Praktijkonderzoek Veehouderij

Gemeente De Marne en waterschap Noorderzijlvest (provincie Groningen) bekijken aanpak maaibeheer kavelsloten op de Waiboerhoeve

Dinsdag 12 oktober 2004 zijn vertegenwoordigers van de gemeente De Marne en het waterschap Nooderzijlvest op bezoek geweest om de aanpak en resultaten van het alternatieve maaibeheer van de sloten op de Waiboerhoeve te bekijken. Aanleiding voor het bezoek is het reduceren van de onderhoudskosten van slootkanten en -kruinen voor de gemeente De Marne. Het waterschap was met name geïnteresseerd in de gevolgen van het alternatieve maaibeheer voor de afwatering.

Op de Waiboerhoeve wordt het jaarlijks twee of drie keer klepelen van slootkant en kruin vergeleken met één keer per jaar maaien en afvoeren van de vegetatie van één slootkant en de slootbodem. Het daarop volgende jaar wordt van de andere slootkant en wederom de slootbodem de vegetatie gemaaid en afgevoerd. Dit wordt alternerend maaibeheer genoemd. Het afgevoerde maaisel wordt uitgereden op maïsland. Uit het bezoek kwam naar voren dat zowel de gemeente als het waterschap de alternatieve aanpak ook in hun situatie zagen zitten, alhoewel er nog nader overleg (en mogelijk ook onderzoek) nodig is. Opvallend was dat het waterschap zelfs voordelen zag in het laten staan van riet vergeleken met frequent klepelen. Volgens hen leidt een rietbestand tot veel minder risico op verstopping van watergangen dan klepelen, omdat ter hoogte van duikers maaisel gemakkelijker tot verstopping leidt. Het riet zorgt weliswaar voor een dichte begroeiing, maar onder in het gewas geven de rietstengels voldoende ruimte voor doorstroming van slootwater. Een dicht rietbestand voorkomt juist begroeiing van de slootbodem met lage bladrijke planten, die wel de doorstroming van slootwater belemmeren.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 25-10-2004 09:42.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl