Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Manifest voor gestandaardiseerde elektronische inhuur van uitzendkrachten

Leidschendam, 11 oktober 2004

Op 7 oktober jl. hebben een aantal vertegenwoordigers van uitzendorganisaties en inleners van tijdelijk personeel (Adecco, Manpower, Randstad, Vedior, United Services Group, Akzo Nobel, NUON, Buhrmann, Corus, Unilever, CTB Informatie Technologie, TNO en Berenschot) een Manifest ondertekend waarmee zij aangeven het belang te zien van het gebruik van internationale open standaarden voor de elektronische inhuur van uitzendkrachten. Daarnaast zullen zij zich inspannen om deze standaarden te implementeren binnen hun organisaties.

De ondertekening van het Manifest vond plaats tijdens een seminar op Kasteel Oud-Poelgeest te Oegstgeest dat georganiseerd werd door ECP.NL, Platform voor eNederland. Het Manifest is een initiatief van het Platform elektronische inhuur uitzendkrachten ('PleinU'), dat op 20 april 2004 opgericht is met marktpartijen in de uitzendbranche, zoals Akzo Nobel, Adecco, Corus, Unilever, Randstad, Vedior, Manpower, United Services Group en ECP.NL, TNO Telecom en Berenschot. Unilever levert de voorzitter van het Platform en ECP.NL (initiatiefnemer PleinU) voert het secretariaat. Het doel van PleinU is om in twee jaar tijd (eind 2006) bij 10 uitzendorganisaties (of 85-90% van de uitzendmarkt) en 25 inleners op HR-XML en ebXML gebaseerde bedrijfsprocessen te implementeren.

Met het opstellen van dit Manifest probeert PleinU draagkracht te creëren onder inleners en uitzenders en hen te bewegen gezamenlijk te komen tot gestandaardiseerde berichtenuitwisseling voor de elektronische inhuur van uitzendkrachten.

Vertegenwoordigers van inleners en uitzendorganisaties verklaren met ondertekening van het Manifest dat zij zich via PleinU inzetten voor de totstandkoming en invoering van de open standaarden

(HR-XML / SIDES en ebXML), door:

. beheer van deze standaarden op een open wijze
. toepassing op zo kort mogelijke termijn van deze standaarden in de organisaties van uitzenders en inleners, alsmede bij hun dienstverleners, met name in de door hen gebruikte bedrijfssoftware
. bewaking van interoperabiliteit van het berichtenverkeer
. een open communicatie tussen medespelers in de markt over opgedane ervaringen met de standaarden in hun eigen organisatie

HR-XML / SIDES is de standaard voor de inhoud van berichten van het inhuurproces; ebXML is de algemene standaard voor transport van berichten over het internet en is goedgekeurd door onafhankelijke instituten zoals ISO, CEN en UN/CEFACT (wereldwijde standaardisatie-instituut van de Verenigde Naties).

Door gebruik van standaarden voor de elektronische berichtenuitwisseling maakt het niet meer uit of het verzonden bericht nu van bijvoorbeeld Randstad, Manpower of Vedior komt, en verstuurd wordt naar NUON, Corus of Akzo Nobel. Ieder bedrijf dat deze standaarden gebruikt, ontvangt de berichten in een voor hun systeem leesbare vorm.

De grootste en meest concrete besparing kan gerealiseerd worden door het invullen van urenbriefjes eenmalig elektronisch te laten doen door de uitzendkracht. Mark van Bussel, algemeen directeur van Vedior, schat dat er in Nederland ca. 12 miljoen urenbriefjes geschreven worden, die door ongeveer 2.500 mensen worden verwerkt. Als de fouten die hierbij gemaakt worden geminimaliseerd kunnen worden door het eenmalig elektronisch invoeren van de uren, kan dit een besparing van ongeveer 100 miljoen Euro opleveren voor de BV Nederland.

Inmiddels zijn er ca. vijftien partijen die het Manifest ondertekend hebben. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het manifest of een officiële versie van het Manifest willen ontvangen ter ondertekening, kunnen contact opnemen met ECP.NL via freek.dessing@ecp.nl.

ECP.NL, platform voor eNederland
Postbus 262, 2260 AG Leidschendam, tel.nr.: 070-4190309

ECP.NL is een publiek-private non-profitorganisatie die op professionele en daadkrachtige wijze een bijdrage levert aan de ontwikkeling van eNederland. Dit doet zij door een objectief en betrouwbaar platform te bieden waar deelnemende bedrijven en instellingen worden gestimuleerd om kennis te delen op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van ICT. Onder begeleiding van enthousiaste en deskundige medewerkers wordt deze kennis in kennisgroepen gebundeld. In deze kennisgroepen worden door samenwerking tussen de deelnemers randvoorwaarden ontwikkeld voor het optimaal benutten van huidige en toekomstige ICT-competenties. ECP.NL helpt op deze manier het Nederlandse bedrijfsleven om zijn (internationale) concurrentiepositie te behouden en te verbeteren.

Meer informatie is te vinden op www.ecp.nl.

Contactgegevens voor de redactie: Freek Dessing, adviseur standaarden, freek.dessing@ecp.nl,

tel.nr.: 070-4190309. De volledige tekst van het Manifest is tevens op te vragen bij ECP.NL, via freek.dessing@ecp.nl.


---- --