Ministerie EZ

Brinkhorst: Een sociaal contract voor de 21e eeuw

Europa zal ook in de toekomst nog een sociale zekerheid op hoog niveau hebben maar niet zo hoog als nu het geval is. We zullen langer en harder moeten werken. Duidelijke woorden uitgesproken door minister Brinkhorst van EZ in Brussel. De minister verzorgde daar op 7 okotber 2004 op uitnodiging van de Lisbon Council, de Jean Jacques Rousseau lezing.

De Lisbon Council is een netwerk van onder meer economen, ondernemers en gewone burgers met als doel het debat over de Europese kenniseconomie en de Lissabon-strategie te stimuleren. Deze strategie moet van Europa in 2010 de meest competitieve kenniseconomie maken. Directeur Mettler van de Lisbon Council, die Brinkhorst introduceerde, prees hem om zijn inzet voor de Lissabon-strategie en voor zijn werk als voorzitter van de Raad voor Concurrentievermogen. Als alle Europese leiders zich er zo voor zouden inzetten als u, dan zouden we de Lissabon-doelstelling voor 2010 gemakkelijk halen, zo zei ze.

Economische groei, werkgelegenheid en concurrentievermogen In zijn lezing met als titel Een sociaal contract voor de 21e eeuw, constateerde de minister dat er een aantal duidelijke overeenkomsten zijn in de manier waarop EU-staten hun welvaartsstaat hebben ingericht: Er is de Europese voorkeur voor een duurzame levensstandaard in combinatie met een hoge kwaliteit van openbare voorzieningen als onderwijs en veiligheid. En voor een sociale samenleving die zorg draagt voor relatief achtergebleven groepen. De uitdaging is om ook in de toekomst de essentiële onderdelen van dit model te behouden. De bewindsman begrijpt kritiek dat er nog onvoldoende vooruitgang is gemaakt ten aanzien van de
Lissabon-doelstelling. Niettemin is er volgens hem veel gebeurd en zijn er hervormingen in gang zijn gezet. We moeten nu overschakelen naar een hogere versnelling en de agenda herinrichten met als doel blijvende economische groei, werkgelegenheid en concurrentievermogen te bereiken.

Net zo goed presteren
Onze economische groei loopt achter. Qua Bruto Binnenlands Product (BBP) per inwoner, scoort Europa aanmerkelijk lager dan beste spelers in de wereld. Trends als internationalisering, vergrijzing en individualisering zullen de druk op de Europese welvaartsstaten alleen maar zal vergroten. Zonder onmiddellijke maatregelen zal het ons aan de middelen ontbreken om het model van onze keuze op de lange termijn in stand te houden. Er is echter voldoende ruimte voor verbetering, aldus Brinkhorst. Hij wees erop dat wanneer alle EU-lidstaten net zo goed zouden presteren wat betreft gemiddeld aantal werkuren, arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit, het BBP per inwoner 30 procent hoger zou zijn dan in de VS. Hervormingen vereisen wel, dat alle belanghebbenden leiderschap tonen, duidelijk communiceren en de volledige verantwoordelijkheid nemen voor het moderniseren van het sociale model.