Inspectie Werk en Inkomen

UWV heeft Wet verbetering poortwachter adequaat ingevoerd

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft de Wet verbetering poortwachter adequaat ingevoerd. Dit zegt de Inspectie Werk en Inkomen in haar vandaag gepubliceerde rapport 'Aan de slag met de Wet verbetering poortwachter' . In het kader van deze nieuwe wet toetst UWV reïntegratieverslagen, waarin werkgever en werknemer aangeven welke activiteiten ze ondernemen om de werknemer weer aan het werk te helpen, nu inhoudelijk. Ook beschikt UWV met de nieuwe wet over meer mogelijkheden om sancties toe te passen als werkgever en/of werknemer onvoldoende doen voor reïntegratie van de werknemer.

Bij de oorspronkelijke Wet poortwachter bleek de toetsing van het reïntegratieplan verworden tot een louter procedurele aangelegenheid. In de nieuwe wet zijn werkgever en werknemer samen verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en reïntegratie van zieke werknemers. Zij leggen hun activiteiten vast in een reïntegratieverslag, dat ze ter toetsing voorleggen aan de uitvoeringsinstelling. Doet de werkgever onvoldoende om de werknemer weer aan het werk te helpen, dan moet UWV een sanctie opleggen in de vorm van een loondoorbetalingsverplichting. De duur van de sanctie hangt af van de aard en ernst van de nalatigheid en van de benodigde herstelperiode. De kortste van deze twee bepaalt de duur van de sanctie. In de praktijk betekent dit bijna altijd een sanctie van vier maanden.

UWV vervult de rol van werkgever voor zieke werklozen, uitzendkrachten zonder dienstverband en mensen van wie het tijdelijke arbeidscontract afloopt tijdens hun ziekte. De inspectie constateert dat de invulling van deze rol als het gaat om het terugdringen van het ziekteverzuim goed geregeld is. Op het gebied van reïntegratie komt UWV in deze rol echter onvoldoende uit de verf; onder meer doordat een helder uitgewerkt centraal beleid op dit punt ontbreekt.

De Inspectie Werk en Inkomen heeft in 2003 op basis van documentenstudie en interviews onderzoek gedaan naar de manier waarop UWV de uitvoering van de Wet verbetering poortwachter heeft ingericht en hoe medewerkers deze wet uitvoeren. De inspectie zal in 2005 vervolgonderzoek verrichten naar de reïntegratierol van UWV met betrekking tot uitkeringsgerechtigden in de Ziektewet waarvoor hij de werkgeversrol vervult.

persbericht IWI, 8 oktober 2004