Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
86 Vragen van de heren A. Taskan en drs. H.H. Janssen
(ingekomen 14 september 2004)

Interessante informatie over IDbanen werd donderdag 8 juli gepubliceerd in de staatscourant en op de officiële internetsites van de Regering en de ministeries.
"Staatssecretaris Ross -van Dorp trekt extra geld uit voor IDbanen in de sport. Staatssecretaris Ross (VWS) trekt in 2004 eenmalig 1,2 miljoen euro uit voor het behoud van circa 700 ID-banen in de sportsector. Het gaat vooral om onderhoudmedewerkers en beheerders van sportterreinen en sporthallen. Met de eenmalige regeling tracht de staatssecretaris tegemoet te komen aan klachten van sportclubs en gemeenten. De nieuwe regeling om gesubsidieerde banen om te zetten in reguliere banen blijkt voor veel sportclubs niet haalbaar. De bijdrage die zij als werkgever moeten opbrengen is daarvoor te hoog. De eenmalige regeling biedt gemeenten de ruimte om voor de komende jaren een structurele oplossing te zoeken. Ross hoopt dat met het extra geld toch veel van de ID-werknemers behouden kunnen blijven voor de sportclubs. Gemeenten kunnen tot 15 augustus bij het ministerie van VWS een financiële bijdrage aanvragen om bestaande ID-banen voor de sport te behouden. " (Bron: minvws.nieuwsberichten/8 juli) .
Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft bij brief aan de Tweede Kamer aangaande het convenant gesubsidieerde arbeid en stimuleringsregeling ID-banen laten weten ten eerste dat ruim 12.500 werkgevers meerdere aanvragen hebben ingediend voor subsidie om een ID'er een reguliere baan aan te bieden, op de tweede plaats dat op dit moment circa 6.000 aanvragen zijn toegekend en ca. 1.000 aanvragen afgewezen en tot slot: dat de doelstelling van 10.000 omgezette ID-banen binnen handbereik is. (Bron: ABG/GA/04/49296, d.d. 16 augustus 2004).
Naar aanleiding hiervan stelt de CDAfractie de volgende vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders:
1. Is het college bekend met deze informatie? Zo ja, vanaf wanneer en op welke wijze? Wanneer en hoe gaat u de raad inlichten? Zo nee, hoe beoordeelt u de communicatie en deze informatie?
2. Vooralsnog is niet bekend bij het betrokken ministerie noch bij ons als gemeenteraad dat de gemeente Utrecht middels het college een officiële aanvraag heeft ingediend om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Heeft het college wel een aanvraag ingediend hiervoor? Indien nee; waarom heeft het college niet tijdig een verzoek ingediend om van deze regeling gebruik te mogen maken?
3. Op 1 januari 2004 waren er 11 mensen die met behulp van een IDbaan werkten in de Utrechtse sportsector. Er is voor zo ver ons nu bekend nog slechts twee FTE voor IDbanen in de sport in Utrecht. Wat gaat u nu ondernemen om de betrekkingen van deze Utrechters om te zetten en te behouden?


Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 12 oktober 2004)

1. Het College is geïnformeerd door het ministerie van VWS bij brief van 29 juni 2004. Aanvragen dienden te worden ingediend vóór 15 augustus. Gelet op het feit dat de beoordelingstijd vrijwel gelijk viel met het zomerreces beoordelen wij het tijdstip van communiceren vanuit het ministerie als enigszins ongelukkig.

2. Met de sportverenigingen die ID-ers in dienst hebben is het afgelopen half jaar twee keer overleg gevoerd (op 22 februari en 9 juni 2004). Mede naar aanleiding van deze informatieavonden hebben de betrokken verenigingen besloten een beroep te doen op de door de gemeente ingestelde risico-reserve. In één geval is de premie voor regulier maken aangevraagd, in de andere gevallen is de compensatie-premie aangevraagd waarmee de periode tot 1-7-2005 overbrugd kan worden. De betrokken verenigingen zijn vervolgens benaderd om te polsen of zij daarnaast een beroep wilden doen op de regeling van VWS. Slechts één van hen heeft te kennen gegeven daar gebruik van te willen maken. Daarna is met VWS contact opgenomen om na te gaan om wat voor bedrag het hier ging. VWS deelde mee dat het, gelet op het aantal aanvragen, om 2000 Euro of minder per ID-baan zou gaan. Aangezien betrokken verenigingen al via de compensatie-premie de loonkosten tot 1-7-2005 aangevuld krijgen is besloten af te zien van het aanvragen van dit geringe bedrag.

3. Zoals hierboven vermeld is er vóór de zomer al een traject doorlopen met de betrokken verenigingen. Het ging hierbij om 7 ID-banen. Van de 10 ID-banen die onder Sport geregistreerd stonden is in 1 geval geen reactie ontvangen, in 1 geval is sprake van een WAO-traject en in 1 geval betreft het een aanstelling bij de Recreatieschappen. Daarbij is onderzocht of de Vereniging Sport Utrecht dan wel het Wijkwerkbedrijf Utrecht een aantal ID-functies zou willen overnemen en regulier maken, waarbij de verenigingen dan op inhuurbasis daar weer gebruik van zouden kunnen maken. Daartoe is ook, voorafgaande aan de screening die gemeentebreed is uitgevoerd voor de ID-ers, al een eigen inventarisatie gemaakt van de ID-ers, hun functie en vaardigheden. Zowel de VSU als het Wijkwerkbedrijf hebben afwijzend gereageerd op dit voorstel gelet op de daaraan verbonden risico's. Zoals hierboven vermeld is voor 1 ID-functie de premie voor regulier maken aangevraagd en voor de anderen de compensatie-premie. Na 1 juli 2005 zullen deze personen, evenals de andere Utrechtse ID-ers, ofwel middels een traject bemiddeld worden naar regulier werk ofwel in een andere regeling vallen voor gesubsidieerde arbeid (opvang/vangnetbanen). In het laatste geval zullen zij mogelijk hun werk voortzetten voor hun huidige werkgever, maar aangezien in deze nieuwe regelingen de subsidie gekoppeld is aan de persoon en niet aan de functie is hierop geen garantie te geven.


---- --