Persbericht Wageningen Universiteit, nr 093wu, 12 oktober 2004
Wageningen universiteit benoemt hoogleraar 'ketengestuurde dierlijke productie'
Wageningen Universiteit heeft onlangs dr. H.A.P. Urlings benoemd tot
bijzonder hoogleraar 'Ketengestuurde Dierlijke Productie'. Bert Urlings
zal zich met name richten op de ontwikkeling en inrichting van
kwaliteitssystemen in de dierlijke productiekolom.
Kennis van de alle fasen van de dierlijke productie tot en met de mens
als consument en als burger met een oordeel over de dierlijke productie
('van conceptie tot consumptie') is van groot belang. Dat vereist een
brede kijk, vanuit diverse disciplines. De kwaliteit van dierlijke
producten, voedselveiligheid, welzijn van dieren, milieu en
diergezondheid over de hele keten van de dierlijke productie wordt
tegenwoordig beheerst door een scala van kwaliteitsbeheerssystemen. Die
kwaliteitssystemen zijn niet statisch maar ontwikkelen zich voortdurend.
Daarin spelen de toenemende globalisering van productie en consumptie en
de demografische ontwikkelingen, zoals de steeds verder stijgende
levensverwachting als gevolg van gezondheidsbescherming en
gezondheidszorg, een grote rol.
Vanuit de arbeidsmarkt is een toenemende vraag naar verbreding van het
onderwijs in de ketenborging. Het accent van het onderwijs en onderzoek
binnen de leerstoel 'Ketengestuurde Dierlijke Productie' zal vooral
liggen op het ontwerpen en inrichten van kwaliteitsborgingsystemen in de
dierlijke productieketen die aansluiten bij de maatschappelijke
ontwikkelingen.
De bijzondere leerstoel is ingesteld op verzoek van Bestmeat Food Group,
voor een termijn van minimaal vijf jaar.
Bert Urlings (1959) studeerde Diergeneeskunde aan de Universiteit
Utrecht. Daar promoveerde hij in 1992. Tijdens zijn wetenschappelijk
onderzoek heeft hij zich, vanaf 1986, gericht op de beheersing van
voedselveiligheid en diergezondheid in dierlijke productieketens. Bert
Urlings is Diplomate of the European College of Veterinary Public
Health.
Sinds april 2002 is Urlings directeur Kwaliteitszorg en Milieu bij het
foodconcern Dumeco in Boxtel, dat deel uitmaakt van de Bestmeat Food
Group. Daarvoor was hij van 1998 tot 2002 verbonden aan ID-Lelystad, het
Instituut voor Diergezondheid en Dierhouderij binnen Wageningen UR.
Urlings was daar onder meer verantwoordelijk voor het
Voedselveiligheidsonderzoek. ID-Lelystad maakt thans deel uit van de
Animal Sciences Group van Wageningen UR.
Wageningen Universiteit