Provincie Noord-Holland

Stap verder met Randzone Saendelft
Er is een nieuwe stap gezet in de richting van vaststelling van het structuurplan en de streekplanuitwerking voor de Randzone Saendelft. In de ontwikkelingen van dit gebied trekken de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland gezamenlijk op. Het college van B&W van de gemeente Zaanstad en Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben de beantwoording van de zienswijzen op het ontwerp structuurplan, respectievelijk de ontwerp streekplanuitwerking vastgesteld. Hiermee geven zij aan wat er in beide ontwerp plannen zal worden aangepast. De hoofdelementen van de plannen bestaan uit een woningbouwopgave van 1800 woningen, een recreatiegebied, waterberging, sportvoorzieningen en er wordt een ruimtelijke reservering gedaan voor het toekomstige tracé van de A8. Het concept structuurplan wordt op 18 november a.s. ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Gedeputeerde Staten besluiten op 7 december as. over vaststelling van de streekplanuitwerking

De kern van het structuurplan is een kaart, die de kaders schept voor de gewenste ontwikkelingen in de toekomst. Deze kaart is als bijlage bij dit persbericht gevoegd. Belangrijke elementen in het structuurplan zijn de bastions, de donjons, de aanleg van een recreatiegebied en de reservering van het tracé voor de verbinding van de A8 en de A9. Het plangebied beslaat ongeveer 430 hectare, inclusief de bestaande bebouwing in de polders en exclusief de bebouwing van het lint van Assendelft. Het gebied wordt begrensd door: het gebied tussen de Kil, de Communicatieweg, de Nauernasche Vaart en de VINEX-locatie Saendelft.

Donjons
De afgelopen maanden zijn gebruikt om te verkennen of de totale woningbouwopgave in de zogenaamde VINAC driehoek gesitueerd kan worden. De VINAC driehoek is gelegen tegen het spoor en ten westen van de VINEX wijk Saendelft. In de woningbouwopgave in de VINAC driehoek is rekening gehouden met ruimte voor basisschoolvoorzieningen, voor overige voorzieningen (winkelcentrum) is de nieuwe woonwijk aangewezen op de het centrum van Saendelft. Bij de inpassing van de woningbouwopgave is rekening gehouden met akoestische geluiden van zowel de Noorderveenweg als de toekomstige A8.

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat er in de VINAC driehoek ca.1550 woningen gerealiseerd kunnen worden en dat 1800 woningen in deze driehoek vooralsnog de kwaliteit en de financiële haalbaarheid in de weg staan. Belangrijke redenen hierbij zijn:

1. Het gebied heeft te maken met geluidsbeperkingen, dit maakt het gebied qua bebouwbaar oppervlakte kleiner. De kwaliteit zou vergroot kunnen worden door een lagere woningdichtheid in de VINAC driehoek. Hierdoor kan er meer kwaliteit worden gegeven aan de woningen en de woonleefomgeving en bestaat de mogelijkheid voor een grotere woningdifferentiatie.

2. Door deze ruimte op te nemen in het plan en daardoor ook de duurdere categorieën een kans te geven ontstaat er financiële ruimte om tegelijkertijd het recreatiegroen `Saendelft Groen´ aan te leggen met een hoogwaardigere kwaliteit dan oorspronkelijk gedacht was. Dit komt de woonkwaliteit in de VINAC driehoek en in de VINEX wijk Saendelft ten goede.

Naast de woningen in de VINAC driehoek is er in de VINEX wijk Saendelft de mogelijkheid om circa 100 woningen te ontwikkelen in het gebied waar oorspronkelijk het geplande kantorenterrein tegen het spoor was bestemd.

Het bovenstaande betekent dat er in de zone ten zuiden van Saendelft circa 200 woningen worden opgenomen. Hierbij is zoveel mogelijk gezocht naar landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing van deze woningbouwopgave. Het concept donjons blijft gehandhaafd. Belangrijk kenmerk van het concept donjons is dat de begrenzing van de bebouwing van Saendelft naar het landschap bereikt wordt door middel van herkenbare geclusterde woningbouwaccenten (de donjons), waarbij openheid gewaarborgd blijft, door een onderlinge afstand tussen de donjons. De hoogte van de donjons wordt teruggebracht naar circa 5 woonlagen (in plaats van 25 meter hoog, zoals in voorgaande plannen).

De zienswijzen

Bij de gemeente zijn circa zeventig zienswijzen binnengekomen over het ontwerp structuurplan. Over de ontwerp streekplanuitwerking heeft de provincie vijf zienswijzen ontvangen. Veel zienswijzen gaan in op het nut en de noodzaak van de donjons, de bastions en het recreatiegebied. Daarnaast worden er vraagtekens gezet bij de verkeersafwikkeling in en rondom Saendelft en de waterberging in het gebied. De ingebrachte zienswijzen hebben voor een deel aanleiding gegeven tot wijzigingen in beide ontwerpen. In de streekplanuitwerking wordt definitief de rode contour getrokken rondom de geplande woningbouw. Dit betekent dat de streekplanuitwerking naar omwonenden toe duidelijkheid geeft over waar woningbouw wel/ niet plaats gaat vinden.

Belangrijke data
25 oktober: Raadscluster Stedelijke Ontwikkeling gemeente Zaanstad geeft advies aan de gemeenteraad over beantwoording van zienswijzen op ontwerp structuurplan. Tevens is hier de gelegenheid tot het mondeling toelichten van de ingediende zienswijzen.

28 oktober: Commissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van de provincie Noord-Holland geven advies aan Provinciale Staten over de nota van beantwoording en ontwerp streekplan uitwerking.

18 november: Besluitvorming Raad gemeente Zaanstad over structuurplan Randzone Saendelft

22 november: Provinciale Staten Noord-Holland behandelen de nota van beantwoording en ontwerp streekplanuitwerking en geven advies aan Gedeputeerde Staten provincie Noord-Holland.

7 december: Besluitvorming Gedeputeerde Staten provincie Noord-Holland over streekplanuitwerking Randzone Saendelft.

Wat is een structuurplan?
Het structuurplan geeft de wenselijke ruimtelijke ontwikkeling op hoofdlijnen. Na vaststelling van het structuurplan, worden de hoofdlijnen uitgewerkt in een bestemmingsplan. Bestemmingsplannen moeten door de provincie worden goedgekeurd. De provincie toetst hierbij weer aan de provinciale streekplanuitwerking. Daarom is het belangrijk dat de streekplanuitwerking en het structuurplan op elkaar zijn afgestemd. De verwachting is dat het bestemmingsplan rond 2007 kan worden vastgesteld.

Marcel van Kanten 12 oktober 2004