Gemeente Oirschot

Aftrap gemeentelijk waterplan

Burgemeesters Speetjens en de heer van Kasteren ondertekenen de overeenkomst

Op 30 september ondertekenden burgemeester Speetjens en bestuurslid Van Kasteren van Waterschap De Dommel de Overeenkomst Waterplan gemeente Oirschot. Hiermee spraken ze af dat de gemeente en het waterschap intensief zullen samenwerken aan het opstellen en uitvoeren van een gemeentelijk waterplan.

Waarom een waterplan?

Water is belangrijk, ook in Oirschot. Water is belangrijk voor onze burgers, agrariërs, voor de flora en fauna, voor de recreatie. Maar waar liggen de verantwoordelijkheden voor dat water? Voor de gemeente ligt die verantwoordelijkheid in eerste instantie in het waterbeheer in bebouwd gebied. Voor het opvangen en doorvoeren van afvalwater is een goed functionerend rioolstelsel nodig. Moeten we het relatief schoon regenwater nog wel opvangen in de riolering, en vervolgens afvoeren voor zuivering? Kunnen we dat water niet beter in een aparte riolering opvangen, en bijvoorbeeld afvoeren naar oppervlaktewater of laten infiltreren in gebieden waar dat nodig is? Hoe voorkomen we de vervuiling van het oppervlaktewater? Hoe moet en kan de gemeente daarbij samenwerken met andere partijen die ook een belangrijke taak hebben in het waterbeheer? Om deze en nog veel meer andere vragen te beantwoorden is er een start gemaakt met het opstellen van een gemeentelijk waterplan. Een plan dat kan dienen als kader voor alle watervraagstukken. Een plan ook, waar alle betrokken partijen zich in kunnen vinden.

Samenwerking

Bij de totstandkoming van het plan werkt de gemeente samen met alle partijen, die iets met het water in Oirschot te maken hebben. Dat is natuurlijk op de eerste plaats Waterschap de Dommel, maar bijvoorbeeld ook Brabant Water, de provincie en rijkswaterstaat. Bovendien worden de ideeën en wensen van belanghebbenden zoals de ZLTO en de Brabantse Milieu Federatie meegenomen in de planvorming. Tijdens een workshop op 30 september zaten al deze partijen daarom aan tafel, om te discussiëren over wensen en behoeften, mogelijkheden en onmogelijkheden, om zo te komen tot een eerste aanzet van het plan. De twee belangrijkste verantwoordelijken, de gemeente en het waterschap, ondertekenden tijdens de workshop een overeenkomst, waarin zij beloven om samen te zorgen voor het opstellen én uitvoeren van het gemeentelijke waterplan.

Wat levert het op?

"Geen woorden maar water" was het thema van de workshop. En dat is ook een heel goede slogan voor het plan zelf. Het plan moet geen dik boekwerk worden, maar een werkstuk waarin afspraken worden vastgelegd op het gebied van het waterbeheer binnen onze gemeente. Bij deze afspraken kunt u bijvoorbeeld denken aan:-Afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering.-Goede afvoer van overtollig water in gebieden via waterlopen.-Vasthouden van water in gebieden waar dat nodig is.-Voorkoming van vervuiling van oppervlaktewater.Al deze projecten samen zullen leiden tot een betere waterhuishouding in de gemeente Oirschot. Beter voor de natuur, de landbouw, de recreatie, maar ook beter voor u als inwoner!