RANDSTAD NEDERLAND

Ondanks licht economisch herstel, geen optimisme bij werknemer

PERSBERICHT

Diemen, 8 oktober 2004

Randstad WerkMonitor Oktober: Ondanks licht economisch herstel, geen optimisme bij werknemer

Werkenden in Nederland denken dat het dieptepunt van de recessie nog altijd niet is bereikt. Er zijn nog altijd meer pessimisten die een verslechtering zien dan optimisten die een verbetering waarnemen. Maar liefst 24 procent van de werkenden in Nederland meent dat de economische situatie nog steeds verslechtert. Opvallend detail: mocht de situatie bij de eigen werkgever verbeteren, dan denkt de werknemer bij de besteding van extra budgetten het eerst aan zichzelf; het geld gaat het eerst naar salarisverhoging.

Dat zijn enkele opmerkelijke conclusies uit het tweemaandelijkse onderzoek van de Randstad WerkMonitor onder ruim 440 werknemers van 18 jaar en ouder. In het onderzoek (het achtste in iets meer dan een jaar) geven de werkenden aan dat ze de negatieve spiraal bij hun werkgever vooral afleiden uit de personeelsstops, de ontslagen en het niet-verlengen van tijdelijke contracten. Meer dan de helft (56%) noemt de beperking van budgetten voor externe activiteiten zoals bedrijfsuitjes. Voor een kleine 50% is het bevriezen van de salarissen het signaal van een nog steeds verslechterende situatie.

Overigens zijn lang niet alle werknemers pessimistisch. Eén op de drie werknemers (29 procent) ziet een verbetering bij de eigen werkgever. De positieve trend is volgens deze werknemers te merken aan een verbeterde stemming onder de medewerkers en leidinggevenden. Ook worden bij hen weer nieuwe medewerkers aangenomen, zijn er weer salarisverhogingen mogelijk en worden er verbeteringen doorgevoerd aan de werkplek. En bovendien blijkt in sommige bedrijven onder invloed van de verbeterde situatie de koffie uit de automaat weer gratis te zijn...

Eérst salarisverhoging! Als werknemers het voor het zeggen hadden, waaraan zouden ze dan bij economisch herstel extra middelen als eerste besteden? Volgens het onderzoek is dit de top-3 onder de werkenden: - salarisverhoging - een betere werkplek (nieuw gereedschap, beeldscherm, stoel, etc.) - meer of betere opleidingsmogelijkheden Het aantrekken van nieuwe collega's, het verlengen van contracten, extra reclame voor het bedrijf, verhoging van het budget voor externe activiteiten, een hogere reiskostenvergoeding en meer budget voor kinderopvang worden veel minder hoog op het wensenlijstje geplaatst.

Bezuinigingsmaatregelen Wat zijn de populairste bezuinigingmethoden die in het bedrijfsleven het afgelopen jaar zijn gehanteerd? Werkenden in Nederland noemen de volgende maatregelen, in volgorde van belangrijkheid: - minder of geen nieuwe collega's - bevriezen van salarissen - mensen ontslaan - minder of geen contractverlengingen - toegezegde verbeteringen aan de werkplek niet doorgevoerd - minder of geen opleidingsmogelijkheden - minder of geen budget voor externe activiteiten

Opvallend is dat slechts één tiende van de werkenden aangeeft dat er binnen de organisatie waar zij werken het afgelopen jaar geen kostenbesparende maatregelen zijn getroffen. Maar liefst 18% van de werknemers binnen bedrijven waar het afgelopen jaar wél kostenbesparende maatregelen zijn getroffen, geeft aan dat zij ten gevolge daarvan zowel minder efficiënt als minder effectief kunnen werken. In totaal geeft 39% van de werknemers aan dat hun productiviteit is gedaald als gevolg van de besparingen.

Visie Randstad Algemeen directeur Jan Vermeulen van Randstad over het dalende sentiment: 'Ik had gedacht dat - gezien de economische indicatoren - het sentiment op de arbeidsmarkt gestegen zou zijn. De afgelopen periode merken wij dat de vraag naar tijdelijk personeel stijgend is. Wij kunnen meer mensen helpen aan een (tijdelijke) baan. Een herstellende uitzendsector is toch een indicator dat het we de goede kant opgaan. Kennelijk is het echter zo dat de toenemende vraag naar flexibel personeel op de werkvloer, niet tot meer gevoel van veiligheid resulteert. De kansen op de arbeidsmarkt worden door werknemers nog onvoldoende gezien. Dit naast de aangekondigde kabinetsplannen en het protest dat daarop is ontstaan én de inschatting dat de werkloosheid nog verder zal stijgen, stemt de burger niet vrolijk en dat heeft zijn weerslag op de Randstad WerkMonitor'.

Wat blijkt verder uit de Randstad WerkMonitor: - werknemers in Nederland hebben iets meer angst om hun baan te verliezen dan in de zomerperiode. In totaal blijkt 22% enigszins of zeer bang te zijn om hun baan te verliezen (versus 18% in juli). Met name oudere werkenden vrezen in oktober weer iets meer dat ze hun baan kwijtraken. De ontslagangst is vooral sterk toegenomen in de sector productie/ industrie; - de werkenden in Nederland zijn gemiddeld iets minder tevreden met hun huidige werkgever; - werkenden met een hogere opleiding zijn vergeleken met twee maanden geleden als enige categorie meer toe aan een iets anders. - het vertrouwen in het vinden van een andere baan is stabiel, vooral jongeren en werkenden in de sector productie/industrie zijn er minder gerust op dat ze elders aan de slag zouden kunnen bij ontslag of als ze zelf opstappen. Werkenden hebben wel iets minder vertrouwen (63%) in het vinden van precies een zelfde of vergelijkbare functie bij een andere werkgever. Men denkt dus iets vaker buiten de gebaande paden te moeten zoeken om ander werk te vinden.

WerkMonitor De index is gedaald van 99 naar 94 punten. Ten opzichte van juli dit jaar is werkend Nederland in oktober minder 'mobiel' als het gaat om het wisselen van baan. Het aandeel werkenden dat verwacht 'zeker of waarschijnlijk wel' elders werkzaam te zijn binnen nu en zes maanden is in oktober 21% versus 24% in augustus.