UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Europa centraal in speech voorzitter UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Samenwerking, transparantie en Europa centraal in maidenspeech voorzitter Unie van Waterschappen.

De voorzitter van de Unie van Waterschappen roept tijdens zijn maidenspeech als Unievoorzitter de provincies en gemeenten op de bestuurlijke en politieke moed te tonen om de komende jaren verder te gaan in de gezamenlijk zoektocht naar ruimte voor water. Ook doet hij een beroep op de beheerders van natuurgronden en cultuurgronden om de mogelijkheden van combinaties van functies te zoeken. In zijn speech staat verder de groeiende internationale, en vooral Europese, dimensie van het werk van de waterschappen centraal. Ook besteedt de heer Schaap nadrukkelijk aandacht aan de noodzaak om als waterschappen rekenschap af te leggen over het werk dat je doet. Dit zeker gezien het feit dat waterbeheer de burger de komende jaren meer geld zal gaan kosten. In dat kader zoekt de Unie samen met de VNG naar verdere efficiency in de samenwerking in de afvalwaterketen. De institutionele wijzigingen op het gebied van bestuurssamenstelling en financiering dragen volgens Schaap bij aan een verder gaande transparantie.

Koppeling water met andere belangen van groot belang voor vinden ruimte voor water
De naar schatting 600 miljoen euro die de waterschappen op grond van het Nationaal Bestuursakkoord Water zouden proberen in te zetten voor de WB21-doelen zijn daadwerkelijk terug te vinden in concrete projecten en maatregelen. De staatssecretaris heeft daarvoor volgens Schaap, met de subsidieregeling van 100 miljoen euro, het goede voorbeeld gegeven. Maar van het politieke commitment om water met andere belangen mee te koppelen en daarmee ook geld van LNV en VROM voor waterdoelen te benutten is in de praktijk helaas nog weinig zichtbaar, stelt de voorzitter van de Unie van Waterschappen. De waterschappen zullen desondanks een nieuw pakket maatregelen benoemen om invulling te geven aan een nieuw NBW voor de periode 2007/2010. De heer Schaap hoopt dat het Rijk daarbij met een nieuwe subsidieregeling een handje wil helpen.

Kostenreductie met name te halen in samenwerking in afvalwaterketen De heer Schaap stelt dat de waterschappen zoeken naar mogelijkheden om het waterbeheer tegen lagere kosten uit te voeren. De Unie van Waterschappen werkt samen met de VNG aan een kostenreductie in de waterketen. Ze meent dat de meeste winst te halen is in de afvalwaterketen. Samen met de VNG heeft de Unie handreikingen geformuleerd om tot een efficiëntere samenwerking tussen gemeenten en waterschappen te komen. In het licht van onder meer het vergroten van de efficiency willen de waterschappen snel aan de slag met de noodzakelijke institutionele vernieuwingen op het vlak van financiering en bestuurssamenstelling. Ze steunen dan ook van harte de plannen van het kabinet op dit terrein. Ook steunt de Unie het voornemen van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat om te komen tot een Integrale Waterwet.

Transparantie
De waterschappen zetten zich actief in om rekenschap te geven over wat ze doen, waarom ze het doen en hoe ze het doen, aldus de heer Schaap. Ze implementeren de aanbevelingen van het kabinet op het gebied van bestuurlijke en ambtelijke integriteit. Met betrekking tot het vergroten van de transparantie houden de waterschappen bedrijfsvergelijkingen. Voor de afvalwaterzuivering is dit reeds twee maal gebeurd. Op dit moment ontwikkelen de waterschappen een instrument om ook voor de watersysteemtaken een bedrijfsvergelijking te kunnen uitvoeren. Ook vindt er op dit moment de gedachtevorming plaats over het instellen van een rekenkamerfunctie. De waterschappen nemen hier begin 200 5eenbesluitover.

Aanbieding Europagids aan de staatssecretaris en de heer Murphy Tijdens het ochtendprogramma biedt de heer Schaap de eerste twee exemplaren van de Europagids, een handreiking Europees Recht voor Waterschappen, aan aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus en de heer dr. P. Murphy, directeur Water, Marine and Soil van het Directoraat Generaal Milieubeheer van de Europese Commissie. De Unie van Waterschappen is met deze gids de eerste koepelorganisatie die haar leden een zo praktische handleiding biedt om hun organisaties Europaproof te helpen zijn. De waterschappen onderkennen nadrukkelijk het toegenomen belang van Europa. Ook op het gebied van internationale samenwerking zijn de activiteiten van de waterschappen de laatste jaren flink gegroeid.

Einde persbericht

Nadere informatie bij: Aly Oldersma, persvoorlichter van de Unie van Waterschappen, telefoon: 06 553 94 307.

11 okt 04 12:41