Gemeente Gouda


04.173 goudse glazendag over sponsoring

datum: 29 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182 - 588393

goudse glazendag over sponsoring

cultureel erfgoed voor de toekomst

Op 9 oktober 2004 organiseren de gemeente Gouda en het Fonds Goudse Glazen in de Sint-Janskerk een Goudse glazendag met het thema Fondsenwerving voor cultuur. Dit jaar is het precies 400 jaar geleden is dat de beglazing van de Sint-Janskerk werd voltooid. In de zomer van 1604 werd als laatste, het door de stad Delft geschonken glas 23, geplaatst.

Het thema van de Goudse Glazendag is Fondsenwerving voor cultuur. Het instandhouden van het cultureel erfgoed vergt veel onderhoud. De eigenaars beschikken meestal niet over voldoende eigen financiële middelen om de hoge kosten uit eigen portemonnee te betalen. Sponsorgelden zijn daarom onontbeerlijk voor het onderhouden van de Goudse Glazen en de restauratie van de cartons (de werktekeningen van de glazen op ware grootte).

Sinds het ontstaan van de beroemde Goudse Glazen in de zestiende eeuw is er sprake van schenkers die het ontwerpen en vervaardigen van de gebrandschilderde ramen bekostigen. Aanvankelijk werden de glazen geschonken door hoge geestelijken en vorstelijke personen. Door de Nederlandse Opstand (1568-1648) werd de band met de geestelijken van de rooms-katholieke kerk en met de vertegenwoordigers van het Spaanse gezag verbroken. Voor de nog ontbrekende glazen zocht het stadsbestuur vooral financiële ondersteuning bij bevriende steden. Na 1572 schonken negen wereldlijke instanties een gebrandschilderd glas aan de Sint-Janskerk. Het waren de Staten van Holland, de steden van het Noorderkwartier, Haarlem, Dordrecht, Delft, Leiden, Amsterdam, Rotterdam en het Hoogheemraadschap Rijnland. De ambtsopvolgers van de schenkers van de negen hierboven genoemde glazen zijn uitgenodigd voor de Goudse glazendag.


-- einde bericht