNO-Voeding en marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van het
ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De resultaten
staan in een uitgave van het Voedingscentrum `Zo eten jongvolwassenen
in Nederland' en zijn vandaag gepresenteerd aan het ministerie van
VWS. De resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2003 laten zien dat
het bevorderen van de groenten- en fruitconsumptie en het verlagen van
de inname aan verzadigd vet en transvetzuren belangrijk blijven. In de
Rijksbegroting 2005 heeft minister Hoogervorst hiertoe speerpunten
opgenomen.
De voedselconsumptiepeiling is het monitoringsinstrument van de
overheid dat de basis biedt voor het voedingsbeleid. Met de verzamelde
voedselconsumptiegegevens wordt het beleid geëvalueerd, bijgesteld en
nieuw beleid ontwikkeld. De voedselconsumptiepeiling 2003 is nieuw en
sluit beter aan bij de veranderde, meer geïndividualiseerde
voedingsgewoonten en specifieke vragen op het gebied van
voedselveiligheid en gezonde voeding.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport