Gemeente 's-Hertogenbosch

15-09-2004

College presenteert beleidsplan Museum voor Hedendaagse Kunst

Na het museumconcept, de samenwerking en nieuwbouw met Noord-Brabants Museum en plek voor tijdelijke vestiging presenteert het college nu het beleidsplan van het Museum voor Hedendaagse Kunst (MHK). Op 12 oktober a.s. neemt de gemeenteraad hierover definitief een besluit. Het plan geeft aan wat de kernactiviteiten van het museum zijn (presenteren, collectioneren en communiceren) en welke activiteiten het museum daarbinnen de komende jaren gaat ontwikkelen. Hiermee wordt duidelijk dat het MHK als museum voor hedendaagse kunst en vormgeving een plaats midden in de samenleving wil innemen. Hoewel het museum zich pas in de nieuwbouw in de binnenstad op zijn volle breedte kan manifesteren, start het al vanaf het voorjaar 2005 in de tijdelijke vestiging in het Paleiskwartier volgens de lijnen uit dit beleidsplan.

Actieve publieksbenadering
Het college ziet het MHK als een museum "van en voor de stad".Het MHK wil een actieve bijdrage leveren aan een levendig klimaat en een bruisend cultureel leven in de stad. Door een actieve publieksbenadering wil het museum het museumbezoek tot een interessante en positieve belevenis maken. Geen populair stuntwerk, maar kunst, die in gradaties van intensiteit wordt aangeboden: actief en uitnodigend. In begrijpelijke taal wil het MHK over kunst informeren zonder concessies aan kwaliteit of professionaliteit te doen. Men streeft naar actieve publieksdeelname tijdens workshops of projecten en naar een contactfunctie voor kunstenaars en publiek. Het MHK richt zich natuurlijk op de bewoners van 's-Hertogenbosch, maar evenzeer op nationale en internationale bezoekers. In totaal verwacht men minimaal 25.000 bezoekers per jaar te kunnen trekken. De samenwerking met lokale organisaties gaat een belangrijke rol in het functioneren van het museum spelen. Te noemen vallen onder meer Noordbrabants Museum, Akademie voor Kunst en Vormgeving, Artis en de partners in de Stichting Den Bosch Keramiekstad.

Kenniscentrum: heart en brains
Het MHK streeft naar zeven verschillende presentaties per jaar: één collectietentoonstelling (sieraden/keramiek) en zes wisseltentoonstellingen, waarin actuele kunst en vormgeving aan de orde is. Daarin komen alle uitingen van kunst en vormgeving aan de orde. Los hiervan vinden er tussen de vijf en twaalf actualiteitpresentaties per jaar plaats. De programmering is zodanig dat een bezoeker, die regelmatig komt, telkens iets nieuws aantreft. Binnen het MHK gaat het kenniscentrum, de zogenaamde "heart en brains" van het museum, een belangrijke rol vervullen bij het laagdrempelig aanbieden van het aanbod én bij de wetenschappelijke taken van het museum. Met lezingen, symposia en debatten zorgt het voor algemene informatie, kennisoverdracht en meningsvorming over beeldende kunst en vormgeving. Het creëren van actieve betrokkenheid bij hedendaagse beeldende kunst en vormgeving is daarbij leidend. Het kenniscentrum bevindt zich in een vrije publiekszone, dat wil zeggen: het is gratis toegankelijk en kent ruime openingstijden.