Novem

12-10-2004
PreDO financiert proeftuinen Duurzaam Ondernemen

Proeftuinen: doen in plaats van denken!

Het programma Met Preventie naar Duurzaam Ondernemen (PreDO) zal in 2005 proeftuinen meefinancieren waarin gemeenten, provincies en waterschappen concreet aan de slag gaan met een van de duurzaamheidthema's van PreDO. Het programma heeft hiertoe een bedrag van 200.000 euro uitgetrokken. Zo wil ze overheden een steuntje in de rug geven om de binnen PreDO ontwikkelde visies en instrumenten in praktijk te brengen. Dit onder het motto: Doen in plaats van denken.

Hoe kan ik duurzaam inkopen binnen de eigen organisatie stimuleren? Hoe kan ik de duurzaamheid binnen de provinciale toerismeketen vergroten? Hoe krijg ik bedrijven zover dat ze hun milieuprestaties monitoren? Hoe zet ik bedrijven of onze eigen organisatie aan het werk met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)? Het zijn slechts enkele problemen waarvoor gemeenten, provincies en waterschappen in een proeftuin een oplossing kunnen zoeken. Een oplossing waarbij ze ook nog een keer gebruik maken van de binnen PreDO ontwikkelde visies en instrumenten, zoals verschillende rapporten, scans en een benchmark. Overheden kunnen in een proeftuin experimenteren en van elkaar leren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat anderen van de opgedane ervaringen kunnen profiteren. Vandaar de term `proeftuin'.

Proeftuin
Een proeftuin is dus een project waarbij een overheid concreet aan de slag gaat met het stimuleren van duurzaam ondernemen. Deze proeftuin moet onder andere aan de volgende kenmerken voldoen om in aanmerking te komen voor een bijdrage van PreDO. Zo moet de overheid binnen de proeftuin werken aan een probleem op het gebied van duurzaam ondernemen. Dat probleem moet nieuw zijn of de partijen moeten op een nieuwe manier een bestaand probleem willen oplossen.

De proeftuin heeft een projectmatige opzet en een looptijd van maximaal negen maanden. Verder mag er geen rijkssubsidie zijn toegezegd. Tenslotte is de proeftuin niet bedoeld om wettelijke taken van de overheid uit te voeren.

Financiering
PreDO draagt 50 procent van de kosten bij tot een maximum van 20.000 euro per project. Er is een totaalbedrag van 200.000 euro beschikbaar voor de financiering van de proeftuinen. Dat betekent dat PreDO op zijn minst tien tuinen mede kan financieren. Het programma streeft er daarbij naar om in elk van haar thema's in elk geval één project te steunen. Die thema's zijn: duurzaam ondernemen, ketenbeheer, monitoring van milieudruk bij bedrijven, bedrijfsinterne milieuzorg, duurzaam inkopen en overigen.

PreDO kan onder andere eigen uren van de overheid financieren, plus kosten van derden en overige directe projectkosten. De deelnemende partijen financieren het restant van de kosten.

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen tot en met 15 december 2004 een aanvraag voor medefinanciering indienen. PreDO bericht de aanvragers uiterlijk 21 januari 2005 of zij een bijdrage ontvangen. PreDO behoudt zich overigens het recht voor om minder dan tien voorstellen te honoreren, wanneer ze meent dat de voorstellen niet of onvoldoende voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Meer informatie
Het reglement met verdere informatie en de voorwaarden waaraan een proeftuin moet voldoen, vindt u in de PDF onderaan deze pagina. Voordat u overgaat tot het uitwerken van een definitief voorstel, bestaat de mogelijkheid om een idee voor een proeftuin te bespreken met een adviseur van SenterNovem. In dat geval en indien u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Els Huntjens, adviseur bij SenterNovem. Telefoonnummer 030 - 239 35 35 of e-mail e.huntjens@senternovem.nl