Nieuw-Vlaamse Alliantie


Helga Stevens doet voorstel om overgewicht bij jongeren aan te pakken (08/10/04)

Naar aanleiding van de documentaire Supersize Me over de schadelijke gevolgen van het eten van fastfood doet de N-VA enkele concrete voorstellen ter preventie van overgewicht en obesitas in onze samenleving.

Talrijke studies tonen aan dat steeds meer mensen met overwicht of obesitas kampen, men spreekt zelfs over een epidemie. Nu al is 44 % van de bevolking te zwaar. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en de levensverwachting van de mensen met overgewicht en slaat een gat in het budget van de sociale zekerheid. De directe kosten lopen op tot 600 miljoen euro. De indirecte kosten door arbeidsongeschiktheid, afwezigheid wegens ziekte, enz. zijn wellicht vier maal zo hoog.

Federaal Minister Rudy Demotte wil begin 2006 zijn voedselplan afronden, maar de N-VA wil niet wachten tot 2006 om al enkele maatregelen in te voeren die ontegensprekelijk een positief effect zullen hebben. Bovendien kan Vlaanderen met zijn bevoegdheid voor preventieve gezondheidszorg, onderwijs en sport zelf ook initiatieven nemen. Gezien de snelle evolutie is een doortastend ingrijpen vereist en dus doet de N-VA volgende voorstellen aan de bevoegde Vlaamse en federale ministers en de voedingssector.


1. Drank- & snoepautomaten op school verbieden en vervangen door waterfonteintjes en vers fruit (cfr. de projecten van LOGO-Leuven).


2. Een verbod voor misleidende reclame van dieetproducten en geen reclame voor frisdranken en voedingsproducten tijdens kinderprogrammas op TV.


3. Minstens een uur lichamelijke opvoeding per dag in het basisonderwijs en meer mogelijkheden voor sport (op school) na de uren.


4. Op internaten ook het ontbijt (belangrijkste maaltijd van de dag) aanbieden aan externen en een week van de voeding in alle Vlaamse scholen (naar Brussels model).


5. De fiets dient als vervoersmiddel in het woon-werk-verkeer te worden gepromoot, voldoende en veilige fietsstallingen bij stations, kantoorgebouwen, etc. en extra inspanningen voor veilige voet- en fietspaden.


6. Het beschikbaar stellen van sportinfrastructuur van scholen na de schooluren voor sportclubs en een betere samenwerking tussen de schoolsportfederatie en de verschillende Vlaamse sportfederaties.


7. De CLBs dienen in te staan voor de opsporing en opvolging van overgewicht en dienen de leerlingen preventief te informeren rond gezonde voeding.


8. Bedrijven dienen (fiscaal) gestimuleerd te worden om aan werknemers de infrastructuur te bieden om te kunnen sporten.


9. Invoeren van een logo voor gezonde voeding en verplichte vermelding van de ingrediënten, de kilocarieën en de hoeveelheid vet in etenswaren.


10. Het consumeren van gezonde voedingsproducten bevorderen door voedings-producten met een hoog vetgehalte te belasten of de prijs van gezonde producten te verlagen.


11. Trekkingsrechten voor sportbeoefening door kinderen; meer investeren in sportinfrastructuur en omkadering zodat er langere openingstijden zijn.


12. Oprichting van een Vlaams Kenniscentrum (naar Nederlands model) die alle risicos voor de volksgezondheid, zoals overgewicht, alcohol, roken, enz., continu wetenschappelijk opvolgt en beleidsvoorstellen formuleert.


13. Tot slot: een jaarlijks terugkerende dag in het teken van gezond leven met uitreiking van een prijs voor de persoon of organisatie die zich in dat opzicht verdienstelijk heeft gemaakt.

Deze voorstellen zijn gebaseerd op verschillende nationale en internationale studies. Het uitgewerkte dossier met verwijzing naar bronnen, statistische gegevens, voorbeelden, enz. kan geconsulteerd worden op www.n-va.be/dossiers.

Auteur:
Vlaams Parlementslid
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Helga Stevens
Telefoon: 02/552 42 00
Fax: 09/228 66 14
E-post: helga.stevens@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be