Sotheby's
'250 jaar Wedgwood'
Sotheby's Amsterdam veilt Wedgwood objecten van het voormalige
Van der Werf Wedgwood Museum
Op dinsdag 12 oktober 2004 komt bij Sotheby's Amsterdam een interessante collectie Wedgwood producten van het Wedgwood Museum in Zuidwolde onder de hamer. De gevarieerde collectie zal zowel de beginnende verzamelaar als de gevestigde specialist aanspreken en beslaat een periode van 250 jaar, waarbij de vroegste objecten uit de 18de eeuw dateren. Zowel gebruiksvoorwerpen als siervoorwerpen worden aangeboden, uitgevoerd in aardewerk, steengoed, porselein en zelfs glas.
Josiah Wedgwood, geboren in 1730, opende zijn eigen pottenbakkerij in Burslem in 1759. Hij was vastbesloten een van de beste pottenbakkers ter wereld te worden en vervaardigde vele soorten aardewerk. Het meest bekende aardewerk van zijn hand is waarschijnlijk creamware, ook wel bekend als 'Queens ware' .In de veiling van 12 oktober worden complete creamware serviezen aangeboden. Los van deze bruikbare tafelserviezen, biedt de collectie ook een aantal ongebruikelijke objecten zoals twee uitgebreide kinderserviezen; een eetservies bestaande uit terrines, borden, schalen en schotels, compleet met opscheplepels en dekschalen; het ander is een compleet theeservies met een theepot, theekopjes, een melkkannetje en een suikerpot, alles in zeer goede staat.
Een van de hoogtepunten van de siervoorwerpen uit creamware is een neoclassicistische vaas met een creamware basis, geglazuurd met pearlware. Deze vaas daterend van de jaren 1880/1890, met opengewerkte deksel werd gebruikt voor potpourri of voor bloemen. Interessant zijn twee creamware borden; de eerste is een voorbeeldbord dat werd vervaardigd voor 'De Groene Draek', de lemsteraak van de Nederlandse Koninklijke familie, het tweede is gedecoreerd in overdruk-print met 'The tea party' door Sadler and Green.
Gebruiksvoorwerp en siervoorwerp worden prachtig gecombineerd in de beroemde Bloemkool theepot uit 1745.
De collectie bevat eveneens een grote verscheidenheid steengoed waaronder jasperware. Jasperware wordt gekenmerkt door een wit of getint relief tegen een contrasterend fond; waarbij soms wel zeven kleurschakeringen toegepast werden. Het jasperware in deze veiling omvat mooie portretmedaillons, juwelen en plaquettes, maar ook vazen, kandelaren en andere gebruiksvoorwerpen. De meerderheid is gedecoreerd met typische klassieke decors en motieven in witte relief. Twee portretmedaillons in verschillende formaten blauw jasper portretteren Koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962, afgebeeld) en profiel met een lauwerkrans in het haar. De medaillons werden vervaardigd in 1898 toen zij op 18-jarige leeftijd de troon besteeg. Op de achterzijde van de medaillons - die respectievelijk 16,5cm en 4,8cm hoog zijn - is 'Wedgwood' en 'Queen of Holland' gestempeld.
Een ander interessant voorwerp is een kan, gedecoreerd met de beroemde Portland Vaas versiering in wit op een donker blauwe ondergrond. Uitgevoerd in prachtig zwart basalt zijn bustes van bekende persoonlijkheden zoals Lincoln, Shakespeare, de Hertog van Edinburgh en Napoleon. Andere zogenaamde 'dry bodies' zijn vervaardigd uit drabware en Rosso antico. Typisch voor de 18de eeuw zijn twee wild-paté borden van caneware, waarvan één met karakteristieke haas bekroning?
Het Wedgwood porselein bevat verschillende buitengewoon opvallende objecten van lustreware. Een van de hoogtepunten is een zeldzaam beenderporseleinen bord met het typische Fairyland lustre décor. Er zijn verschillende lustreware kommen van verschillend formaat en vorm, daterend van de jaren 1920.
Zeldzaam in de Wedgwood productie is een kleine groep glaswerk met verschillende bokalen met medaillons van Jasperware, vazen en presse-papiers, waarbij een bijzondere bokaal uit 1969, met het portretmedaillon van Prins Charles die toen als 21ste Prins van Wales werd geïnstalleerd.
Josiah Wedgwood (1730-1795) was de 13de en jongste zoon van de pottenbakker Thomas Wedgwood. Op 9 jarige leeftijd ging hij voor het familiebedrijf werken. Door een handicap kon hij fysiek het handwerk van pottenbakken niet aan, maar besteedde veel tijd aan lezen en onderzoek van het vak. Zijn experimenten resulteerden in vele vernieuwingen en uitvindingen. Zijn belangrijkste vinding was het geraffineerde crèmekleurige 'creamware', dat in 1765 de bescherming van Koningin Charlotte kreeg en sindsdien bekend is als Queen's ware. Josiah Wedgwood was de vierde generatie pottenbakker. Na hem floreerde het bedrijf nog onder vijf volgende generaties die elk een grote bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis van de Engelse keramiek.
Johan van der Werf begon zijn museum in Zuidwolde aan het eind van de jaren tachtig. Hij verzamelde ongeveer 3000 objecten, waaronder een paar honderd topstukken. Het grootste deel van de kostbare collectie wordt op 12 oktober 2004 geveild bij Sotheby's in Amsterdam.
"250 Years of Wedgwood", the van der Werf Museum
Veiling: European Ceramics, Delftware & Glass, lot 224 t/m 304 (middagzitting vanaf 14.00 uur)
Veiling: dinsdag 12 oktober, 10.30 en 14.00 uur
Kijkdag: 8 t/m 10 oktober, dagelijks 10.00 - 17.00 uur
---
---- --