Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
8 oktober 2004

NEDERLAND STEEDS VEILIGER

Met de aanpak van de veiligheid in Nederland zijn we op de goede weg. De politie en het openbaar ministerie leveren hoge prestaties en het oplossingspercentage stijgt, er is wetgeving gereed voor de aanpak van veelplegers en voor de stroomlijning van het strafproces en er is extra detentieruimte beschikbaar. Er worden minder delicten gepleegd en de burger voelt zich veiliger. Dit schrijven minister Donner van Justitie en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de vierde rapportage over het veiligheidsprogramma `Naar een veiliger samenleving', waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Eind 2002 startte het kabinet met een ambitieus programma om de veiligheid in Nederland te verbeteren. Met een uitgebreid pakket aan maatregelen moesten de tekortkomingen in de handhaving worden aangepakt.

Inmiddels zijn tal van maatregelen doorgevoerd. Zo is er nieuwe wetgeving voor de langere vrijheidsontneming voor meerderjarige veelplegers, de plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders, de invoering van meerpersoonscelgebruik en zijn er enkele wetsvoorstellen die beogen het strafproces te stroomlijnen en de rechterlijke macht te ontlasten. Vanaf 1 januari 2005 geldt tevens de identificatieplicht in Nederland.

De positieve trend ten aanzien van de resultaten van de politie en het openbaar ministerie zet zich voort. Bij de politie is er minder ziekteverzuim (8,2 % in 2002 naar 7 % halverwege dit jaar) en de prestatieafspraken worden gehaald. Tevens is er geïnvesteerd in de samenwerking tussen de justitiële partners door de instelling van de Arrondissementale Justitiële Beraden. Mogelijke knelpunten in de samenwerking als gevolg van de privacybescherming worden ondervangen door de instelling van een privacy-helpdesk voor alle betrokkenen. Het algehele ophelderingspercentage door de politie van de geregistreerde criminaliteit steeg van 17,8 naar 20.

Voor de volwassen veelplegers zijn vanaf 1 januari 2005 544 detentieplaatsen beschikbaar. Hiernaast kunnen er voor de jeugdige veelplegers 250 plaatsen worden gebruikt. Voor de kort gestraften is het aantal plaatsen verdubbeld van 600 naar 1.200. Dit betreft plaatsen voor bijvoorbeeld personen die nog een korte straf van enkele weken moet uitzitten en hiervoor nog een oproep moeten ontvangen. In sommige gevallen kan deze straf worden uitgevoerd met behulp van elektronische detentie. Dit is sinds november 2003 op 1.143 personen toegepast met een slagingspercentage van 94 %.

Voor de aanpak van kleine ergernissen zijn er twee ontwikkelingen te noemen. Binnenkort worden de mogelijkheden voor de gemeenten om Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) in te zetten voor de aanpak van overlast in het publieke domein uitgebreid. Ook particuliere functionarissen kunnen dan worden ingezet onder regie van de politie. Daarnaast is er een wetsvoorstel in voorbereiding om bestuurlijke boetes op te leggen bij constatering van dergelijke overlast.

Nederland veilig
Inmiddels kan worden geconstateerd dat de meeste maatregelen uit het programma "Naar een veiliger samenleving" zijn uitgevoerd, dan wel op schema liggen. Tevens zijn er aanwijzingen dat het met de objectieve veiligheid de goede kant op gaat. Zo rapporteerde het CBS op basis van slachtofferenquêtes een verbetering in de stand van zaken met betrekking tot de veiligheid, met name een daling in het

aantal vermogensdelicten. Het aantal geweldsdelicten is gestabiliseerd, en bevindt zich volgens het CBS op vrijwel hetzelfde niveau als de laatste twee jaar. Ook vanuit de geregistreerde politiecijfers komen positieve geluiden. Het CBS meldde op 30 augustus jl. dat de politie 1,38 miljoen misdrijven heeft geregistreerd in 2003, hetgeen een daling betekent van bijna 3% ten opzichte van het jaar 2002. Er worden vooral minder vermogensmisdrijven geregistreerd. Ook het aantal geregistreerde vernielingen nam aanzienlijk af. De vernielingen in het openbaar vervoer daalden zelfs met 26%. Zorgpunt blijft de ontwikkeling van de geweldscriminaliteit: het totale aantal geregistreerde geweldsmisdrijven steeg met 2%, aldus het CBS. Vooral het aantal bedreigingen nam toe. Maar deze stijging was toch minder sterk dan in de twee voorgaande jaren.

Ook in de subjectieve veiligheid ­ het veiligheidsgevoel van de burger ­ blijkt uit de Politiemonitor Bevolking, is sprake van een geleidelijke verbetering in vergelijking met de eerdere enquêtes. Voelde in 2002 en 2003 resp. 30,8% en 27,7% zich wel eens onveilig, in 2004 is dit gedaald tot 26,9%. Dit beeld spoort met de bevindingen van het CBS van maart jl. die in de recente meting eveneens een lichte daling in de beleefde onveiligheid lieten zien.

RVD, 08.10.2004