ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: conclusies congres rijksoverheid

Sterk politiek leiderschap verkleint kloof tussen beleid en maatschappij

Den Haag, 12 oktober 2004 - Als de Rijksoverheid tot betere publieke prestaties wil komen, moet zij duidelijker zichtbaar zijn in de maatschappij en meer worden herkend bij de uitvoering van beleid. De succesfactor hiervoor vormt een betere verbinding tussen politiek en ambtelijk leiderschap, die moeten hand in hand met elkaar gaan. Sterk politiek leiderschap stimuleert sterk ambtelijk leiderschap. Dat was de belangrijkste conclusies van een congres voor overheidsfunctionarissen met als centraal thema 'Tussen beleid en uitvoering'. Dit congres werd georganiseerd door de sectorgroep Rijksoverheid van Ernst & Young.

De Rijksoverheid doet er goed aan te stoppen met veranderingsprocessen. Geconcludeerd werd dat van het programma 'andere overheid', dat tot doel heeft de overheid te moderniseren, de burger weinig merkt. De overheid moet zich blijvend focussen op nieuwe thema's en activiteiten die daadwerkelijk in de maatschappij spelen. 'Hoe meer politieke sturing er op microniveau plaatsvindt, des te meer leidt dit tot mindere resultaten en hogere kosten', zo vat Hendrik van Moorsel, voorzitter van de sectorgroep Rijksoverheid van Ernst & Young, een van de belangrijkste conclusies van het congres samen. 'Een minister moet dit tegen de Tweede Kamer durven zeggen. Bovendien wordt door de huidige, snel elkaar opvolgende beleidsvorming niet bereikt dat het gemaakte beleid ook wordt geïmplementeerd en vervolgens rendeert. Tijd om beleid een kans te geven, is er vaak niet door politieke druk.'

Op het terrein van de marktwerking in de zorg kwam tijdens het congres naar voren dat de invoering van DBC (Diagnose behandel combinaties) de administratieve lasten in deze sector zal verhogen, wat haaks staat op het beleid om de administratieve lastendruk te verminderen. Binnen het onderwijsveld wordt de departementale regel en control(e) zucht als zeer klemmend ervaren. Onderwijsinstellingen hebben met vele andere thema's dan onderwijs te maken, zoals veiligheid en integratiebeleid.

Politieke urgentie
De congresgangers concludeerden verder dat politici zich te allen tijden bewust moeten zijn van de voorbeeldfunctie die zij vervullen. Daarom moeten ze vooral niet voortdurend hun 'verbazing' over gebeurtenissen binnen de overheid tonen in de media. Echter in gevallen van hoge politieke urgentie blijkt op ambtelijk gebied veel te kunnen worden bereikt. Processen spelen zich dan in versneld tempo af en er wordt goed samengewerkt.

Maatschappij bereiken
Ook moet de overheid oppassen voor het wekken van te hoge verwachtingen. De overheid moet vooral beleid formuleren waarin het behalen van beoogde doelstellingen achteraf kan worden gemeten. In de praktijk blijkt soms dat gemaakt beleid niet wordt uitgevoerd. Belangrijkste reden hiervoor is dat het nut van een beleidsmaatregel niet duidelijk is. Dit komt de doorstroming naar de maatschappij duidelijk niet ten goede.

Meer informatie:, Toby Ellson, woordvoerder

Ernst & Young 010 406 53 64 of 06 2908 47 62

12 okt 04 12:24