Gemeente Dordrecht


Nationale Brandpreventieweek 2004 - aandacht in Dordrecht

De brandweer Dordrecht besteedt in het kader van de brandpreventieweek (8 t/m 16 oktober) aandacht aan de veiligheid op (basis)scholen en aan startende ondernemers.

Alle basisscholen ontvangen een mailing met het educatieve computerspel 'brand op school'. Met dit spel kunnen leerlingen spelenderwijs brandgevaarlijke situaties leren herkennen. Via het ondernemersloket ontvangen startende ondernemers informatie over brandveiligheid.

Thema
Het thema van de brandpreventieweek is dit jaar "Brandveiligheid, een gezamenlijke onderneming" en richt zich op ondernemingen in de ruimste zin van het woord.

Brandveiligheid is een gezamenlijke onderneming omdat niet alleen de ondernemer een verantwoordelijkheid heeft met betrekking tot de brandveiligheid in een gebouw. Ook gebruikers van een gebouw (bezoekers, medewerkers of leerlingen) hebben een verantwoordelijkheid als het gaat om de brandveiligheid van een gebouw.

Tips
Wat kunt u als gebruiker van een gebouw eraan doen om de brandveiligheid te vergroten?


* Zelfsluitende deuren zijn vaak brandwerende deuren. Door de deurdranger los te maken of de deur in geopende stand vast te zetten geeft u de rook van een beginnende brand de kans om zich over een groot deel van het gebouw te verspreiden, hierdoor wordt uw overlevingskans in geval van brand behoorlijk verkleint. Zorg er dan ook voor dat zelfsluitende deuren altijd gesloten blijven!
* Vluchtroutes zijn in het gebouw herkenbaar door de groene bordjes met witte tekst of pictogram. Plaats geen obstakels voor de deuren in de vluchtroute. In geval van een calamiteit kost dit mensenlevens. Dit geldt natuurlijk ook aan buitenzijde van een gebouw. Parkeer nooit je fiets tegen een deur, want dat zou wel eens jou eigen vluchtweg kunnen zijn.
* Gebruik blus- en alarmeringsmiddelen niet als kapstok. Blus- en alarmeringsmiddelen moeten altijd goed zichtbaar direct bruikbaar zijn.
* Zorg dat de vluchtrouteaanduiding altijd zichtbaar is, versieringen ophangen is leuk, maar zorg dat je de veiligheidsvoorzieningen niet aan het zicht onttrekt.
* Meld defecten aan blusmiddelen, alarmeringsmiddelen en (nood)verlichting aan de eigenaar van het gebouw of aan de gebouwbeheerder.

En als er dan toch iets mis gaat:

* Meld de brand zo snel mogelijk via 112

* Waarschuw mensen in je directe omgeving.
* Verlaat het gebouw via de kortst mogelijke route.